Ugyanilyen eufóriát szeretnénk az idén is

OLY2004-WATERPOLO-HUN-SCG Horizontal
Hungary's waterpolo coach Denes Kemeny (C) celebrates the victory over Serbia and Montenegro after the waterpolo gold medal match at the Olympic aquatic center at the 2004 Olympic Games, 29 August 2004 in Athens. Hungary won 8-7 and took the gold medal. AFP PHOTO ANTONIO SCORZA / AFP PHOTO / ANTONIO SCORZA
Vágólapra másolva!
A sportolók mellett gyakran a kommentátorok is rengeteget hozzáadnak ahhoz, hogy egy adott olimpia akár évtizedekig megmaradjon a fejünkben/fülünkben. Nyilván csak a legnagyobbak képesek erre, többek között Szepesi György, Vitray Tamás, id. Knézy Jenő vagy Hajdú B. István is felejthetetlenné tett kommentálásával egy-egy olimpiát. A legemlékezetesebb olimpiai közvetítésekből szemezgettünk.
Vágólapra másolva!

Ha időrendben megyünk, akkor Szepesi György és a magyar férfi pólóválogatott ötödik olimpiai bajnoki címével kell kezdenünk. A magyar csapat a Szovjetunióval játszotta a döntőt az 1964-es tokiói játékokon, és bár az ellenél 2-1-re vezetett, Laky Károly szövetségi kapitány együttese fordítani tudott, és végül 5-2-re győzött.

Az utolsó, ötödik magyar gólnál hangzott el legendás riporter azóta klasszikussá vált mondata:

Szepesi György narrátorként működött közre a Balczó Andrásról szóló filmben, amelyben megtaláltuk a magyar öttusázó 1972-es müncheni egyéni olimpiai bajnoki győzelmét is. Azt Vitray Tamás közvetítette, már ott ízelítőt kaptunk, ha Vitray valakit „hívott".

18.00-tól a bajnoki cím:


A „Gyere!" húsz évvel később, Szöulban is elhangzott, de akkor már mellé került az „Egérke" és a „kicsi lány". Minden idők legemlékezetesebb magyar olimpiai bajnoki közvetítéséhez persze kellett az a földöntúli bravúr is, amelyet Egerszegi Krisztina 14 évesen véghezvitt 1988-ban Szöulban. Egészen hátborzongató volt az is, ahogy Vitray Tamás a rajtnál mért 60-as pulzusszámtól eljutott odáig, hogy Egerszegi Krisztina olimpiai bajnok 200 méteres hátúszásban.


Hasonló történhetett volna Gyurta Dániellel is 2004-ben Athénban, amikor 15 évesen berobbant a világ élvonalába, és csak egyetlen ember, az akkor verhetetlen japán Koszuke Kitadzsima tudta őt megelőzni 200 mellen. Gyurta akkor ezüstérmet nyert, Szabó Gábor pedig azt mondta, hogy lesz ő még olimpiai bajnok.


Igaza lett, 2012-ben Gyurta világcsúccsal nyert meg a számot, Deák Horváth Péter kommentálásában:


Ha már medence, 12 éven keresztül zsinórban három olimpián örülhettünk magyar győzelemnek a férfi vízilabdatorna végén, Kemény Dénes irányítása alatt 2000-ben, 2004-ben és 2008-ban is aranyérmes lett a magyar csapat. A 2004-es athéni döntőben Szerbia-Montenegrót vertük egy fantasztikus meccsen 8-7-re, nem csoda, hogy a lefújás után Hajdú B. István azt mondta, hogy

sose hitte volna, hogy 13 fürdőgatyás férfitől még elsírja magát.


Sírt Horváth Mariann is a 2012-es londoni olimpián, amikor a fiatal Szilágyi Áron az igen erős kardmezőnyben meglepetésre aranyérmet nyert. Horváth Mariann sírása kevésbé volt mókás, mint Hajdú B. Istváné, viszont az őszinteségével még nagyobb eufóriát okozott a magyar szurkolóknak.


Semmilyen magyar kötödése nincs ugyanakkor a talán leghíresebb olimpiai közvetítésnek, amely id. Knézy Jenő nevéhez fűződik. Műsoron kívül várta az élő adást az uszodában a 2000-es olimpián Sydneyben, amikor a 100 méteres férfi gyorsúszás selejtezőjének első fordulójában két nigériai és egy egyenlítői-guineai úszó állt a rajtkőre. A rajtnál a két nigériai beugrott, így azonnal kizárták őket, az igazi komédia azonban csak innen indult: