Újabb utazás indult, amelyre vártunk

Cseh László
Budapest, 2016. július 30. Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, százszoros magyar bajnok úszó a Rióba utazó legnagyobb létszámú magyar csapat indulása előtt Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren 2016. július 30-án. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Rengeteg szurkoló, családtag és hatalmas médiaérdeklődés mellett elindult Rióba a legnagyobb létszámú magyar csapat a jövő pénteken kezdődő olimpiára.
Vágólapra másolva!

Szombat reggel a budapesti Syma Csarnoktól négy különbusszal kelt útra a közel 170 fős delegáció, amelyben 73 sportoló található.

Elsőként az Európa-bajnok női vízilabda-válogatott kapusa, Kasó Orsolya érkezett meg a helyszínre, őt a sportlövő Szabián Norbert követette, majd szépen lassan ellepték a versenyzők a csarnok környékét.

Az utazó csapat legrutinosabb tagja a szörfös Gádorfalvi Áron, aki hatodik olimpiájára készül:

Nem mindig megyek ugyanakkor ilyen nagy csapattal" - nyilatkozta az MTI-nek Gádorfalvi, aki hozzátette, a korábbiak közül a 2000-es sydneyi olimpia volt a kedvence. "Nagyon szerettem magát a várost is, sokat jártam oda előtte is, és a rendezés is hibátlan volt."

Gádorfalvinak már rutin az olimpia Forrás: AFP

Az úszó küldöttség egyik nagy esélyese Cseh László a negyedik olimpiáján indul, ugyanakkor a korábbiakkal ellentétben ezúttal nem a vegyesúszás egyik éremesélyeseként, hanem a pillangóspecialistaként, a 200 méter világbajnokaként készül.

"Nagyon érdekes, hogy ezt a vegyesúszást sikerült átváltani pillangóra, de

kifejezetten jól érzem magam ebben, és igazán működőképes a dolog.

Nagyon jó volt ez a váltás, szükségem volt rá" - mondta Cseh, aki a formaidőzítéssel kapcsolatban megjegyezte, még az utolsó napok simításai hátra vannak, de nagyon jól alakulnak a dolgok, s igaz ez az egész éves felkészülésre.

"Az utolsó pár nap formábahozás, az ami legfontosabb" - jegyezte meg Cseh, akinek olyan nevekkel kell majd megküzdenie, mint a 18-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps, vagy a 200 méteren címvédő dél-afrikai Chad Le Clos. "Aki az olimpián döntőbe kerül, az mind veszélyes lehet, szóval ilyen szempontból mindegy ki van ott, elsőként kell megérinteni a falat, a többi nem számít" - tette hozzá Cseh László.

Forrás: MTI/Marjai János

Az egyik titkos éremesélyes a mindössze 19 éves sportlövő Péni István, aki rendkívül higgadtan nyilatkozott az indulás előtt: "Óriási meglepetés számomra, de egyáltalán nem érzem, hogy izgulnék. Ez talán annak köszönhető, hogy voltam már két olyan multi-sporteseményen, az Európa Játékokon és az ifjúsági olimpián, ami nagyban hasonlít az ötkarikás játékokra" - mondta Péni, aki hozzátette, a koránál fogva a vele szemben felállított elvárásokat már teljesítette, most a saját magával szembeni elvárásokra koncentrál, ami azt jelenti, hogy a két számából az egyikben döntő szeretne jutni.

Az esetleges éremszerzéssel kapcsolatban azt mondta:

Ugyanakkor azt mindenkinek tudnia kell, hogy nekem ez nem az utolsó olimpiám lesz, inkább a következő három lesz olyan, amikor a pályafutásom csúcsán tudok lenni, de még lehet akár, öt, hat, hét olimpiám is."

Péni első olimpiájra készül Forrás: MTI/Mob / Szalmás Péter

Erdei Zsolt ökölvívó 2000-ben Sydneyben bronzérmet szerzett, most Bacskai Balázs edzőjeként utazik az olimpiára: "Kevesebb így az izgalom, mert én már megtettem a magamét. Innen már nem sokat tudok tenni, a lelkiállapoton, esetleg a motiváción tudok segíteni, ha ez hiány lenne. Most a versenyzőn a sor. Szerintem nagyon jól sikerült a felkészülés,

akit képességileg meg tudunk verni, azt megverjük, és remélem azokat is, akik elméletileg jobbak,

de a gyakorlat mást fog majd mutatni."

A Liszt Ferenc repülőtérről 12.00 órakor száll fel a Rióba tartó gép, amely magyar idő szerint vasárnap hajnali 1.00 órakor landol a XXXI. nyári olimpiai játékok helyszínén.

Borkai Zsolt MOB-elnök a Class FM reggeli műsorában elmondta, hogy sikerült chartergépet bérelni külön a magyar csapat számára, így nem kell átszállással bajlódni, egyenesen a brazil városba repülhetnek.