Könnygáz és gumilövedékek Rióban

rio olimpia tüntetés
Protesters clash with Brazilian police during a demonstration against the Olympic torch relay for Rio 2016 Olympic Games in Niteroi, on August 2, 2016. / AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA
Vágólapra másolva!
Összecsapások törtek ki a rendőrök és a tüntetők között Rio de Janeiróban, miközben az olimpiai láng megérkezett a brazil nagyvárosba, a szombaton kezdődő játékok helyszínére.
Vágólapra másolva!

A brazil rendőrség szerdán könnygázt, paprikasprayt és gumilövedéket vetett be a köveket dobáló tüntetőkkel szemben a riói Duque de Caixas városrészben, mely 20 kilométerre fekszik az olimpiai falutól. A gumilövedékek megsebesítettek egy tízéves kislányt, akit kórházba szállítottak – írta az O Globo nevű brazíliai napilap internetes kiadása.

Vannak indulatok Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba


A demonstrálók között nagy számban voltak diákok és egyetemi oktatók, akik az oktatás siralmas helyzete ellen tüntettek. Az elmaradt fizetések miatt néhány brazíliai egyetemen teljesen ellehetetlenült az oktatás.

Eközben az olimpiai láng megérkezett Rióba.

Az utolsó kilométereken, szerdától péntekig több mint 600 brazil futhat majd vele az olimpia városán át vezető 90 kilométeres szakaszon, köztük számos híresség. Csütörtökön a Copacabana strand mentén futnak a lánggal, majd pénteken a Corcovado-hegy tetején álló Megváltó Krisztus-szobor és a város másik jelképének számító Cukorsüveg-hegy érintésével a tűz megérkezik a Maracana Stadionba.

Már megpróbálták eloltani a lángot

Eddig csak elvétve zajlottak tüntetések a több mint 300 brazíliai települést érintő fáklyás futás útvonalán a mintegy 10,5 milliárd euróba (3000 milliárd forint) kerülő olimpiai játékok ellen. A lángot azonban már érték atrocitások, megesett, hogy el akarták lopni, illetve el akarták oltani.