Alig fértek fel a repülőre a magyar kajakok és kenuk

Somorácz Tamás; Ceiner Benjámin; Hufnágel Tibor; Kugler Attila  kajak kenu
Szolnok, 2016. július 28. A riói olimpiára készülő Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila, Somorácz Tamás (b-j) összeállítású kajaknégyes a magyar kajak-kenusok edzésén Szolnokon, az Alcsi Holt-Tiszán 2016. július 28-án. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
Jövő hétfőn kezdődnek a kajak-kenu-versenyek az olimpián, a magyar versenyzők folyamatosan érkeznek az olimpiára. Schmidt Gábor sportági csapatvezető szerint öt érmet és egynél több aranyat nyerhetnek sportolóink, a hátszél és a szembeszél sem veszi el a kedvüket a vízen. A vízminőséggel minden rendben, a sekély medret is sikerült mélyebbre kotorniuk a szervezőknek.
Vágólapra másolva!

"A hajók rendben megérkeztek, és ez az egyik legfontosabb dolog" – tájékoztatta az Origót a riói olimpiai faluban Schmidt Gábor, a kajak-kenusok csapatvezetője, aki Storcz Botond szövetségi kapitánnyal együtt már három napja Rióban van.

Mint megtudtuk, a magyar kajak-kenukat közúton egy trélerrel szállították, majd a jármű felkerült egy repülőgépre. Csakhogy túl nagy volt a csomag. "Az egész trélert ráteszik egy úgynevezett repülőpalettára, amely aztán görgőkön közlekedik. Budapest-Luxemburg-Rio útvonalon érkezett meg az olimpia helyszínére. Ez egy fölhajtható orrú gép, de mivel csak pár centi különbség volt a tető és a hajók között, így

Schmidt Gábor szerint a körülményekkel minden rendben van Forrás: kajakkenusport.hu


Szerda este megérkezett a csapat első fele. A kajak-kenusok ezúttal sem az olimpiai faluban laknak majd, hanem egy külső helyszínen. Ez Schmidt szerint ideális, mert

az olimpiai falu és a helyszín között rendkívül hosszú az út, gyakran vannak dugók,

akár egy óra tíz percig is eltarthat az utazás. Ez pedig elég megterhelő lenne. "A pályára 10-12 perc kijutni a szálláshelyről, csütörtök délelőtt az itt lévők – Douchev-Janics Natasa, Szabó Gabriella, Kozák Danuta és a Nagybányai, Mike páros – számára már volt egy edzés, és jól sikerült. A sportolók öt nappal a rajtjuk előtt érkeznek, az átállás viszonylag gyorsan tud menni."

A szembeszél sem gond

Korábban ennél cudarabb is volt már itt az időjárás, az evezős versenyeket többször elhalasztották, volt, amelyik el is maradt. De a kajakosok bíznak abban, hogy olyan idő már nem lesz Rióban. "Ezúttal szembeszél volt, de a versenyzők szerint ettől még teljesen jól lehetett evezni."

Korábban úgy volt, hogy az ivóvizet otthonról viszik majd a kajakosok, ám változott a terv. "Végül úgy döntöttünk, hogy egy víztisztító berendezést hozunk. De akikkel beszéltem, azok körében egyöntetű a vélemény, hogy semmilyen probléma nincs az ivóvízzel."

A Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila, Somorácz Tamás kajaknégyes Forrás: MTI/Bugány János


Nem mindig volt ez így. "Amikor kint jártunk idén tavasszal a tesztversenyen, akkor

Most próbálunk megelőzésképp olyan probiotikumot szedni, amit az orvos javasolt a versenyzőknek. Remélem, nem lesz ilyen probléma."

Doppingügyekről semmit

Az olimpiát doppingvétség miatt kihagyó Dombvári Bence ügye csak annyiban téma a csapaton belül, hogy "majd elindul ez a tárgyalás, amelyben a doppingügye tisztázódhat. Ha lezárulnak a tárgyalások, erről akkor tudunk majd nyilatkozni".

De vajon mennyire élesek a beugrók?

A Molnár Péter, Tótka Sándor kettős a doppinggyanú miatt elmeszelt Horváth Bence, Szomolányi Máté helyére ugrott be 200 párosban, Dombvári helyett pedig Kopasz Bálint startol K-1 1000 méteren. "Minden versenyző maximálisan felkészült, aki itt van. Például azért, mert az Európa-bajnokságon már bizonyított, gondolok itt Kopasz Bálint bronzérmére" – mondta Schmidt Gábor

A női kajaknégyes címvédőként lapátolhat Brazíliában Forrás: MTI/Kovács Tamás


Schmidt szerint komoly bravúr, hogy Londonhoz képest hárommal több magyar indul, ami azt jelenti, hogy ezúttal az összes számban ott leszünk. "A döntőbe jutásra minden számban van esélyünk, és ez óriási dolog" – vélekedik a csapatvezető.

A minap Rióban esős, szeles, rossz idő volt. Felvetődül a kérdés, hogy a magyaroknak milyen időjárás kedvezhet. "Sydneyben nagyon rossz időjárási körülmények között sikerült jó eredményt elérni 2000-ben.

mert a versenyzőink kemény körülmények között edzenek. Ha viszont oldalszél lesz, akkor már az is számít majd, hogy ki milyen sorsolást és pályát kap. Az uralkodó széljárás itt az oldalszél, de ez az utóbbi napokban egyszer sem fordult elő."

Mélyítették a medret

A versenypálya vizének a minőségével Schmidt szerint nincs semmi gond. "A hínárt folyamatosan tisztitják, és a rendezők kiásták a pálya végét, ugyanis tavaly még csak 80 centi mély volt."

Londonban hat érmet nyert a csapat, ez most is meglehet akár.

"Storcz Botond szövetségi kapitányt tudom idézni, aki azt mondja, öt éremmel és egynél több aranyéremmel lenne elégedett" – mondta el a csapat várakozásait Schmidt Gábor.

A 15 magyar induló:
Hajdu Jonatán (C-1 200 m)
Vasbányai Henrik (C-1 1000 m, C-2 1000 m)
Mike Róbert (C-2 1000 m)
Horváth Bence (K-1 200 m, K-2 200 m)
Szomolányi Máté (K-2 200 m)
Kopasz Bálint (K-1 1000 m)
Hufnágel Tibor (K-2 1000 m, K-4 1000 m)
Ceiner Benjámin, (K-2 1000 m, K-4 1000 m)
Kugler Attila (K-4 1000 m)
Somorácz Tamás (K-4 1000 m)
Douchev-Janics Natasa (K-1 200 m)
Kozák Danuta (K-1 500 m, K-2 500 m, K-4 500 m)
Szabó Gabriella (K-2 500 m, K-4 500 m)
Csipes Tamara (K-4 500 m)
Fazekas-Zur Krisztina (K-4 500 m)