Magyar kajakosé az olimpia egyik legnagyobb drámája

Ruzicic-Benedek Dalma, Benedek Dalma, kajak-kenu
Ruzicic-Benedek Dalma, Benedek Dalma, kajak-kenu
Vágólapra másolva!
Ruzicic-Benedek Dalma hiába volt az egyik legjobb magyar kajakozó, egyszer sem sikerült kijutnia az olimpiára. Edzője-férje révén szerb színekben ezúttal sikerrel járt, ám közel sem egy boldog sportolónővel beszélgethettünk a riói kajakpálya mellett, hiszen úgy tűnt, a 34 éves sportoló egy hajszállal lemarad az A döntőről. Aztán olyan történt, amire talán ő sem számított.
Vágólapra másolva!

El tudják képzelni, milyen lehet az, ha fél órán belül kétszer is úgy érezzük, hogy életünk álma – Dalma esetében az olimpiai döntő – az utolsó másodpercben hiúsul meg? Aztán kiderül, hogy mégis örülhetünk. De mit élnének át, ha ezek után újra azt mondanák, hogy sajnos hiba történt, feleslegesen ünnepeltünk? Ezek után elhinnék, hogy végül mégis ott van a nevük a döntőbe jutottak névsorán? Ezt élte át Ruzicic-Benedek Dalma Rióban.

Ruzicic-Benedek Dalma a női kajakosok 500 méteres számában, az első középfutamban kapott helyet, és 1:57.294-es idővel a harmadik helyen végzett. Úgy tudta, hogy a két legjobb harmadik jut tovább a három előfutamból, de mivel feltámadt a szél, teljesen biztosra vette, hogy nem lesz finalista.

Szerb színekben is sikeresen versenyez a világversenyeken Forrás: AFP/FRANCISCO LEONG/Francisco Leong

„Ez nagyon rossz volt, nem történhet meg megint az, mint két éve, hogy én leszek a rosszabbik harmadik. Úgy néz ki, hogy ez fog történni, mert most kezd elmenni a szél. Szerintem ez a szabály, hogy a két legjobb harmadik jut tovább, egy baromság. De még reménykedem, hogy hátha a következő középfutam harmadik helyezettjénél jobb időm lesz” – mondta könnyezve az Origónak Ruzicic-Benedek, aki nagyon nem örült, hogy azért kellett szorítania, hogy minél lassabban evezzenek az utolsó középfutamban a riválisok.

Így lett szerbiai kajakos

Ruzicic-Benedek Dalma magyar színekben hét világbajnoki és hét Európa-bajnoki címet nyert, de hiába volt az egyik legjobb magyar kajakos, egyszer sem tudott kijutni az olimpiára a magyar csapat tagjaként. Négy évvel ezelőtt úgy döntött, szerb színekben tesz még egy próbát, és erőfeszítését siker koronázta.

A 34 éves, a szerb állampolgárságot a férje és edzője, Dusan Ruzicic után megkapó versenyző az elmúlt négy évben három Európa-bajnoki címet gyűjtött be, világbajnoki ezüst- és bronzéremmel is gazdagította gyűjteményét Szerbiában, de ami számára a legfontosabb: 500 méteren egyesben és négyesben is kivívta a riói részvételt.

„Ez nagyon borzasztó, hogy annak drukkolok, valakinek ne sikerüljön, nekem pedig igen. Ez volt a maximum most tőlem, de nagyon rossz, hogy két harmadik helyezett be fog jutni, egy pedig nem. Most kezd elmenni a szél, ezért gyorsabb lesz ez a futam is” – folytatta a kajakos.

Pedig kajak-kenuban úgy tartják, az időeredmények nem igazán mérvadóak, hiszen egyik pillanatról a másikra megváltozhatnak az időjárási körülmények, ezért az lenne igazságos, ha az azonos futamban résztvevőket rangsorolnák. „Nem értem, egy olimpián hogy lehet ezt megtenni. De ez van, én mindent megtettem” – jegyezte meg lemondóan.

Benedek elismerte, az előfutam nagyon rosszul sikerült számára, a továbbjutás azért összejött, a középfutamra pedig össze tudta magát szedni.

A vb-n ugyanez történt, ráadásul ott úgy lettem harmadik, hogy az egész mezőnyben az enyém volt az ötödik legjobb idő, és azzal nem jutottam be a döntőbe, és a B döntős második időmmel is jobb időt értem el, mint egyesek az A döntőben. Én ezt nem tartom fairnek, de hát miért nem lettem második? Ilyen a sport, ilyen az élet. Nagyon örülök, hogy itt lehetek, ez az első olimpián. A szüleim és a barátaim is nagyon drukkolnak, mondták, nem is számít igazából, hogy hogyan szerepelek. Az előfutam után, amelyet irgalmatlanul elrontottam, kaptam az sms-eket, hogy imádnak, és büszkék rám. Nagyon szerettem volna ezt a döntőt.”

Forrás: Facebook/Szerb Kajak-kenu Szövetség

A második futamban tényleg sokkal jobb időket ért el nála a többi versenyző, Kozák Danuta 1:54.241-gyel, a legjobb idővel nyert, a harmadik helyezett kínai, Cso Ju is jóval gyorsabb volt Benedeknél (1:55.311),de még a negyedik helyezett Jelena Anyusina ideje is jobb volt 6,5 századdal, mint a szerbiai magyar kajakozóé.

De abban még joggal bízhatott, hogy a harmadik futamban az övénél rosszabb időeredményt ér el a harmadik helyezett.

Ez a futam az interjúnk közben zajlott, Dalmával együtt néztük az időeredményeket.

„Kicsit támad a szél” – emelte fel a hangját, majd gyorsan hozzátette, hogy ez nagyon borzasztó számára, amit most érez. A versenyzők egyre közelebb kerültek a célhoz. „Ez is nagyon szoros” – mondja. „Úgy látom, itt lesznek favoritok, akik nem fognak bejutni. Arra nem gondoltam volna, hogy a lengyel lány csont nélkül kiesik. Ez nagyon szoros, biztos, hogy gyorsabb lesz a harmadik helyezett, mint én. Á, nem, nem lehet, ő a jobb. Ennyi” – nézett csalódottan maga elé Dalma, pedig messziről nem is lehetett látni az időeredményeket, de úgy érezte, hogy nincs esélye.

Az elsőé 1:56.515, a másodiké 1:57.627 (ez rosszabb, mint Dalmáé), a harmadiké 1:58.098 – ellenőriztük le később az eredményeket a médiaközpontban. De hiszen ez rosszabb eredmény, mint Benedeké! Most akkor mi történt, mégis döntőbe jutott? Ezt hihette a kajakosnő, egészen addig, amíg a kezébe nem került a hivatalos végeredmény, amely szerint mégsem került be a döntőbe, megelőzte őt az első futam negyedik helyezettje, mivel jobb volt az ideje.

Tessék? De hiszen arról volt szó, hogy a két legjobb harmadik jut tovább?

Ezek szerint Benedek Dalma mégsem döntős? A hivatalos eredménylistán is az szerepel, hogy nem került be a döntőbe.

Az volt az álma, hogy olimpiai döntőbe jusson. Végül mégis valóra vált Forrás: Facebook/Szerb Kajak-kenu Szövetség

De ezt nem hagytuk annyiban, a médiaközpontban megpróbáltuk kideríteni az igazságot. A sajtóhírek felelőse azt mondta, Dalma azért nem jutott döntőbe, mert nem a két legjobb harmadik helyezett, hanem az első két helyezetten felül a két legjobb időt elérő versenyző kerül be a döntőbe. És valóban, Dalma ideje gyengébb volt egy hajszállal a második futamban negyedik Anyusina eredményénél.

A szerb szövetség ezt nem hagyta annyiban, óvást nyújtott be, hiszen ők is úgy tudták, hogy a két legjobb harmadik jut döntőbe. A médiateremben már mindenki tudta, hogy az ügyben nyomozunk, és ekkor az egyik nyomtatón megindult kifelé egy papír, rajta a módosított rajtlistával: Benedek is indul a döntőben.

Ezzel, végül, mégis valóra vált az álma, ráadásul egy nagy csatát is láthatunk majd a fináléban, hiszen a magyar világbajnok összemérheti erejét a háromszoros olimpiai bajnok Kozák Danutával.