A kajaknégyesnek is aranyat hozhat Kozák betegsége

Kozák Danuta; Szabó Gabriella
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 16. Szabó Gabriella és Kozák Danuta a célban a női kajak párosok 500 méteres versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 16-án. A világbajnok magyar duó az első helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Már 9-10 éves korukban együtt edzettek, törvényszerű volt, hogy egyszer olimpiai aranyérmesek lesznek, nevelőedzőjük már gyerekként látta bennük a bajnokot. Úgy nyertek párosban, hogy egyikük betegséggel küzdött, ez pedig csak a hasznukra válhat. Kozák Danuta és Szabó Gabriella a páros győzelem után négyesben is sokkal erősebben áll rajthoz, hogy újra olimpiai bajnok legyen Rióban.
Vágólapra másolva!

A párosdöntőnek úgy ment neki Szabó és Kozák, hogy előtte Kozáknak hasmenése volt, bélfertőzéses szindróma alakult ki nála. Az M4 Sport közvetítésében az hangzott el, hogy infúziót is kapott, a Magyar Kajak-Kenu Szövetségtől azonban az Origo megtudta, hogy a harmadik olimpiai aranyérmét párosban megszerző Kozák nem kapott semmilyen infúziós kezelést, kizárólag kereskedelmi forgalomban is kapható tablettás gyógyszereket szedett.

Kozák betegen versenyzett Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Szörnyű nehéz helyzet volt, de bennem hallatlan bizalom van Dana felé – kezdte Szabó. – Tudtam, hogy hiába beteg, akkor is a szívét, lelkét kiteszi majd.

Aztán az előfutam jó erőpróba volt, mert ott is tudtunk jót menni hétfőn. Hála Istennek tényleg annyira fel vagyunk készülve, annyit dolgoztunk, hogy így utólag azt mondom, ennek bele kellett férnie.”

Gyerekkoruk óta ismerik egymást

Agócs Mihály, Kozák és Szabó nevelőedzője a Borsnak azt mondta, hogy ez a győzelem kettejük hőstette, mert Kozák betegsége nemcsak őt viselte meg, hanem Szabót is.

„Irtó nehéz helyzet, hogy készülsz valamire, de a társad beteg. A győzelmük egyértelműen annak köszönhető, hogy húsz éve ismerik egymást, érzik egymás rezdüléseit, ha kell, meghalnak egymásért” – mondta korábbi edzőjük, akinél 9 és 10 évesen kezdték el a kajakozást Kozákék.

Kozák Danuta, Agócs Mihály és Szabó Gabriella a londoni olimpia után Forrás: Facebook/

Végül egy hajszállal ugyan, de a magyar hajó ért elsőként célba, Szabó azt mondja, érezte, hogy a németek vannak elöl. „Talán a kislábujjammal hajtottam az utolsó 10-20 méteren, és a célban láttam, hogy megvan. De fejben ennyire kemény versenyem, nem tudom, hogy volt-e már valaha.”

Sorsszerű volt az olimpiai arany

Szabó szerint felváltva támogatták egymást Kozákkal, de a páros döntője napján erre már nem volt szükség. „Minden nehézség ellenére reggel mind a ketten úgy keltünk fel, hogy győztes napunk van. Látszott rajtunk, hogy ezt a versenyt nem bízzuk a véletlenre.

Igaz, hogy kevéssel nyertünk, de úgy érzem, hogy ez a győzelem ettől lett igazán értékes.”

Amellett, hogy együtt kezdtek el kajakozni, hét éve már világbajnoki címet is nyertek, sorsszerű volt, hogy összejöjjön egy olimpiai arany. „Az biztos, hogy a mi sztorink így lett kerek. A döntőnk előtt rengeteg közös élmény járt a fejemben.

Talán ez is segített abban, hogy ne essek teljesen kétségbe a rajt előtt Dana betegsége miatt.”

Törvényszerű volt, hogy olimpiai bajnokok lesznek Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nevelőedzőjük szerint két különböző gyerek volt Kozák és Szabó. „Dana céltudatos, szorgalmas volt, Gabi bohókásabb, szeretett beszélgetni, játszadozni a társakkal. Nehéz megmondani, hogy egy gyerekből olimpiai bajnok lesz-e, de azt meg lehet mondani, ha nem. Nos, bennük látszódott a lehetőség, örülök, hogy aztán meg is valósult ez az álom” – mondta Agócs Mihály.

Kozák Danuta csütörtökön délután egyes 500 méteren negyedik olimpiai bajnoki címéért ül hajóba, de négyesben Szabóval, Csipessel és Fazekas-Zurral is csak az első hely lehet a cél. Szabónak nagy erőt ad a négyes előtt, hogy a párosban így tudtak nyerni.

A párosgyőzelem utáni pillanatok Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Nagyon szeretnénk a lányokkal azt is behúzni, és

Tami egy laza, de kiváló mentalitású versenyző, aki éppen ezzel a lazasággal nekem is rengeteget segít” – zárta Szabó Gabriella.

A női négyes döntőt szombaton 14.32-kor rendezik.