Bejárta Dél-Amerikát, hogy az olimpián dolgozhasson

Rio 2016, nyári olimpia, Barra da Tijuca
Rio 2016, nyári olimpia, Barra da Tijuca
Vágólapra másolva!
Bár sem a női, sem a férfiválogatott nem tudta kiharcolni a riói részvételt, egy magyar szereplője biztosan lesz a nyári olimpia kézilabdatornájának. Az Európai Kézilabda-szövetség korábbi szakírója és a Hypo Niederösterreich egykori klubmenedzsere, Hegedüs Márk az elmúlt néhány évet arra tette fel, hogy valahogy ott lehessen a 2016-os nyári játékokon. Végül a legnehezebb utat kellett bejárnia: Dél-Amerikát bebarangolva megtanult portugálul, a helyi szervezőbizottságnál pályázott, és egyetlen nem brazilként elnyert egy koordinátori állást.
Vágólapra másolva!

„1995 óta Bécsben élek, ott jártam egyetemre, eleinte zenével foglalkoztam, saját kiadót működtettem. Követtem a kézilabdát, mindig is volt újságírói vénám, ezért egy angol nyelvű zenei szaklap után egy angol és magyar nyelvű kézilabdaújságba vágtam bele kiadó-főszerkesztőként, ez lett a Time Out Magazine. A 2008-as macedóniai női Európa-bajnokságon már sajtósként vettem részt, és a meccsekről angolul tudósítottam az európai szövetség honlapját. Később az összes honlap (férfi-női EB, BL) főszerkesztőjeként ötven külsős munkatárssal dolgoztam” – mesélte az Origónak Hegedüs Márk.

Prokoppal is dolgozott

Miután Bécsben élt, a Hypo női csapatával is kapcsolatba került, szervezett montenegrói edzőtáborokat, illetve a hírhedt Gunnar Prokop ügyvezető felkérésére megalapította a Woman’s Club-handball Association nevű érdekképviseleti szervezetet, amelyet másfél évig vezetett is.

Brazíliában nem volt ismeretlen, a Hypo klubmenedzsereként az O’Globo már évekkel korábban írt róla Forrás: Globoesporte.globo.com

„A Hypótól aztán Németh András keresett meg, így kerültem oda klubmenedzserként. Inkább mindenes voltam, hiszen az utánpótlástól kezdve a médián keresztül a Bajnokok Ligáján át sok dologgal foglalkoztam. Sőt Németh András távozása után én javasoltam Morten Soubakot, a brazil válogatott edzőjét is a posztjára.”

A Hypo-projekt után irány Dél-Amerika

A 2012-es londoni játékokra a saját költségén utazott el, és a négy női negyeddöntő alatt teljesen megfogta az olimpia légköre. „A csarnok és a szurkolók hangulata hihetetlen volt. Jártam előtte néhány világ- és Európa-bajnokságon, klubszinten dolgoztam Bajnokok Ligája-mérkőzéseken, de ez annyira speciális volt, hogy már akkor körvonalazódott a fejemben: ha a Hypónál a brazil projektnek vége, akkor mindegy, milyen munka révén, de ott leszek Rióban is.”

Barra da Tijuca, az olimpia szíve távolról Forrás: Hegedüs Márk

Amikor 2014 nyarán a Brazil Olimpiai Bizottság úgy döntött, befejezi a Hypóval az együttműködést, úgy érezte, lépnie kell, mert nem látta a további fejlődési lehetőséget a klubnál.

„Azt tűztem ki célul, hogy utazom, megtanulok portugálul, és megpróbálok a riói olimpián dolgozni, ha lehet, a kézilabdázóknál.

– emlékezett vissza.

A magyarok válaszra sem méltatták

Francia Guyanát leszámítva bebarangolta egész Dél-Amerikát, megtanult portugálul, és alapfokon spanyolul is, közben pedig folyamatosan próbált munkát találni. A magyaroknál és német nyelvterületen puhatolózott először, abban bízva, hogy miután ismeri Brazíliát és Riót, logisztikában és nyelvtudásban tud segíteni az olimpiai delegációknak.

„A németek és a svájciak nagyon korrekten azt válaszolták, köszönik, de máshogy oldják meg. Az osztrákok pozitívan reagáltak, egy bemutatkozó beszélgetés erejéig találkoztam a főtitkárral, de végül nem lett folytatás.

Otthoni kapcsolataimon keresztül bejelentkeztem dr. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgatónál, de válaszra sem méltatott.”

A Future Arena belülről Forrás: Hegedüs Márk

Így aztán megpróbálkozott direktben a brazil oldalon, remélve, hogy a tízéves szakmai múltjával szükség lesz rá.

„Idén márciusban sikerült eljutnom addig, hogy összehozzunk egy félórás interjút Skype-on keresztül. A bogotái repülőtéren voltam épp, és San Andrésbe, egy Nicaragua melletti Karib-szigetre utaztam. Féltem, nem tudom összehozni az állásinterjút, mert pár nappal korábban voltam már a repülőtéren, és tudtam, hogy nincs internet. Végül bementem egy étterembe, rendeltem valamit inni, kaptam egy kódot, és tíz perccel az interjú előtt be tudtam jelentkezni. Lement a félórás beszélgetés, és egy héttel később megkaptam az értesítést, hogy koordinátorként felvettek.

Nehéz dolga volt, hiszen nyolc embert vettek fel koordinátori feladatokra, és ő az egyetlen nem brazil állampolgár. „Az olimpia alatt lesz még egy dán srác, aki ott él, ő az edzések levezetésében, koordinálásában fog majd segédkezni. Az én feladatom a delegátusok, a bírók, a megfigyelők, a statisztikusok és az időmérők koordinálása lesz, segítem az érkezésüket, utazásukat, a szabad programjaik szervezését, felelek az általuk használt összes csarnokon belüli teremért, illetve az eredmények, statisztikák továbbításáért és publikálásáért.”

Exkézilabdázókkal egy csapatban

A csapatban akadnak exkézilabdázók is: a főnök, Daniela Ribeiro Da Silva Novaes Coelho az 1990-es években a portugál női válogatott kapusa volt, míg Paulo Rogerio Moratore Barcelonában és Atlantában is szerepelt olimpián a brazil férfiválogatottal.

Teszttorna a Future Arenában – rengeteg önkéntessel Forrás: Hegedüs Márk

A riói olimpiával kapcsolatban sokan aggódnak a szervezés miatt, kétséges, hogy minden meglesz-e időre. Hegedüs Márk szerint a közlekedésben valóban akadnak még problémák.

Még nem készült el a metró

„A Copacabanán laktunk, naponta minimum másfél óra alatt jutottunk be az olimpiai parkba, és ugyanennyi idő alatt vissza a szállásra. Volt, hogy a forgalomtól függően néha még többet autóztunk. Az biztos, hogy nagyon sok helyen építkeznek, a metró építése két vagy három megállóval az olimpiai park előtt tart még csak. A brazilok szeretnek nyomás alatt dolgozni, és az utolsó pillanatban befejezni a dolgokat. Ezt tapasztaltam a kézis felkészülési tornán is, az utolsó hét nagyon pörgős volt, mindenki 24 órában dolgozott. De szerintem minden elkészül az olimpiára, és olyan jó kicsengése lesz, mint a focivébének volt.”

Munka közben Forrás: Hegedüs Márk

Sokan úgy vélik, az ország nem bírja el két éven belül a focivébét és az olimpiát, de a riói szervezők a jelek szerint tanultak a 2014-es világeseményből.

„A fővárosban, Brazíliavárosban felépített új Nemzeti Stadion azóta is parlagon hever, néha lagzikat tartanak, néha buszokat tárolnak benne. Miután a városnak nincsen első osztályú futballcsapata, nagyon ritkán előfordul, hogy Rióból odautaztatják a Fluminensét, a Botafogót, a Vasco da Gamát vagy a Flamengót. Ezekre a meccsekre kimegy 20-25 ezer néző. De a kézilabda-mérkőzéseknek helyet adó Future Arena nem lesz az enyészeté, a tervek szerint az olimpia után átalakítják, és négy iskolának ad majd otthont.”

A Future Arena négy iskolának ad majd otthont az olimpia után Forrás: Hegedüs Márk


A szervezők most kezdtek neki a mobil bemelegítőcsarnok építésének, és készül négy szintén ideiglenes kézilabdapálya az olimpiai faluban is, hogy legyen hol edzenie a 24 válogatottnak.

Futball, röplabda, kézilabda

Brazíliában a foci mellett (vagy inkább után) a strandröplabda és a röplabda a menő. Utóbbi sportágban több olimpiai és világbajnok játékos otthon játszik, a meccsekre sok néző megy ki, mert nincs hagyományos értelemben vett belépő,

bárki bemehet, aki lead legalább egy kiló élelmiszert.

A kézilabda annyira nem népszerű, de azért ismerik, Eduarda Amorim, a Győri Audi ETO KC játékosa például az olimpia fáklyával is fut majd.

„Női kézilabdában aranyérmet akarnak nyerni a brazilok. Az elvárások nagyok, az előző vébé nem sikerült, de itt, a saját szurkolóik előtt szeretnének jól szerepelni. A férfiaknál nagy a konkurencia, de én jó eredményt várok a Jordi Ribera irányította válogatottól is” – mondta Hegedüs Márk.