Dánia az új kézikirály

Horizontal
Danish players celebrate their victory at the end of the the men's Gold Medal handball match Denmark vs France for the Rio 2016 Olympics Games at the Future Arena in Rio on August 21, 2016. / AFP PHOTO / Roberto SCHMIDT
Vágólapra másolva!
Dánia története során először megnyerte az olimpiai férfi kézilabdatornát. A dánok a riói játékok vasárnapi zárónapjának fináléjában, nagy csatában, 28-26-ra győzték le a kétszeres címvédő, világbajnok franciákat.
Vágólapra másolva!

Férfi kézilabdatorna, döntő:
Dánia-Franciaország 28-26 (16-14)
Jövő Aréna, 12 ezer néző, v.: Raluy (spanyol), Sabroso Ramirez (spanyol)
pontszerzők: M. Hansen 8, Svan, Sodergaard, Olsen H., H. Toft 4-4, Mortensen 2, Christiansen, Mensah 1-1 illetve Guigou 6, N. Karabatic 5, Narcisse 4, Mahe 3, Porte, Dipanda 2-2, Abalo, Fabregas, Sorhiando, N'Guessan 1-1

A két csapat nagy torna döntőjében legutóbb 2014-ben találkozott egymással, a dánok számára az egy fájó emlék, hiszen hazai környezetben az Európa-bajnokság herningi fináléjában kiütéses, 41-32-es vereséget szenvedtek. Az idei lengyelországi Eb-n is egymás ellen fejezték be a felek, igaz, Wroclavban csak az ötödik hely volt a tét, a franciák 29-26-ra nyertek.

Mikkel Hansen nyolc gólig jutott Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Lukas Schulze

A döntőben a dánok az első perctől kezdve merész taktikával játszottak, hiszen támadásban a kapusukat mezőnyjátékosra cserélték. Mindkét csapat hatalmas sebességgel kézilabdázott, de arra nagyon figyelt, hogy elkerüljék a lerohanásból kapott gólokat. A dánok taktikája helyenként öngyilkosnak tűnhetett, hiszen Michael Guigou fél percen belül kétszer is üres kapus gólt lőtt, ezt követően a dánok fel is hagytak ezzel a módszerrel.

Mindkét együttesnek akadtak néhány perces hullámvölgyei, de ezekből egyik sem tudott tetemes előnyt kidolgozni. A félidő hajrájában Mikkel Hansen, a dánok szupersztárja elképesztően elkapta a fonalat, sorozatban lőtte a foghatatlan, kapufás gólokat. A PSG klasszisa hétszer volt eredményes az első harminc percben, és neki köszönhetően kétgólos dán előnnyel fordultak a csapatok.

Forrás: AFP/Roberto Schmidt

A pihenőt követően a dánok tartották előnyüket, a franciák megizzadtak minden egyes gólért. Negyed órával a vége előtt három góllal vezetett a dán csapat, majd Daniel Narcisse kiállítása alatt ötre duzzadt a különbség. Az elkerülhetetlenné vált időkérés után feljavultak a franciák és bő öt perccel a vége előtt két gólra jöttek fel.

A dánok természetesen hosszan elnyújtott támadásokkal ölték az időt, de e miatt kiszorított helyzetből fejezhették csak be az akciókat. Három perccel a vége előtt Nikola Karabatic minimalizálta a különbséget, ráadásul emberelőnyt harcolt ki, de Lasse Svan a szélről betalált, majd Karabatic lépett el egy akciót, amivel egy perccel a vége előtt el is dőlt a találkozó.

Forrás: AFP/Roberto Schmidt

A férfi kézilabdatorna végeredménye, olimpiai bajnok:
Dánia (Niklas Landin Jacobsen, Mads Christiansen, Mads Mensah Larsen, Casper Ulrich Mortensen, Jesper Noddesbo, Jannick Green, Lasse Svan Hansen, Rene Toft Hansen, Henrik Mollgaard, Kasper Sondergaard, Henrik Toft Hansen, Mikkel Hansen, Morten Olsen, Michael Damgaard)
2. Franciaország
3. Németország
4. Lengyelország
5. Horvátország
6. Szlovénia
7. Brazília
8. Katar
9. Egyiptom
10. Argentína
11. Svédország
12. Tunézia