Neymarban bízik egész Brazília

Brazil's Neymar Jr. gestures at teammates during a friendly match against Honduras in preparation for the Copa America Chile 2015 at Beira-Rio Stadium in Porto Alegre, Brazil, on June 10, 2015. AFP PHOTO / Jefferson BERNARDES
Vágólapra másolva!
Most vagy soha – ez a brazil válogatott jelszava a magyar idő szerint csütörtök délután kezdődő olimpiai focitorna előtt. Az ötszörös világbajnok eddig még sosem tudott aranyérmet szerezni a játékokon, és most hazai közönség előtt szeretné végre megtörni az átkot.
Vágólapra másolva!

1984-ben és 1988-ban a második, 1996-ban és 2008-ban a harmadik helyen zárt a brazil olimpiai csapat, és ugyan négy éve ismét elverekedte magát a döntőig, végül meglepetésre 2-1-re kikapott Mexikótól.

Idén semmit sem akartak a véletlenre bízni, a legjobb játékost, Neymart még a Copa Américától is távol tartották, hogy ott lehessen az olimpián. A Barcelona csillaga bő két héttel a nyitány előtt csatlakozott a kerethez, és nagyon reméli, hogy a menesztett Dunga helyét átvevő Rogerio Micale vezetésével sikerrel vesznek minden akadályt.

Neymarban bízva Forrás: AFP/Jefferson Bernardes


Sorozatban ez lesz a harmadik olyan olimpia, ahol a válogatott a legjobb játékosával áll fel: 2008-ban Ronaldinho jelenléte kevés volt a döntőbe jutáshoz, 2012-ben, Londonban pedig Neymarral csak az ezüst jutott.

Érdekes, hogy a mostani keretben

mindössze négy, Európában játszó légiós van.

Neymar mellett Rafinha (Barcelona), Marquinhos (PSG) és Felipe Anderson (Lazio). De a túlkorosak között sincs nagy név Neymaron kívül: a 28 éves Weverton kapusról (Atletico Paranaense) nem sokat tudni, és a Leverkusen egykori középpályása, Renato Augusto (Beijing Guoan) sem az a sztár, akiért tömegével tódulnak ki a nézők a stadionokba.

Brazília csütörtökön a Dél-afrikai Köztársaság ellen kezd, a csoportjában még Dánia és Irak szerepel.

Ki nyerhet még?

Ami a legnagyobb riválisokat illeti, az argentinoknál az a Julio Olarticoechea lett az edző, aki eddig egyszer volt vezetőedző, az argentin női válogatottnál. A játékosként 1986-ban világbajnok szakember ráadásul a sztárjaira sem számíthat, nagy kérdés, ez a keret így mire lesz elég.

Oribe Peralta Forrás: MEXSPORT/MEXSPORT/Javier Ramirez


A címvédő Mexikó keretében egyetlen légiós akad, Erick Torres, az amerikai Houston Dynamo csatára. Ott van viszont Club América 32 éves játékosa, Oribe Peralta, aki négy éve négy góllal járult hozzá az aranyérem megszerzéséhez.

De van, ahol sokkal rosszabb a helyzet.

A svédek és a dánok kerete alig jött össze, a FIFA hivatalos versenynaptárában ugyanis nem szerepel az olimpia, így a klubok nem kötelesek elengedni játékosaikat. A tavalyi U21-es Eb-döntős portugál keretből heten maradtak (Bruno Varela, Ricardo Esgaio, Tiago Ilori, Tobias Figueiredo, Sergio Oliveira, Carlos Mane és Goncalo Paciencia), ugyanakkor a friss Európa-bajnok Joao Mário, William Carvalho, Raphael Guerreiro, Andre Gomes, Rafa Silva, illetve az Eb legjobb fiataljának választott Renato Sanches kimarad.

Sven Bender és Lars Bender Forrás: Picture-Alliance/AFP/Thomas Eisenhuth


A németeknél Horst Hrubesch betartotta az egyezséget, miszerint egy klub maximum két játékossal képviseltetheti magát az olimpiai válogatottban. A három túlkoros Sven Bender (Dortmund), Lars Bender (Leverkusen) és Nils Petersen (Freiburg) lett, utóbbi mellett a keret másik csatára Davie Selke (RB Leipzig) lett.

Kolumbia számít a veterán csatár, Teo Gutierrez játékára, míg Nigéria legnagyobb csillaga John Obi Mikel lesz.

A férfi torna csoportbeosztása

A csoport: Brazília, Dél-Afrika, Irak, Dánia
B csoport: Svédország, Kolumbia, Nigéria, Japán
C csoport: Fidzsi-szigetek, Dél-Korea, Mexikó, Németország
D csoport: Honduras, Algéria, Portugália, Argentína

Az első forduló párosítása, szerda
A csoport, Brazíliaváros (Mané Garrincha Nemzeti Stadion):
18.00: Irak – Dánia
21.00: Brazília – Dél-afrikai Köztársaság

B csoport, Manaus (Amazonia Arena):
23.00: Svédország – Kolumbia
péntek
2.00: Nigéria – Japán

C csoport, Salvador de Bahía (Fonte Nova Arena):
22.00: Mexikó – Németország
péntek
1.00: Fidzsi-szigetek – Koreai Köztársaság

D csoport, Rio de Janeiro (Olimpiai Stadion):
20.00: Honduras – Algéria
23.00: Portugália – Argentína