Búcsú újabb nyolc orosz éremesélytől

A 2012-es olimpiai második, négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok Tatyjana Kasirina, súlyemelés
HOUSTON, TX - NOVEMBER 28: Tatiana Kashirina of Russia competes in the women's +75kg weight class during the 2015 International Weightlifting Federation World Championships at the George R. Brown Convention Center on November 28, 2015 in Houston, Texas. Scott Halleran/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egyetlen orosz súlyemelő sem vehet részt a riói olimpián a sportági világszövetség pénteki elnökségi döntése nyomán.
Vágólapra másolva!

Az Aján Tamás vezette, budapesti székhelyű IWF vezérkarának tagjai telefonos konferencián határoztak úgy, hogy a nyolc kvótát kiharcoló orosz csapatból senki sem állhat rajthoz a jövő héten kezdődő nyári ötkarikás játékokon, írta a szövetség honlapja. Közülük kettőnek volt már korábban eltiltással járó doppingesete.

Múlt hétfőn hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség fővizsgálójának a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített összegzését, amelyben államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A NOB végrehajtó testülete azonban vasárnap úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

A 2012-es olimpiai második, négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok Tatyjana Kasirina Forrás: AFP/2015 Getty Images/Scott Halleran

Az olimpiára nevezett, ám a riói szereplésről lemaradó orosz súlyemelő válogatott tagjai között három női emelő van: a 2012-es olimpiai második, négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok Tatyjana Kasirina (plusz 75 kg), a 2013-ban vb-, 2014-ben Eb-győztes Tyima Turjeva (63 kg) és a 2015-ös világbajnoki bronzérmes Anasztaszija Romanova (69 kg).

A férfiaknál a plusz 105 kilogrammban olimpiai harmadik, kétszeres világ- és Európa-bajnok Ruszlan Albegov, a 85 kg tavalyi vb-aranyérmese, Artyom Okulov, az ugyanebben a kategóriában 2014-ben Eb-ezüstérmes Adam Maligov, a 105 kilós, kétszeres Európa-bajnok, többszörös vb-érmes David Bedzanjan és a 69 kg-ban szereplő kétszeres kontinenselső, háromszoros világbajnoki ezüstérmes Oleg Csen nem lehet ott az olimpián.