Kerámiaangyalban is bízik a magyar tornásznő

Kovács Zsófia, torna, tornász
Hungary’s Zsofia Kovacs performs during the Women’s Vault competition of the European Artistic Gymnastics Championships 2016 in Bern, Switzerland on June 5, 2016. / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Elsőéves felnőttként indul a riói olimpián a tornász Kovács Zsófia, akinek két szeren is sikerült megemelnie kiinduló pontszámát a felkészülés alatt.
Vágólapra másolva!

Az Európa-bajnoki ötödik helyezett riói részvétele a júniusi kontinensviadal után vált biztossá, így azóta edzőivel, Trenka Jánossal és Joó Gabriellával a gyakorlatok tökéletesítésén dolgoztak napi két edzésen a szövetség tájékoztatása szerint.

Második ugrásra a korábbinál hat tizeddel magasabb kiinduló pontszámú gyakorlatot tanult meg, melyet az utóbbi hetekben már a versenykörülményeket szimulálva is be tudott mutatni. A felemáskorláton is emelték a kiinduló pontszámot, talajon és gerendán viszont maradt a régi gyakorlat, csak néhány apróságon kellett javítani.

Kovács Zsófia Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A 16 éves tornász, aki az első csoporttal már megérkezett Rióba, az utolsó edzések egyikén az olimpia menetrendje szerint, szólításra hajtotta végre mind a négy gyakorlatát, hibátlanul. Kovács szerint mindenképpen előny, hogy áprilisban részt vett a tesztversenyen Rióban, mert így tudja például, hogyan kell beállítani a felemáskorlátot, ezzel már nem kell majd kísérleteznie.

Az akkori dresszét, melyben kvalifikáció érő pontszámot ért el, most nem vitte magával, csak az új felszerelést, illetve több kabalát. Reméli, hogy ezek a figurák szerencsét hoznak majd neki, és ott lehet az egyéni összetett 24-es döntőjében.

Kovács Zsófia augusztus 7-én a selejtező második csoportjában szerepel, ahol mind a négy szeren bemutatkozik.

"Szerintem nagyon jól sikerült a felkészülésem, már alig várom, hogy részt vegyek életem első olimpiáján. Álmaimban ott szerepel az egyéni összetett döntő, ha hibátlan gyakorlatokat tudok bemutatni, ez, remélem, összejön" - idézte őt a szövetség pénteki közleménye.

„Több kabalát is kivittem magammal, elsőként az olimpia kabalafiguráját, melyet a fogadalomtételen kaptam. Aztán egy kis plüssállatot, amit az egyik dunaújvárosi edző ajándékozott nekem és egy kis kerámiaangyalt. Ezt még anyutól kaptam, és viszem minden versenyre, mindig kiteszem az éjjeli szekrényemre, így volt ez a tesztversenyen is" - tette hozzá.