Olasz Anna is indulhat az olimpián

A második helyezett Olasz Anna a nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyének eredményhirdetésén a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 1-jén.
MTI Fotó: Kovács Anikó
Kazany, 2015. augusztus 1. A második helyezett Olasz Anna a nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyének eredményhirdetésén a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 1-jén. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A londoni Európa-bajnokságon a kvótáról egyetlen hellyel lecsúszó Olasz Anna egy orosz úszó kizárása miatt indulhat a riói olimpián.
Vágólapra másolva!

A Magyar Úszó Szövetség elnöke elmondta, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) - amelynek Gyárfás alelnöke - szabad kártyát adott a magyar versenyzőnek, aki így rajthoz állhat a 10 kilométeres nyíltvízi viadalon.

Olasz Anna 25 kilométeren ezüstérmes lett a tavalyi kazanyi világbajnokságon Forrás: MTI/Kovács Anikó

Olasz Anna a tavalyi kazanyi világbajnokságon a 11. helyen ért célba, éppen a Londonban olimpiai bajnok Risztov Éva mögött, aki így kvótát szerzett. Egy országból azonban csak egy úszó juthatott akkor indulási joghoz, ez pedig az Olaszt egy hellyel megelőző Risztov volt.

Olasz Anna részvételével

37 fősre nőtt az olimpiai úszóválogatott,

amely három nappal ezelőtt még csupán 35 főt számlált, azóta viszont a 200 mellen olimpiai B szintet teljesítő Horváth Dávid is szabadkártyát kapott. A magyar olimpiai csapat ezzel már 160 fős lett.

A szabadkártya ügyében Gyárfás később helyesbített:

"Olasz Anna annak köszönhetően, hogy a kazanyi világbajnokságon az első tíz között végzett, és ezzel kvótát szerzett orosz ellenfelét doppingvétség miatt kizárták. Ez után a magyar sportoló egy helyet előre lépve VB tizedik helyezettként – alanyi jogon – érdemelte ki a Riói indulás jogát" jelentette ki.