Világklasszis úszó bukott meg a doppingvizsgálaton

Nyikita Lobincev, úszás
Nikita Lobintsev from Russia celbrates after the men's 400m Freestyle event of the Len European Short Course Swimming Championships in Herning, Denmark on December 12, 2013. AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / CLAUS FISKER +++ DENMARK OUT +++ / AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / CLAUS FISKER
Vágólapra másolva!
Megbukott egy júniusi doppingvizsgálaton Nyikita Lobincev olimpiai és világbajnoki ezüstérmes orosz úszó, aki eleve nem indulhat a jövő pénteken kezdődő riói ötkarikás játékokon.
Vágólapra másolva!

A SwimVortex című szaklap szombati beszámolója szerint a pozitív mintát meldoniummal, vagyis azzal a szerrel szolgáltatta, amely idén január elsejétől szerepel a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tiltólistáján.

Lobincev az Egyesült Államokban edzett az utóbbi években, és bevallása szerint hét éve élt a január előtt doppingszernek még nem minősülő meldoniummal.

Ám nem emiatt nem indulhat a riói olimpián, hanem azért kényszerül távol maradni – más orosz úszókkal, például Vlagyimir Morozovval és Darija Usztyinovával egyetemben –, mert az ő neve is szerepel a WADA bő egy hete nyilvánosságra hozott jelentésében, amely a 2014-es szocsi téli olimpiáról lefolytatott vizsgálat nyomán államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

Nyikita Lobincev Forrás: AFP/Claus Fisker

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) múlt vasárnap úgy határozott, hogy nem tiltja ki az összes orosz sportolót az ötkarikás játékokról, de a döntés nem jelenti azt, hogy minden orosz biztosan rajthoz állhat Rióban, ehhez mindenkinek egyéni engedélyre van szüksége sportága nemzetközi szövetségétől.

A vizes sportokat tömörítő FINA hétfői közleménye szerint a szövetség elnöksége úgy döntött, hogy a WADA-jelentésben nevesített orosz úszókat nem engedi indulni Rióban.