Bemutatkozott az első menekült az olimpián

Horizontal 100 METERS BUTTERFLY-SWIM
Refugee Olympic Team's Yusra Mardini takes part in the Women's 100m Butterfly heat during the swimming event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Aquatics Stadium in Rio de Janeiro on August 6, 2016. / AFP PHOTO / Martin BUREAU
Vágólapra másolva!
Megkezdte szereplését a riói olimpián a menekültek csapatának első sportolója, a szír úszónő, Juszra Mardini.
Vágólapra másolva!

A 18 éves Mardini 100 méter pillangóban állt először rajtkőre szombaton, és megnyerte ötfős selejtezőfutamát. Időeredménye a 41. helyre volt elég. Futama után riporterek sora várta.

Nem jutott tovább, de nem is ez volt a célja Forrás: AFP/Martin Bureau

"Két évre abbahagytam az úszást, így most azon dolgozom, hogy visszanyerjem a régi formám" - válaszolta a kérdésre, mennyire elégedett mostani idejével. A kérdéses két évben testvérével elmenekült Szíriából, átkelt a tengeren Törökország és Görögország között, majd Berlinben telepedett le.

A tengeri út egy részét úszva tette meg, több, úszni nem tudó menekülttársának segítve a partra jutásban.

"Elég kemény volt arra gondolni, hogy úszó vagy, de akár bele is fulladhatsz a vízbe" - idézte fel az eseményt. Mostani élményei egészen távol állnak a menekülés közben szerzettektől. Találkozott a pápával, és nagy népszerűségnek örvend a riporterek körében. Utóbbit nem érzi terhesnek, inkább örül, hogy ennyien szeretnék megismertetni a világot történetével.

Még egy számban indul Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Mardini másik számában, 100 méter gyorson reményei szerint jobban fog teljesíteni, mint pillangón tette. A versenyt szerdán rendezik.

Az olimpia előtt mi is írtunk Mardiniről, a történetét részletesebben itt elolvashatja.