Ki verte még ilyen fölénnyel a világot, mint Hosszú?

alulról Hosszú Katinka rio2016 olimpia2016
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 06: Katinka Hosszu of Hungary competes in the Final of the Women's 400m Individual Medley on Day 1 of the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Aquatics Stadium on August 6, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Al Bello/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka óriási fölénnyel megnyert aranyérme után érdemes felidézni azokat az úszókat, akik hasonló teljesítményre voltak képesek az olimpiákon. Összeállításban az elmúlt 40 év nyári játékainak úszóversenyeinek nagy oktatói szerepelnek.
Vágólapra másolva!

A régi óriások között találtunk magyarokat is. Nem is egyet.

Egerszegi és Darnyi olimpiai jutalomúszása

A Hosszú Katinka sikereit felidéző írásunkban már megemlékeztünk arról, hogy magyar versenyzőként legutóbb

Egerszegi Krisztina úszott ennyire elegánsan az 1992-es barcelonai olimpián.

A 200 méteres női hátúszást Egerszegi 2:07.06-os idővel nyerte meg, a mögötte második helyen célba csapó német Dagmar Hase ideje 2:09.46 volt. Ebben a versenyszámban a több mint két másodperces előny (egészen pontosan 2,4 másodperc) óriási fölénynek számít. A verseny a Spartacus egykori versenyzőjének jutalomúszása volt.

Egerszegi Krisztina utolsó fellépése az 1996-os atlantai olimpián Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura


"Az aranyérem óriási fölénnyel kínálkozik" – harsogta bele a mikrofonba Vitray Tamás 1988 szeptemberének egyik hajnalán.

Lelkesedése nem volt véletlen.

A 400 méteres férfi vegyes úszásban Darnyi Tamás káprázatos, 4:14.25-ös világcsúccsal győzött a szöuli olimpián. A legnagyobb ellenfele az amerikai David Wharton volt, aki a második helyre 4:17.36-os idővel érkezett be. Több mint három másodperces előny, a magyarok alig akartak hinni a szemüknek.

Darnyi Tamás, aki 1988-ban nyert nagy fölénnyel 400 m vegyesen Forrás: MTI/Kovács Tamás


Whartonról annak idején sok újság megírta, hogy szinte teljesen süket, ennek ellenére a világ egyik legnagyszerűbb úszója. Darnyi Tamás azóta hol Magyarországon, hol az Egyesült Államokban él, sikeres úszóiskolát üzemeltet. Wharton pedig az Ohio állambeli New Albany városában egy sport- és szabadidőpark igazgatója.

Szalnyikov és Perkins az 1500 méter két királya

Általánosságban elmondható, hogy az úszószámok közül a 800 és 1500 méteres számokban alakult gyakori, hogy nagy az első helyezett fölénye, értelemszerűen a nagy táv miatt. Az 1980-as moszkvai olimpián a szovjet Vlagyimir Szalnyikov több mint 16 másodperces előnnyel csapott a célba 1500-on. Honfitársa, Alekszander Csajev egyetlen pillanatig sem tudta veszélyeztetni Szalnyikov diadalát. 14:58.27-es ideje azért is volt döbbenetes, mert

ő volt az első olyan férfi úszó, aki 1500 gyorson áttörte a 15 perces álomhatárt,

így értelemszerűen ez világcsúccsal elért győzelem volt.

Az ausztrál Kieren Perkins sokáig tartotta a férfi 1500 méteres gyorsúszás világrekordját Forrás: AFP/Greg Wood


Szalnyikovot 2010-ben nevezték ki az orosz úszószövetség elnökének. Hozzá hasonlóan az ausztrál Kieren Perkins is káprázatosan úszta le a leghosszabb távot az 1992-es barcelonai olimpián.

Perkins 14:43.48-as ideje akkor új világcsúcsot jelentett.

A mögötte második szintén ausztrál Glen Hausman 14:55.29-cel, tehát majdnem 12 másodperc hátránnyal lett ezüstérmes.

Amikor az állami dopping segített

A hetvenes-nyolcvanas években az államilag doppingolt NDK-s úszónők tündöklését hozták az olimpiai úszóversenyek. Az 1976-os Montrealban megrendezett játékok úszóviadalának egyik legemlékezetesebb versenyét a női 400 méteres vegyes úszás hozta.

Na, nem azért, mintha a nézők lerágták volna a körmüket az izgalomtól.

A keletnémet Ulrike Tauber 4:42.77-es világcsúcsa okozott szenzációt, valamint az, hogy a mögötte második kanadai Cheryl Gibson több mint 5 másodperccel maradt le a győztestől. Mindez azonban semmi ahhoz képest, ami négy évvel később Moszkvában történt ugyanebben a számban. Az ugyancsak NDK-beli Petra Schneider több mint 10 másodperccel (!) verte meg a második Sharron Daviest.

Jobbra Ina Kleber, balra a szintén keletnémet Kristin Otto Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Vladimir Vyatkin


Szegény brit lány. Schneider ideje 4:36.29, Daviesé 4:46.83. Erre akkor sem voltak szavak. Petra Schneider aztán a kilencvenes években egy tévéműsorban beismerte, hogy sikereit a doppingnak köszönhette.

Pálya- és honfitársa, Kristin Otto ugyanabban az adásban mindent letagadott.

Otto amúgy hatszoros olimpiai bajnok, és mind a hat aranyát az 1988-as szöuli játékokon szerezte.

Hosszú letörölte a kínai világrekordját

És ha már a 400 női vegyesnél tartunk, muszáj megemlítenünk a négy évvel ezelőtti londoni játékokat, ahol a kínai Je Si-ven 4:28.43-ra javította ennek a számnak a világrekordját.

Ezt döntötte meg tegnap szenzációs úszással Hosszú Katinka.

Je Si-ven londoni úszásának akkor csodájára járt a világ, az amerikai Elisabeth Beisel majdnem három másodperccel maradt le a bajnok kínaitól.

Tegnaptól Hosszú Katinka tarja a 400 m-es női vegyes úszás világrekordját Forrás: MTI/Kovács Tamás

De ez már nem kell, hogy minket érdekeljen, hiszen tegnap óta egy magyar lány a szám világcsúcstartója.