Phelps egymaga 36. lenne az országok éremtáblázatán

Michael Phelps, úszás, Rio 2016, olimpia, 4x100 váltó TOPSHOTS Horizontal
Vágólapra másolva!
Michael Phelps Rióban megnyerte a 19. aranyérmét is a 4X100-as gyorsváltóval, ezzel a teljesítménnyel pedig nemcsak hogy továbbra is ő minden idők legeredményesebb olimpikonja, de előkelő helyet foglalna el az országok összesített éremtáblázatán is. Megelőzné például Argentínát és Indiát is, és csak egy arannyal maradna el a házigazda braziloktól.
Vágólapra másolva!

Ha Michael Phelps önálló országként indulna az olimpiákon, akkor az olimpiatörténet összesített éremtáblázatának 36. helyén állna.

Eddig 19 aranyérem mellett 2 ezüstöt és 2 bronzot szerzett,

de ha jól jön ki a lépés még egy-két aranyat bezsebelhet Rióban. Egyéniben indul a 100, illetve 200 méteres pillangóúszásban – éppen Cseh László lesz az egyik legnagyobb ellenfele –, valamint 200 méteres vegyesúszásban. Ha bármelyikben nyer, akkor ő lesz a legidősebb egyéni úszóbajnok. Csapatban indul majd még 4X100-as vegyes váltóban is.

Michael Phelps Forrás: AFP/Sputnik/Alexander Vilf


Ezzel az eredménnyel az aranyakat tekintve beérné a házigazdákat, bár Brazíliának 25 ezüstérme és 46 bronzérme is van. Nem sokkal maradna el azonban – az inkább a téli olimpiákon jeleskedő – Ausztriától, valamint a 22 arannyal rendelkező Kenyától.

Michael Phelps eddig több aranyérmet szerzett, mint Jamaica vagy Mexikó, és több érmet nyert, mint amennyit összesen szerzett Irán vagy India.

Az ötödik olimpiáján induló sportoló egyébként igen mélyről állt fel, idén áprilisban nyíltan beszélt alkoholfüggőségéről, valamint arról, hogy több elvonókúrát megjárt már. Korábban ittas vezetés és gyorshajtás miatt le is tartóztatták.