Kenderesi Phelps úszásán nőtt fel, most kétszer legyőzte

Kenderesi Tamás Rio2016
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 9. Kenderesi Tamás (b) és az amerikai Michel Phelps a férfi 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 8-án. A magyar úszó megnyerte a versenyszámot és bekerült a döntőbe. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A 19 éves Kenderesi Tamás óriási meglepetésre Michael Phelpset és Cseh Lászlót is megelőzte a 200 pillangó riói elődöntőjében, így ő indulhat majd a négyes pályáról a szerda hajnali döntőben. A bonyhádi úszó szerint Cseh fogja nyerni világcsúccsal a döntőt, aki viszont úgy véli, sokat kell javulnia, ha győzni szeretne.
Vágólapra másolva!

„Nagyon örülök, hogy nem az történt velem, mint Londonban, ahol a második úszást már nem bírtam annyira, és harmadik lettem. Mivel az első előfutamban nem úsztak nagyon nagy időket, ezért azt gondoltam, hogy az én futamom »könnyű« lesz, és nem vártam, hogy ilyen időt fogok úszni” – mondta az Origónak Kenderesi, aki az idei év második legjobb idejével, első helyen jutott döntőbe (nála csak Cseh László volt gyorsabb idén, a londoni Eb-fináléban).

„Úgy számoltam, hogy 1:54.2 körül úszom majd, és azzal negyedikként befityegek a döntőbe, és akkor a hatos pálya jó lett volna. De a négyes miatt sem szomorkodom annyira, legalább majd tudom nézni a többieket” – mosolyodott el az 1:53.96-tal célba csapó Kenderesi. Mögötte Phelps 1:54.12-t úszott, a másik elődöntőt megnyerő, ezzel harmadikként döntőbe kerülő Cseh pedig 1:55.18-at ért el.

Kenderesi - Phelps 2-0 Forrás: MTI/Illyés Tibor

Négyes pálya, ez azt jelenti, hogy papíron Kenderesi az első számú esélyes? „Nem tartom magam a legerősebbnek ebben a mezőnyben. Úgy gondolom, a többiek sokkal okosabban osztották be az erejüket, mint én, lehet, hogy azért, mert én 19 éves vagyok, ők meg 31.”

Miután célba ért, a 19-szeres olimpiai bajnok gratulált neki. „Nagyon örültem ennek, ő a legnagyobb példaképem, ezért nagyon jólesett. Egyébként,

Ő mondta is, hogy a célja a világcsúcs, szerintem ezt meg is tudja csinálni, mert kétszer is nagyon okosan úszott eddig.”

Remek hajrával győzte le a példaképet Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kenderesi ezzel együtt jól tudja, hogy talán még a kiváló elődöntős ideje sem biztos, hogy elég lesz a dobogóhoz. „Az a baj, hogy ebből az időből még sokat le kellene dobnom egy éremhez, 1:53.0 vagy 1:52 vége kellene hozzá. Ezt mindenképpen megpróbálom megcélozni. Nagyon élvezem ezt a versenyzést, és nagyon örülök, hogy itt lehetek, már ez is feldob. Így nem is élem meg teherként az ittlétet.

és azért megpróbálok mindent megtenni.”

Elárulta, fantasztikus érzések kavarognak benne azt követően, hogy kétszer is legyőzte Michael Phelpset. „Kiskorom óta nézem őt, hogy miként kellene úszni, versenyezni, ő az egyik, akinek nagyon sokat köszönhetek azért, hogy most itt vagyok. Most viszont egy nagy pihenésre van szükségem.”

Nagy talán, Cseh László mire lesz képes a döntőben Forrás: MTI/Kovács Tamás

Cseh László az elődöntő után először is a sajtón keresztül gratulált Hosszú Katinkának a második aranyérméhez, majd rátért a saját versenyére. „Az én úszásom lehetett volna jobb is. Bár megnyertem a futamomat, azt hittem, jobb időt úsztam. A döntőben ez nagyon kevés lesz, bele kell adnom mindent. Meg hát, Tamás, ugye, fantasztikus időt úszott, majdnem egy másodperccel megjavította a legjobbját, ez óriási eredmény.

Most már csak nekem kell a legkönnyedebben és legdinamikusabban úsznom. Remélem, hogy ez menni fog.”

A Csehnél egy századdal gyengébb, negyedik legjobb idővel döntőbe jutott dél-afrikai címvédő, Chad le Clos – aki négy éve meg tudta verni Michael Phelpset – ennyit mondott a várakozásairól: „Én nem hasonlítok össze senkit, mind a hét döntős esélyes rajtam kívül a győzelemre. Phelps ugyanannyira, mint Cseh vagy Tamás.”