Cseh Laci már soha nem fogja legyőzni Phelpset

Michael Phelps
Elköszön a bajnok
Vágólapra másolva!
Az amerikai klasszis riói idő szerint pénteken éjszaka a 100 méter pillangó drámai fináléja után bejelentette visszavonulását. Amiért jött, azt elérte, és most már valóban teljesnek érzi a karrierjét – 22 olimpiai bajnoki címmel a tarsolyában.
Vágólapra másolva!

„Vége, befejeztem – mondta Michael Phelps a 100 méteres pillangóúszás fináléja után, ahol Cseh Lászlóval és a dél-afrikai Chad le Closszal hármas holtversenyben nyert ezüstérmet. – Chad kérdezte a bemelegítő szobában, hogy mi lesz négy év múlva, mondtam neki, hogy

és kitartok a döntésem mellett.”

Elköszön a bajnok Forrás: Brazil Photo Press/BRAZIL PHOTO PRESS/William Volcov

Phelps amondó – és ebben aligha téved –, hogy karrierje 24 éve alatt mindent elért, amiről valaha is álmodott. „Boldog vagyok, ahogy véget ért. Ezért tértem vissza 2012 után.

Úgy fejeztem be a karrieremet, ahogy szerettem volna, készen állok a visszavonulásra, és ez boldogsággal tölt el.”

Phelps azt is elmondta, hogy most jobb lelki állapotban van, mint a londoni olimpia után volt. A közeljövőre nézve nincsenek nagy tervei, utazgatni fog, egy kicsit dolgozni, év végén pedig feleségül veszi menyasszonyát, Nicole-t.

Édes semmittevés

„Tulajdonképpen néhány hétig vagy hónapig semmit sem akarok csinálni, csak a Nicole-lal és a kisfiammal, Boomerrel lenni. Szeretném látni, ahogy felnő a kis krapek.”

A visszavonulás bejelentése után az újságírók egy gyors karrierösszegzést kértek a pályafutását 22 olimpiai elsőséggel (de ma éjszaka még lesz egy váltó, azaz könnyen lehet ez a szám 23 is) befejező Phelpstől, aki nem szerénykedett.

Arra biztatom a gyerekeket, hogy álmodjanak. Kisgyerekként nekem is volt egy álmom, ami mára egy csomó éremmé változott. Megannyi évet eltöltve az úszósportban, küldetésem van: ne féljenek elhinni, hogy a határ a csillagos ég.”