Mindenkit átvertek az amerikai úszók

Horizontal, ryan lochte
US swimmer Ryan Lochte holds a press conference on August 3, 2016 in Rio de Janeiro, two days ahead of the opening ceremony of the Rio 2016 Olympic Games. / AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Emlékeznek rá, hogy néhány amerikai úszó, köztük a világ egyik legjobbja, Ryan Lochte azt állította, hogy kirabolták őket? Úgy néz ki, hogy a dolog hátterében egy megrongált benzinkúti ajtó áll.
Vágólapra másolva!

Az amerikai úszócsapat egyik tagja betört egy vécéajtót az egyik riói benzinkúton. Ryan Lochte és James Feigen úszók, valamint a szakmai stáb két tagja, Gunnar Bentz és Jack Conger közül valaki. A kárt ki akarták fizettetni velük, ők viszont ezt nem akarták. Hosszas vita lett a dologból. Végül néhány biztonsági őr megjelenése bírta őket jobb belátásra. Kifizették az ajtó árát, és továbbálltak.

Nem állt össze a kép

A BBC rendőrségi forrásai szerint ez történt az alatt az idő alatt, amivel a négy úszó nem tud elszámolni. Lochte-ék egy buliból taxiztak vissza a csapatszállásra, és útközben történt a balhé.

Miután megérkeztek, feljelentést tettek. Azt állították, hogy útközben rendőrnek álcázott rablók fosztották ki őket.

A sztori kezdettől fogva sántított.

Lochte már hazatért Forrás: AFP/Martin Bureau

A brazil hatóságok főleg azt kifogásolták, hogy az úszók azt állították, hajnali 4-kor hagyták ott a bulit, a biztonsági kamerák szerint viszont csak 7 óra előtt pár perccel érkeztek meg az olimpiai faluba.

Meg azt, hogy az érintettek vallomásai több ponton is eltértek egymástól.

A brazil bíróság ezért úgy döntött, hogy az ügy tisztázásáig bevonják az érintett két sportoló és a két stábtag útlevelét, mert felmerül a rendőrség félrevezetésének a gyanúja. A brazil törvények szerint ezért hat hónapos börtön vagy pénzbüntetés járhat.

Valaki hazajutott, valaki nem

A rendőrök el is mentek az olimpiai faluba, de ott már nem találták egyik érintettet sem. A válogatott ugyanis kiköltözött onnan az úszószámok vége után. Az Egyesült Államok olimpiai bizottsága jelezte, hogy a sportolók hollétéről biztonsági okok miatt nem adhatnak bővebb felvilágosítást.

Vajon ő zúzta be a vécéajtót? Forrás: AFP/Martin Bureau

Végül Lochte-nak sikerült elhagynia Riót. Hazarepült az Egyesült Államokba. Bentzet és Congert viszont már nem engedték felszállni egy USA-ba tartó gépre. A repülőtéren állították meg őket.