A Speedo kirúgta Lochtet a riói botrány után

Speedo ends sponsorship of Lochte after Rio scandal Horizontal OLYMPIC GAMES SUMMER OLYMPIC GAMES OLYMPIC EVENTS SWIMMING CLOSE UP ACTION OLYMPIC POOL
Ryan Lochte új sapka után nézhet
Vágólapra másolva!
A Speedo úgy döntött, felbontja a szerződését a hatszoros olimpiai bajnokkal, akinek a viselkedését nem tudják tolerálni.
Vágólapra másolva!

A Speedo amerikai sportszergyártó közleményben jelentette be, hogy elváltak útjaik eddigi támogatottjával, a hatszoros olimpiai Ryan Lochteval az úszó riói botránya után – számol be a BBC.

„Cégünk nem tudja tolerálni azt a viselkedést, ami szöges ellentéte azoknak az értékeknek, amelyeket hosszú évek óta magunkénak vallunk” – írják. A tíz év után az esztendő végén lejáró támogatás fennmaradt részt, mintegy 50 ezer dollárt egy gyerekeket segítő brazil alapítvány javára ajánlja fel a sportszergyártó.

Ryan Lochte új sapka után nézhet Forrás: AFP/Martin Bureau

Lochte és három társa – a szintén úszó Jimmy Feigen, valamint két stábtag, Gunnar Bentz és Jack Conger – az olimpia idején a sportolók szállásául szolgáló olimpiai falun kívül töltöttek egy éjszakát, amikor botrányt okoztak egy benzinkúton, kárt tettek a berendezésben, majd megpróbáltak távozni.

Csak a kamuzás

A faluba visszatérve Lochte azt állította, hogy fegyveresek megtámadták, és megpróbálták kirabolni őket, azonban a rendőrségi vizsgálat során gyorsan bebizonyosodott, hogy az amerikaiak voltak a ludasak, és

a fegyver sem úgy került elő,

ahogy azt Lochte és társai állították.

A brazil rendőrség időközben vádemelési javaslattal küldte bíróságra az ügyet, aminek a vége, feltehetően, pénzbüntetés lesz. Lochte pedig időközben már többször is bocsánatot kért a történtekért, egy alkalommal a televízió nyilvánossága előtt, könnybe lábadt szemekkel.

Időközben újabb támogató is ellépett Lochte mellől: a Ralph Lauren divatmárka jelentette be, hogy nem újítja meg a sportolóval az olimpia végeztével lejáró együttműködési szerződését.

A Forbes üzleti magazin tudomása szerint Lochte támogatóinak száma a két-két arany- és ezüstérmet, valamint egy bronzot termő londoni olimpia után nőtt meg, akkor érkezett a Ralph Lauren, a Gilette, a Nissan, az AT&T és a Gatorade is, melyek révén az úszó mintegy 2 millió dollárt keresett, és nagyjából ilyen bevételt jósoltak neki az egy aranyérmet termő riói olimpia utáni évekre is.