Elképesztő feltámadás után, büntetőkkel elődöntős a női pólócsapat

Keszthelyi Rita, női vízilabda, Magyarország - Ausztrália, Rio 2016
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 15. Keszthelyi Rita (kékben) és az ausztrál Ash Southern a Rio de Janeiró-i nyári olimpia női vízilabdatornájának negyeddöntőjében játszott Magyarország - Ausztrália mérkőzésen az Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 15-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Bár volt már négygólos hátrányban is, a magyar női vízilabda-válogatott büntetőkkel végül legyőzte Ausztráliát, és ezzel elődöntőt játszhat a riói olimpián.
Vágólapra másolva!

női vízilabdatorna, negyeddöntő:
Magyarország – Ausztrália 8-8 (1-3, 2-2, 3-2, 2-1) - ötméteresekkel: 13-11
gól: Keszthelyi 2, Bujka 2, Czigány, Tóth, Takács, Antal, illetve Southern 3, Webster 2, McGhie 2, Knox

Európa-bajnokként érkezett Rióba a magyar női pólócsapat, amely úgy jutott a negyeddöntőbe, hogy

a csoportmeccsei közül csak egyet nyert meg.

A Kína elleni 13-11-et két vereség követte, a spanyolok elleninél (10-11) volt min izgulni, az amerikaiak elleni meccsen (6-11) már kevésbé.

Vehetjük úgy, hogy a csoportkör csak a ráhangolódást szolgálja, hogy a csapat megszokja az olimpia légkörét, hiszen lehetett tudni, hogy a csoportból mindenki továbbjut majd. A spanyolok elleni vereségnek az volt a következménye, hogy

a nyolc között erősebb ellenfél jutott, az oroszokkal jobban jártunk volna, de az ausztrálokat kaptuk.

Keszthelyit is végig szorosan őrizték. Kattintson a meccs képeiért! Forrás: MTI/Illyés Tibor

Sokat lőttünk, csak keveset találtunk

Akik az olaszoktól kikaptak 8-7-re, de az oroszokat tízzel (14-4), a brazilokat héttel (10-3) verték. A számok árulkodóak voltak, az ausztrálok védekezése nagyon jónak tűnt, míg mi minden meccsen egységesen 11 gólt kaptunk. Egy gond mindenesetre megoldódott azzal, hogy a pólót átköltöztették a beszíneződött és a szemet maró vízéről elhíresült Maria Lenk uszodából az Olimpiai Uszodába, ahol Hosszú Katinka gyártotta az aranyakat.

Már fél perc után lejött, hogy miért kapnak olyan kevés gólt az ausztrálok, ugyanis egészen messze a kapujuktól kezdték a védekezést, ami ellen nagyon nehéz hatékonyan játszani. Bujka azért gyorsan szállított egy fórt, de Garda a lécre húzta a labdát, aztán az ausztrálok az ő helyén fordultak, és McGhie sajnos szépen átejtette Ganglt.

A második lövésünk is a kapufán landolt, a harmadikat pedig a kapus szedte ki óriási bravúrral, aki a negyedikbe is bele tudott akadni. A túloldalon bezzeg nem akadt el semmiben és senkiben a labda, Webster úszhatott ki a második ausztrál gólszerzőként. Aki attól sem ijedt meg, hogy hátrányban Gangl mellé két magyar is befészkelt a kapuba, ezt a kézerdőt is átlőtte, mi pedig kezdtünk komolyan aggódni a meccs kimenetele miatt.

Bujka küzd az ausztrálok legjobbjával, Southernnel. Kattintson! Forrás: MTI/Illyés Tibor

Volt már 1-5 is

Keszthelyi egy ötméteressel feltette csapatát a táblára, így 1-3-mal ért véget az első nyolc perc. A második ugyanúgy kezdődött, mint az első, előnyt kaptunk, és Garda megint a lécet trafálta telibe, majd Bujka három ember között is helyzetbe került, de a kapus kivédte. Lehetett volna 3-3 is, ehelyett 1-4 lett, mert Southern bevert egy előnyt.

Nálunk sajnos még mindig úgy lőttek a játékosok, mint ahogy a céllövöldében a megbuherált puskával szoktak, mindig hiányzott egy-egy centi a gólhoz. Czigány egy perccel a szünet előtt kicsit közelebb hozott minket, majd szinte a dudaszó pillanatában Tóth Ildikó ejtette át nagyon finom mozdulattal a kapust.

Visszaküzdöttük magunkat nagyon mélyről

Ez már egész pofásan nézett ki, visszajöttünk két gólra, majd a harmadik olimpiáján szereplő Takács bombájával egyre. Szigorúbbak lettünk védekezésben, és elöl is jobban odafigyeltünk, így Southern harmadik góljával hiába lett 6-4 oda, előbb Bujka pattintott előnyből, majd Keszthelyi zseniálisan húzta be a passzt a levegőből.

Tóth két védő között is feltalálta magát. További képek kattintás után Forrás: MTI/Illyés Tibor

Így aztán másfél perccel a harmadik negyed vége előtt utolértük az ausztrálokat, de a hátralévő időb arra még elég volt, hogy McGhie révén visszavegyék a vezetést. A negyedik negyed két hatalmas magyar kapufával kezdődött, az ausztrálok pedig ezt kihasználva megint elmentek kettővel. Bujka gyönyörű egyéni alakítása végén 8-7-re faragtuk le a hátrányt, aztán sikerült újra egyenlíteni, Antal fejezett be precízen egy emberelőnyt.

Nagyon higgadtan lőttük a büntetőket

8-8 után kétszer is támadhattunk a vezetésért, de Szücs szorongatott helyzetből elengedett lövése a lécről csúszott fölé, majd Bujkát tüntették el a bejátszásnál büntetlenül. Az ausztrálok is kaptak egy esélyt, de a Gangl helyére érkező Kasó nagyot védett, így 8-8 lett a vége, jöhettek a büntetők.

Bujka kezdte az ötmétereseket, és bevágta a bal sarokba. Az ausztráloktól Webster volt az első, és ő is belőtte. Kisteleki Bujkához hasonlóan a bal sarkot választotta, a háromgólos Southern a jobb oldalt. Keszthelyi oldalt váltott, de ő is sikerrel járt, az ausztrál csapatkapitány, Knox viszont kapufát lőtt. Czigány nem remegett meg, besimította, ahogy kell, erre Gofer is góllal válaszolt. Antal Dóra volt az utolsó magyar lövő, és ő is követte a többiek példáját, góljával pedig elődöntős a magyar csapat. A döntőért az amerikai csapatot kellene elkapni, nem lesz egyszerű, de bízzunk a lányokban!