Pokoli partyzenészek a Szigeten

Vágólapra másolva!
A szigeti Nagyszínpad rock'n'roll-programot bonyolít hétfőn, így az elektronikus zene hívei a Wan2-sátor felé vehetik az irányt, ahol kilenckor érkezik a Sziget történetének első izlandi fellépője a Gusgus, majd négytagú formációjával a brit Hyper koncertezik. A Partyarénában a német dj Hell és az osztrák Philipp Straub teremt pokoli hangulatot.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kiszorul az elektronikus zene a Nagyszínpadról, a Wan2-sátorban viszont megint érdemes programot bonyolítanak, a Sárga Zsiguli című opusszal elhíresült Vad Fruttik is fellép, ahogy az Erik Sumo Band is, de ezen a napon üdvözölhetjük a Sziget történetének első izlandi produkcióját a Gusgust; az élőben háromtagú formáció este kilenckor kezd.

Két producer, a hosszú hajú és mindig elegáns Prezident Bongo és Biggi Veira ugyanis dj-ként is kedvelt vendégei a világ nagy partyjainak és fesztiváljainak, idén például játszottak a Glastonbury Fesztiválon, Bécsben, Kijevben, Szentpétervárott, Moszkvában, Münchenben és még augusztusban részt vesznek a belgrádi Green Beat Fesztiválon. A nyári koncertdömping nem véletlen, hisz idén jött ki hatodik albumuk a Forever.

Az első Gusgus-lemez, a Gusgus című még 1995-ben jelent meg, és az akkoriban divatos triphop stílusjegyeit viselte magán. Manapság viszont már a techno és a soul határmezsgyéjén jár a mindig változó énekes nőkkel kiegészülő duó.

Prodigy-zenészek Hyper társaságban

A dj-ként megismert brit Hyper 2005-ben adta ki első szólóalbumát a We Controll-t. Az album egy-egy trackjét, a Helyszínelők egy epizódjához, valamint egy francia autó reklámozásához is fölhasználtak.

A négytagú formációval - köztük a Prodigy egy korábbi és egy jelenlegi zenészével, Leeroy Thornhill-lel és Jim Daviesszel érkező Hypertől ezúttal is szuggesztív előadást és tökös breakbeatet várhatunk tizenegytől a Wan2-ban.

Pokol az Arénában

A Partyaréna hétfői sztárja egy újabb veterán, a német dj Hell. Ha a lemezjátszók mögött töltött évek számában nem is konkurálhat Annie Nightingale-lel (a break-nagyival), azért a bakelitnyüvéssel töltött huszonöt év sem smafu.

Hell mégis fiatalosabbnak tűnik, mint néhány ifjabb kollégája. Jellemző, hogy aktuális szettjeiben az electro divathullámát lovagolja meg. A divat világa amúgy sem áll távol tőle, hisz dolgozott már Donatella Versacéval, de a lenge öltözetű lányokat sem veti meg, hiszen rendszeresen zenélt a Playboy-alapító Hugh Heffener privátpartyjain.

Dj Hell: Keep on Waiting

Az Aréna másik külföldije az electroprojektjét Philipp Straub néven futató osztrák, aki Felipeként és techno-dj-ként valamivel jobban ismert Magyarországon. Mindenesetre az augusztus eleji wieseni Urban Art Forms Fesztivál után most a Szigeten találkozik magyar barátaival, Hot X-szel és Coyote-tal, akik szintén electroszettet játszanak.

Peter Poppara