Jean Michel Jarre Budapesten: "Kéne itt valami nagy buli"

Vágólapra másolva!
Jean Michael Jarre harminc éve adta ki a zenetörténeti mérföldkőnek számító Oxygene-t. Most újra szintetizátorhoz ült, és 5.1-es és tisztább hangzásúvá dolgozta át a lemezt. Az újrakiadás promóciós körútján Budapestre is ellátogatott a mester, és válaszolt az [origo] kérdéseire is.
Vágólapra másolva!

Mi a különbség a régi Oxygene és az új között?
- Először a konyhámban vettem föl, egy nagyon öreg analóg cuccon. Most jött el az idő, hogy visszatérjek hozzá, és megcsináljam újra a lehető legjobb minőségben. Az új stúdiólemez ugyanaz lett, mint a régi, csak máshogy szól. Az új technikai lehetőségek miatt "szélesebb" és tisztább hangja lett. Amikor újra feljátszottam ezeket a hangokat, újra érezhető volt az a meleg hatás, amit egy hangszer megszólaltatása jelent.

Rögtön kettő is készült belőle, az egyik, melyen stúdióban újrajátszottad a dalokat, a másik pedig egy élőfelvétel.
- Igen, Live in Your Livingroom dvd (Élőben a nappaliban) verzió egy kicsit más. Ezt egyszerre vettük föl három kollegámmal. Francis Rimbert, Claude Samard és Dominique Perrier segített, hiszen nagyon sok hangszer kell hozzá, és nincs annyi kezem. A stúdiólemez olyan, mintha egy különleges ékszert csinálnál. Aprólékos munka, itt javítasz egy kicsit, ott változtatsz rajta. Az élő más, az igazi rockandroll. Ennek a verziónak az volt a lényege, hogy tényleg, ha mondjuk otthon ülsz a monitorod előtt, vagy a nagyszobában, akkor is azt érezd, mintha ott játszanánk nálad.

Mennyire követed figyelemmel az elektronikus zene fejlődését?
- Eléggé, de jónak tartom, hogy ma már nem arról van szó, hogy úgy osztjuk föl a zenészeket, milyen hangszeren játszik és milyen stílusban. A dj is lehet ugyanúgy zenész, mint egy orgonista, a hangok megszólaltatási módja most már csak technikai kérdés és nem skatulya.

Mi lesz az irányzat jövője?
- Az elektro lesz a kapocs az analóg hangszerek és a digitális dolgok között. Remélem, az Oxygene is segít ebben. Közelebb kerülnek egymáshoz a hangszeresek és mondjuk, nevezzük így: a szoftveresek. Hiába van meg a számítógépeden mintában egy hangszer. Amikor az élőben szólal meg, az azért más. Gondolj csak bele, mondjuk a Stradivari hangja időkön felüli, és nem is lehet lemásolni. Mindenképp közösen fog mozogni a két dolog és ez így a legjobb. A számítógép megkönnyíti a munkát, a hangszer pedig hozza majd az érzést.

Forrás: [origo]

Gondolom, sok zene befut hozzá, gyűjtöd is a lemezeket?
- Persze, minden érdekel, az afrikai törzsi zenéktől, a legújabb lemezekig minden. Leginkább a különböző fúziókat szeretem.

Szívesen írsz egyszerű popzenét, vagy csak nagyban szeretsz gondolkodni?
- Igen, nagyon szívesen, semmi baj a poppal. Csináltam is ilyet, ott van például a Téo And Téa, ami egy igazi dance-lemez, tiszta, egyszerű pop. Remek időtöltés volt azon az albumon dolgozni, szeretem ezt a fajta munkát is.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=MVoykCqvci3l3818

Téo And Téa