Már megint Babylon - nyerd meg a Ladánybene 27 új albumát!

Vágólapra másolva!
A napokban jelenik meg a Ladánybene 27 tizedik soralbuma. Nyerd meg a leginkább rootsreggae-stílusú Babylon Cirkuszt cédén!
Vágólapra másolva!

Ki hinné, hogy a Ladánybene 27 egy 1985-ben éppen Ladánybenén rendezett KISZ-tábor óta jelen van a hazai könnyűzenei életben? A zenekar első öt évét a szárnypróbálgatások, tehetségkutató versenyek és a brit ska stílus jellemezte. A'91-es első, Reggae című albumot, a mostanival együtt kilenc másik követte, valamint két válogatás és jó pár maxi.

A '95-ös év hozta az újabb fordulópontot a LB27 (külföldön egyébként ez a banda hivatalos neve) életében, a tagok ekkor látogattak el Jamaicába. A karibi szigeten, mondhatni, letüdőzték a rasztakultúrát, sőt úgy vélik, ekkor váltak igazán elkötelezett reggae-zenekarrá.

Bár a legnagyobb közönségsikernek számító sláger, a Kell egy ház (mely egy ismert roots reggae-riddimből építkezett) még előttük volt, de a Ladánybene az első jamaicai kirándulás után tért rá a szokásostól eltérő útra: reggae stílusú popegyüttesből a hazai, sőt a nemzetközi reggae-szubkultúra ismert zenekarává vált.

"Persze 1998-ig még popzenekarként működtünk, nagy kiadókkal, profi menedzsmenttel dolgozva és a nagy kereskedelmi tévék reggeli műsoraiban mosolyogva. De lassanként belefáradtunk a kompromisszumokba" - emlékszik Bodnár Tibor zenekarvezető. Egy újabb, 1999-es jamaicai út után aztán szakítottak menedzsmenttel.

Ekkor indult Dub4U projektjük, a rasztazene elektronikus vonalát is megmutatandó, és soundsystem-felállásban is egyre többször tűnt föl az LB27. Egyre ismertebbé váltak nemzetközi szubkulturális körökben, és elkezdtek a Tilos rádióból induló undergrond reggea-selecták (Gonnok, Christian, Bosi) által szervezett hazai undrground reggae-szcénához közeledni.

"A tilososok hozták az amúgy is mindenre nyitott közönségüket, mi pedig elvezettük a reggae mélyebb rétegeibe azokat, akik popzenekarként szerettek meg minket, így szép lassan kialakult az itthoni szubkultúra. Zenekarok, soundsystemek és selecták kerültek elő" - magyarázza Bodnár.

A csapat pályafutását a nyári táborok is végigkísérték. "A zsákbanfutások, egyéb mókázások és popzenekarok fellépései után, végre igazi reggae-fesztivált akartunk csinálni" - emlékszik vissza Bodnár. Az első táborok a "szülőföldön", Ladánybenében voltak, később Komáromban, majd az agárdi popstrandon.

Forrás: [origo]

Az utóbbi években Százhalombattán rendezik az LB27 Reggae Campet, amely mostanra a stílus egyik legnagyobb kelet-európai fesztiváljává nőtte ki magát - idén például a dancehall egyik atyja, King Yellowman is eljött, egyenest Jamaicából.