Földalatti indulók

Vágólapra másolva!
Három album, az összesen öt cd. Nincs matematikai zavar az előző kijelentésben, hiszen Kenny Dope Soul Heaven club-válogatása rögtön két lemezt tartalmaz, Seaman Therapy Session-je szintén nem állt meg egynél, és Timewriter sem csak azért jelentkezett egy lemezzel, mert nem lenne többre képes. Az ősz végi-tél eleji Deep-megjelenésekből válogattunk.
Vágólapra másolva!

Kenny Dope egy törzsgyökeres New York-i figura, válogat és mixel, myspace oldalán egyszerűen csak az ütemek élő enciklopédiájának nevezi magát, és sokak szerint igaza is van. Keb Darge-dzsal közös, régi funkokat újra kiadó Kay-Dee Records miatt is kijár neki a respekt - mondják sokan.

Most a menő brit klub, a Soul Heaven legújabb kiadványán a house krémjét tálalja fel két nehézsúlyú amerikai arc, Kenny Dope és Karizma. Előbbi az első, utóbbi a második cédét mixelte, telis-tele modern klasszikusokkal, földalatti indulókkal, és mindennel, amire táncolni lehet. Peven Everett, Brand New Heavies, Blaze, Osunlade, csak hogy a legkönnyebben beazonosíthatókat felsoroljuk.

Nem csak az történt, hogy ketten üldögéltek otthon és összeválogatták a kedvenc számaikat. Rá is dolgoztak rendesen a lemezre. Kenny öt számnak is új felfogást adott. Kim English Nitelife Encore-ját például egyenesen dubra írta át.

A jamaicai lüktetést Karizma is fontolóra vette, hiszen ő is elkövetet dubátiratot a kettes számú lemezen, amellett, hogy öt track jegyzi valamilyen formában a nevét.

Richard Bartz 1976-ban, Münchenben született. Egészen fiatal korában a rock zenéért rajongott. Aztán véletlenszerűen betévedt egy illegális techno-buliba, amely óriási hatással volt rá, ettől kezdve a legendás Ultraworld party-sorozat rendszeres látogatója lett. 1993 mérföldkő volt zenei karrierjében, közreműködött ugyanis Hell debütáló albumán, a Geteert und Gefedert-en. Egy évvel később Acid Scout néven elkészítette első szóló projektjeit. Ezen a művésznéven adta ki első két albumát, a Safari-t és a Sci-Fi-t, valamint olyan techno-klasszikusokat, mint például a 4 degree és a Balance. Megjelenései sikerén felbuzdulva elkezdett live act-ként szerepelni, ugyanis a dj-zés soha nem állt közel hozzá. 1995-ben megalapította saját kiadóját, a Kurbelt, hogy elég tere legyen saját műveinek, illetve olyan barátai munkáinak a megjelentetéséhez, mint Hell, Heiko Laux vagy Savas Pascalidis. A "stílusok háborújáról" elhíresült Kurbel az egyik legjelentősebb német techno-kiadók egyike lett az idők folyamán.

A most megjelent Live At Harry Klein albumáról azt írja egy fórumozó: "nem is rossz, vannak zsír pillanatai, néhol odais basz rendesen, teknó." A lemez tizenöt tracket tartalmaz, ebből tizenkettő még soha nem halott felvétel.

A Therapy Session sorozatot nem kell bemutatni, hiszen a partyközönség sokszor futhatott már bele a bulikba. A negyedik válogatást a szilveszterkor a Hajógyári-szigetre látogató Dave Seaman kapta. A lemez olyan neveket tartalmaz, mint a Trentemoller, a 16 Bit Lolitas, Valentino Kanzyani, Martin Solveig, vagy az Unkle.

Dave Seaman a Flörtben 2007 áprilisában

Seaman most először készített mixeket a Therapynak, de azért nem kell félteni. Húsz éve van a szakmában, tíz Renaissance megjelenés és három Global Underground viseli nevét.

A Therapy Session 4-ről azt nyilatkozta nagyon elégedett lett az eredménnyel. Más véleményre a közönségtől sem nagyon lehet számítani, hiszen a válogatott alapjai garanciát nyújtanak erre.

Az Audio Therapy év végi válogatásán (ősz/tél) tíz, teljes mértékben exkluzív track kapott helyet a deephouse-tól a techhous-ig, de persze a minimal és a prog sem maradhatott ki. A Cream 21 harmadik válogatáslemeze ugyancsak egy év végi összefogalaló a club és az eladási slágerekből. A Kontor label alatt megjelent lemez Oliver Garcia újraértelmezéseit takarja, ráadásul egy saját szerzemény is felkerült a lemezre.

Ralph Lawson 2020 Vision-je eredetileg csak a japán piacra készült, de végül annyira jó visszhangja, lett, hogy nem úszhatta meg az egész világra szóló megjelenést. Ráadásul Raplh turnézni is indult.

A német sztár-dj és producer Jean Claude Ades a beszédes című Live Fast Die Beautiful című anyaga a Milk & Sugar Recordings-nál jelent meg szeptemberben, és szintén nem ússza meg a turnéztatást.

Zed Bias Experiment With Biasonics albuma a producer első munkája a Sick trumpet Recordsnál, ráadásul végre egy olyan lemez, ami az év végén jelent meg mégsem egyszerű válogatás a 2007 felhozatalából. Egyszerűen húsz tracken keresztül csak saját szerzemények szólnak.

A The World's Greatest Club Mix 2008, már egyenesen itt is hagyja ezt az évet és a megpróbálja megjósolni - esetleg sugallni -, hogy melyek lesznek azok a house-ok, amikre pörög majd a világ. Erre pályázik 30hz is Electric Sheep című bemutatkozó albumával.

Kenny Dope Ibizán

A Resist-nél megjelent Hard Fast & Furious, egy kőkemény 3 cd-s válogatás az igazán durva house-zenékből. Nagyszabású gyűjteménynek tűnik a Nicky Holloway és Danny Rampling által összeszedett dupla cd amely 20 Years Of House címet kapta. Az biztos, hogy Armand Van Helden vevő volt az ötletre, hiszen bele-bele nyúlt a munkába.

Todd Terry a klasszikus Strictly Rhythm zenéiből, valamint az év nagy slágereiből szedett össze egy lemezt. A vocal-house egykori királya még egyszer megpróbál az új stílusok között evezni.

A Deep Train válogatáslemez ötödik Sensual Dawn című részét Timewriter jegyzi. A lemezről azt mondják, az első felén inkább a nyugodtabb, klasszikusabb trackek kaptak helyet: Moriz von Oswald és Mark Ernestus közös munkája a New Day, vagy Budai & Vic Once Again szerzeménye.

Az album második fele kicsit mozgalmasabb, még több rajta a tech-house, de elkalandozik a határterületekre is. A legtöbb kritikus, nem túl izgalmas középszerű albumnak tartja. Ám a magyar részvétel miatt mi nyugodtan megszavazhatunk neki valami jobb helyezést képzeletbeli listánkon.

party.origo.hu