Az álomittas virtuóz

Vágólapra másolva!
Várnagy Kristóf táncos nyerte a tavalyi Magyar Táncdíjat juniorkategóriában. Több éve dolgozik francia és magyar társulatokban, idén pedig az a megtiszteltetés érte, hogy a Cirque du Soleil utazó vándorcirkuszának tagjaként a Delirium című előadásban szerepelhet. A turné február 29-én és március 1-jén érkezik hazánkba, a Papp László Sportarénába.
Vágólapra másolva!

Hogyan indult táncoskarriered?
- Budapesten születettem 1984-ben, a Táncművészeti Főiskolán tanultam a táncot, ami az egyetlen ilyen intézménye a szakmának, és csak ott tanítják. Két évig Franciaországban dolgoztam, itt több együttesben, például a Ballet d'Europe-nál is megfordultam. Itthon gyerekszereplőként az Operaház együttesével, majd pedig másfél évig Frenák Pál társulatában dolgoztam.

Tudatosan készültél a Cirque du Soleil-beli jelentkezésedre?
- Sokat dolgoztam Franciaországban, és az életemben sok minden oda kapcsolódik, és hozzájuk is ilyen úton került el az önéletrajzom. Utána Ausztriában csináltam egy privát felvételit, de oda már meghívásos alapon kerültem, mert akkor már látták egy kinti fellépesemet.

Hogyan választják ki a társulat tagjait?
- Először el kell küldeni egy szakmai önéletrajzot, lehetőleg minélt több fotóval és videóval. Ez az első kör, ami után ők szelektálnak és kiválasztják a táncosokat. Ezután behívnak egy privát próbatáncra, ami azt jelenti, hogy beérkezik hozzájuk megközelítőleg ötezer életrajz, és ebből szűkítenek. Európa-szerte ilyen meghívásos, zártkörű felvételit csak három-négy helyen tartanak, azt hiszem, Londonban, Párizsban és Ausztriában, attól függően, hogy milyen pozícióba keresnek művészt, vagyis éppen táncosra, akrobatára, énekesre van szükségük.

Miben nyújtottál mást a felvételin a többi jelentkezőnél?
- Táncosként kerültem be, mert ebben a produkcióban nagyobb szerepet kap a zene és ehhez kapcsolódóan a tánc is, mint más Cirque du Soleil-produkciókban. Táncosként itt a virtuózitás a legfontosabb, ezen fő szempont alapján választottak ki engem is.

Mennyire színes a társulat összetétele?
- Harminchat fő vesz részt a produkcióban, akik a világ tizenhat országából érkeztek. Vannak itt Európából, Amerikából és már Ázsiából is. Itt jóval több magyar van, mint amiről a magyar média tud, példaul csak a Las Vegas-i produkcióban három magyar szerepel. Elsőként említeném egykori évfolyamtársamat, Halasi Márkot, aki a Varekai produkcióban az egyik főkaraktert játssza, vagy Supola Zoltán is ugyanott szerepel már elég régóta, szóval sok magyar talált magának helyet a Cirque du Soleil produkcióiban.

Cirque du Soleil Arena Show: Delirium