Szerzői jogi esetek

Vágólapra másolva!
Egyre több oldalon hallgathatunk, illetve tölthetünk le lemezlovasok és producerek által készített mixeket. Az ezzel kapcsolatos szerzői jogi kérdésekben az Artisjus jogi osztályának munkatársa, dr. Tóth Péter Benjamin segített kiigazodni.
Vágólapra másolva!

A szerzői jog egyik alapvető szabálya, hogy minden egyes felhasználási cselekmény külön-külön szerzői engedélyezést kíván. A különböző mixek elkészítését és azok online felhasználását két külön cselekményként kell vizsgálni - szögezte le érdeklődésünkre Tóth Péter Benjamin.

A mixek kérdésével foglalkozott a Magyar Szabadalmi Hivatal mellett működő Szerzői Jogi Szakértő Testület. Szakvéleményében rámutatott, hogy egy miben a felhasznált dalok hangfelvételek, amelyeken előadóművészek adnak elő védett zeneműveket. Tehát egy szám felhasználásánál (és például remixelésénél is) három jogosulti csoport jogaira kell tekintettel lenni: a szerzőkére, az előadóművészekére és a hangfelvétel előállítójáéra.

A szerzők tekintetében megállapítható, hogy a mixek révén az eredeti műre épülő új alkotás jön létre, amely így az eredeti zenemű átdolgozásának minősül. Ehhez tehát az eredeti zenemű szerzőinek engedélyére van szükség (amit olykor nem személyesen, hanem úgynevezett zeneműkiadó útján gyakorolnak).

Az előadóművészek esetében közvetlen engedélyre csak a becsületükre, hírnevükre sérelmes mixek esetén van szükség, illetve azokban ez esetekben, amikor előadásuk eltorzítása, megcsonkítása történik. A hangfelvétel előállítójának engedélyére is szükség van, hiszen a mixeléssel az eredeti hangfelvételt másolják.

Sokszor hallani a médiában, hogy a szerzői jog minden olyan zeneművet véd, amelynek szerzője még él, vagy hetven évnél nem régebben halt meg. Az előadóművészek és a hangfelvétel-előállítók pedig a hangfelvétel elkészültétől számított ötven évig rendelkeznek jogokkal. A fenti időtartamon belül tehát csak a megfelelő szerzői/előadói/hangfelvétel-előállítói engedélyekkel készíthető feldolgozása az adott zeneműnek, ám ebben az engedélyezési folyamatban az Artisjusnak semmilyen szerepe nincs.

A kész mixek felhasználásánál a szerzők jogait az Artisjus gyakorolja, tehát az Artisjus szed jogdíjat a zeneszerzők és szövegírók javára. Emellett a hangfelvétel előállítójának engedélyére van szükség a felhasználáshoz, aki leggyakrabban a felvételen közreműködő előadóművészek jogait is gyakorolja.

Az Artisjus jogdíjközleménye csak a kész zeneszámok felhasználása esetén alkalmazandó, és csak a szerzőket illető díjakat tartalmazza. A jogdíjközleményeket minden területen úgy állapítják meg, hogy lehetőség szerint a felhasználással elért bevételekkel arányos díjakat tudjanak a szerzőknek biztosítani.

A "konkrét" elhangzások mindig értékesebbek, mint a "háttérzenei" felhasználások. Természetesen külföldi gyakorlatokat is ellenőriznek, figyelnek. A jogdíjközleményeket minden évben a jelentős felhasználókkal és érdekképviseleti szerveikkel egyeztetik, majd az Oktatási és Kulturális Minisztérium hagyja jóvá őket.

Rákérdeztünk arra is, hogy mekkora az a számrészlet, ami után még nem kötelesek jogdíjat fizetni a felhasználók. A jogi szakértő szerint nem létezik ilyen, a mű azonosítható részének felhasználása esetén a fenti szabályok szerint kell engedélyt kérni. Elvileg az "idézés" szabálya lehetne még alkalmazható, de véleményük szerint a mixek esetén ennek csekély esélye van.

Arra a kérdésre, hogy az online környezetben mennyire vált társadalmilag széles körben alkalmazottá és elfogadottá az ingyenes, de illegális források használata a kulturális igények kielégítésére, a jogász úgy válaszolt: ez egy soktényezős játszma, amely szerinte veszélyezteti a kultúra önfenntartó képességét.

"A mi véleményünk az, hogy olyan megoldást kell találni, amelyben rendkívül széles kulturális kínálat érhető el jogszerűen és kedvező áron a közönség számára, mely így hosszabb távon nem az illegális források felé fordul. Az üzleti modellek kidolgozása azonban sohasem az Artisjus feladata volt; a mi küldetésünk az, hogy a szerzők érdekeit bármilyen új modellben hatékonyan képviseljük, anélkül azonban, hogy a modell működését ellehetetlenítenénk" - magyarázta.

party.[origo].hu