Elefánt a basszusdobon

Vágólapra másolva!
Magyarország legnagyobb elektronikus zenei fesztiváljához közeledve Monika Kruse adott interjút, néhány szót ejtve zenéről, emberségről, nőiességről. Hamarosan élőben élvezhetitek dj-szettjét, addig is olvassátok tömör, velős gondolatait!
Vágólapra másolva!

Hogyan emlékszel a legelső és a legutolsó magyarországi fellépésedre? Mi volt a legfurcsább élményed nálunk?
- Nagyon jól éreztem magam minden egyes magyarországi fellépésemen, szóval ezért nincsenek is furcsa élményeim, ellenben nagyon sok kellemes emléket őrzök! Az egyik legemlékezetesebb momentum Budapesten történt, amikor egy barátommal a hídról akartuk megnézni a tűzijátékot. Ám mivel ő tolószékes, ezért nem tudtunk átjutni a hídnál lévő kordonokon. Amikor az emberek látták, hogy bajban vagyunk, odajöttek segíteni, átemelték őt tolószékestől a kordonon.

Mennyire ismered Budapest nappali arcát?
- Jó párszor jártam már Budapesten, és volt időm több órát városnézéssel tölteni. Európa egyik legszebb városának tartom a fővárosotokat!

Sokat utazó dj-k szerint más a Közép- illetve Kelet-Európai klubkultúra és a közönség reakciói, mint Nyugaton. Te osztod ezt a véleményt?
- Igen is, meg nem is. Úgy értem, Berlinben is más a közönség két különböző klubban. Nem hiszem, hogy ez Kelet vagy Nyugat különbözősége lenne.

Mit tudsz a Bonuszról?
- Hogy nagyon jó a line up, és ezért rettentően várom!

Most újult meg a honlapod, nagyon tetszik a dizájn, különösen az állatos animációk. Hogyan jutott eszedbe ez az ötlet?
- A honlap alapötletének lényege az volt, hogy különféle elemeket használjunk. Épületek, állatok, más és más dizájnelemek egyvelegét. Az élet, a zene és az éjszaka egyaránt csodálatosak és nagyon különbözőek. Remélem, a weboldalam jól prezentálja ezek sokszínűségét. Imádom az állatokat, valamiféleképp ők is a zenét jelenítik meg ezeken az oldalakon. Az elefánt például egy basszusdobon álldogál.

Monika Kruse: Latin Lovers (original mix)

A www.monikakruse.com-ról az is kiderül, hogy ellenzed a rasszizmust. Történt valami, ami felhívta az emberi jogok védelmére a figyelmed, vagy különösebb személyes indok nélkül állsz ki másokért?
- 2000-ben kezdtem ezt a fajta aktivitást a No Historical Backspin nevű projektemmel, amikor pár külföldi rasszista erőszaknak esett áldozatul Németországban. A legbelsőbb baráti körömben is voltak olyanok, akiket efféle attrocitás ért, megverték őket a származásuk miatt. Azt gondoltam, mi dj-k tehetünk valamit, hiszen kapcsolatban állunk a tinikkel, akik befolyásolhatóak és minket talán előbb meghallanak, mint az idős politikusokat. Az elmúlt nyolc évben több mint húsz rendezvényt szerveztünk megannyi dj-vel, hogy pénzt gyűjtsünk a rasszizmusnak áldozatul esőket segítő alapítványok számára.

Pici korodban modellkedtél, a népszerűséged azóta csak egyre nő. Megkeresnek azóta is modell-munkákkal?
- Igen, előfordul ma is, hogy egy-egy magazin címlapfotókra kér fel.

A napokban ünnepelted a születésnapodat. Hogy érzed magad a bőrödben, mint harmincas éveit élvező nő?
- Fantasztikusan!

Most fejezted be első szerzői albumod munkálatait, mesélj róla!
- Nagyszerűen ment a munka. Igazán jól ment a kooperáció Gregor Tresherrel. Komolyan örülök, hogy együtt alkottuk a Changes of Perception című albumot. Gregor hagyta, hogy kifejezzem magam, még akkor is, ha esetenként nem értett egyet az elképzeléseimmel. A lemez címe azért Changes of Perception (Érzékelések változása), mert a hanganyag eltér attól, amit szerintem az emberek egy új Monika Kruse albumtól várnának. Életed során ugyanazokat a dolgokat megannyi szemszögből látod, és különféle tanulságokat vonsz le belőle. A szemléleted tapasztalatok során alakul és folyamatosan változik. Nem gondolom, hogy mint személyiség megváltoztam volna, de sokat haladtam előre, fejlődtem, tapasztalatokat szereztem, így másként látom a zenét is.

Mi a terved lemezlovasként a jövőre nézve?
- Alig várom, hogy boltokba kerüljön az albumom, hogy turnéra induljak vele, és aztán előrukkoljak egy új mixalbummal is.

party.[origo].hu

Dominik Eulberg és Monika Kruse a tavalyi Hyperspace-en