Interkontinentális ütemháború - Hétvégi ajánló

Vágólapra másolva!
Bár az időjárás próbálja a lehető legpocsékabb oldalát megmutatni, szerencsére a zene hullámain ezen a hétvégén messzi tájakra evezhetünk. A felhozatalba a francia elektró, az Ibizát idéző house-szettek, a masszív brit breakek közé egy csepp Jamaica, és némi kalifornai glitch-hop is beférkőzik. Hétvégi partykörkép.
Vágólapra másolva!

Az izgalmas francia

A Kollektiva csapata idén a Mikulás alkalmából a világszerte felkapott, elektró-, techno- és indie-rajongók által is egyaránt kedvelt francia producert, Yukseket és az ő dj-szettjét szállítja a Merlinbe. Yuksek a techno és a trance felől sorolt át a francia elektró új vonalához, és miközben utóbbiból teljesen kigyógyult, a technós behatás a mai napig tetten érhető zenéjében - ahogyan a hiphop, a diszkó, a house és az indie is: így együtt ezek jellegzetes hangzású zenéjének fő összetevői. Bizonyára e sokszínűséggel magyarázható a remix - felkéréseinek ugyancsak széles műfaji palettája.

Yuksek zenéiből eddig közel egy tucat kiadvány jelent meg, olyan elismert tánczenei labeleken, mint a Cosmo Vitelli által vitt I'm A Cliché vagy a Headman-féle Relish. Első számai 2003-2004-ben még a Superfunkként világsikert elért Fafa Monteco bábáskodásával születtek, az azt követő, teljesen saját termésből kiemelkedik a legutóbbi három, egymást követő EP-je (Composer, It Comes, Tonight), amelyekkel igazi mesterhármast alkotott. Dalait, melyekben ő énekel, laptoppal, kütyükkel és széteffektezett mikrofonnal adja elő, amikor live actezik, emiatt egyszemélyes Daft Punknak is nevezik.

A december 6-i Kollektiva Klubon fellép még a Neo-frontember Kovary, aki saját illetve zenekara számaiból/remixeiből válogat össze egy Mikulás-csomagnyit, valamint a jelenleg világszerte dívó neonos-űrszintis elektródiszkó budapesti bástyája, a Kunk páros. Emellett a házigazda Kollektiva dj-k, Tmx, Popbitch, Fullstereo pedig 2008 legnagyobb trekkjeit mixelik össze ezen az estén. A sietős lányok este tízig térítésmentesen bejuthatnak, egyéb esetekben 1800 forintot kell leszurkolni.

Jótékony dzsungeltörés

A hiphop és a finom breakek szerelmesei ezen a héten sem tölthetik otthon a péntek estéjüket, hiszen a Hypnosis csapata Ed Solo és Mc Darrison kettősét prezentálja Merlinben. A brit fenegyerek ütemei fülgyönyörködtetően szerteágazóak: egy kis break, némi lazulós funk, lábat dobogtató d'n'b ritmus, megmosolyogtató dub, mélybe rántó dubstep. Mindehhez vokális asszisztációt a dzsungelben nevelkedett Mc Darrison ad.

A kilencvenes években, Ed egy ifjúsági program keretében hangmesterképzésen vett részt Shy FX neves dzsungelharcossal. Nem sokkal később a kultikus Sour kiadónál hangmérnökként dolgozott Roots Manuva és Elizabeth Troy felvételein. Brightonban lepacsizott Dj Brockie-val, a közös zenekészítés pedig a d'n'b slágerlisták első helyéig vezetett. Az utóbbi 5 év kötötte össze a nevét a breaks mozgalommal, Krafty 'Freakshow' nagylemezén már közreműködőként szerepelt. Eddigi legnagyobb munkája a közelmúltban Ausztráliába költözött Skool of Thought-tal és MC Darrisonnal közösen jegyzet 'Random Acts of Kindness' LP.

http://www.youtube.com/v/4BbjbkELV5I&hl=en&fs=1

Deekline, Ed Solo & Darrison 'Touch Your Toes'

A kezdetben még Ragga D névre hallgató Darrison a korai 90-es években hallott először jungle-t, amit kifejezetten rühellt. Persze ezt hamar kinőtte, Brightonban egyre inkább ezekben a körökben kezdett mozogni. 1998-ban már Amerikáig jutott a híre, ment, látott, győzött New Yorkban. A brékerek számára az Evil 9 számára készített 2004-es 'Restless' kislemez Toastie Taylorral közös vokálja a Marine Parade-en, Deekline-nal és Ed Soloval közös 'Touch Your Toes', majd Skool of Thought labeljein (Against The Grain, Super Charged) való feltűnése jelentették.

Lemezeket pakol még a házigazda Grasshop és Psure párosán kívül a sikeres producer-DJ páros, a Glack Audio kiadóval vadító Peepshow Ownerz, valamint a bárban a hiphop körökben jól ismert Kriminal Music-os Kool Kasko és DJ Nice boldogít. Beugró 1500 forint, lányoknak este tízig ingyenes. Az esemény Hypnosis Jótékonysági Est is egyben, amennyiben egy lehetőleg télen funkcionáló, fölösleges ruhadarabot visztek magatokkal, a Hajléktalanokért Közalapítvány fáradhatatlan tevékenységét segítitek.


Instant Jamaica

A Jamaicán, Parish of Trelawnyn született és nevelkedett Clayton Brown, aka Bongo Chilli, 1995-ben költözött az Egyesült Királyságba. Természetesen hozta magával a szülőhazájában akarva-akaratlanul ráragadt dancehall hatásokat, melyeket angliai zenei karrierjében is folyamatosan és sikerrel beépített és hasznosított.Első lemeze, a "Nah De-focus" 2001-ben jelent meg Birminghamben a Humal Recordson. Azóta számos kiadványa jelent meg Angliában különböző kiadóknál, mint a Third Eye Music, a Sativa Records, a Cosmic Web, vagy a Function Records.

Késöbb a bécsi illetőségű Bassrunner Productions-al is szorosabb kapcsolaba került, együttműködésük eredményeképpen több közös kislemezük jelent meg, mint pl. a "Warning", a "Like It", vagy a "The Supply".
2005-ben alapította meg saját kiadóját, a Bongo Cilli Recordst, melyen több lemeze is megjelent. Első teljes albuma "Real Musician" címmel 2007-ben jelent meg, a Bongo Chilli Records és a Sativa közös gondozásában. Bongo Chilli nemcsak a dancehall stílusban kiemelkedő, remekül otthon érzi magát olyan testvérműfajokban is, mint a jungle, a drum and bass, vagy éppen a dubstep. Pénteken első ízben Budapesten teszi ezt, a bulira a beugró 1000 forint, lányoknak 23h-ig ingyenes.


Vetített víztükör

Ezen a hétvégén duplázni is tudnak a vízparti zenehallgatást preferálók. Pénteken rendezik meg elsőként a Fürdők éjszakáját három budapesti gyógyfürdőben, míg szombaton a klasszikus Cinetrip érzéssel barátkozhattok a Rudasban.
A Fürdők éjszakáján este tíztől Gellért gyógyfürdőbe költözik a klasszikus Cinetrip vízimozi. A nagymedencéből a mozi hőskorát idéző burleszk alkotásokat nézhetünk, miközben keleties hangzású élőzene és dj-k szolgáltatják a békatalp-alávalót.

Mindeközben a Rudas aulájában a dj-k és a diavetítős szekció a 60-as, 70-es éveket idéző jazz, soul és funk darabokat pörgetnek. A törökfürdőben orientális arab zenére és hastánc bemutatóra lazulhatunk egy kiadós szaunázás után. A Széchenyi Gyógyfürdőben inkább az idősebb korosztály találja meg számítását, Bolba Éva és a Stúdió 11 zenekar szolgáltat jazz és swing dallamokat a csillagos ég alatt. A mindhárom helyszínre érvényes karszalagot 3500 forintért vehetitek meg a helyszíneken, a fürdők közt pedig ingyenes buszjárat közlekedik.

http://www.youtube.com/v/U_tQJ1ewuTw&hl=en&fs=1

A februári Cinetrip a Rudasban

Szombaton a bemelegítést követően a Rudasban már jól megszokott Cinetrip Sparty vár mindenkit, a Mikulás virgács helyett egy hatalmas acid house csomagot cipelt magával. Az uszodában Titusz rakja nosztalgikus ős-acid szetteket Mango live act-jével kiegészülve. A további három helyszín a szokásos lüktetést biztosítja. A törökfürdőben Kaszi és Jácint, Amira hastáncshow-jával, a Kabin Discoban Sanyi ezúttal Shurikennel pörgeti a 70-es évek korongjait, az előtérben pedig Mada, Waxman és Superman bootlegel. A vizuál varázslat a szokásos Skylab VJ's from Space - Kiégő Izzók kooprodukció. A helyszínen ,vagy elővételben a Merlinben 5000 fortinért adják a jegyet.


A hanghullámlovagok

Ha már kiúszkáltunk magunkat, érdemes még utolsó karlendítésekkel, az árral szemben küdzve partot érni a Hajógyári-szigeten. Ráülhetünk a szörfdeszkánkra, és együtt hasíthatjuk a hullámokat a napfényes Kaliforniából a Dokkba látogató The Glitch Mob-bal. A "zenekar" tagjai szigorúan szanaszéjjel tört hip hop alapokra helyezve tekerik szét a rap nagyágyúk acapelláit, adnak hozzá sújtólég basszust és eszement effekteket - ezzel megalapítva a glitch-hop irányzatot.

A Glitch Mob négyese élőben tornádóként söpör végig a színpadon táncra perdítve mindenkit fellépéseiken világszerte. Ooah, edIT, Kraddy és Boreta személye mellett a Glitch Mob fellépések lelke a négy Apple laptop, amelyeket midi kontrollerekkel irányítanak és mixerekkel kötnek össze. Egy-egy Glitch Mob színpadi show inkább hasonlít zenekari fellépéshez, mint szimpla dj-szetthez. A csapat legnépszerűbb tagja, a két nagylemezzel büszkélkedő edIT 2008-ban végre európai turnén mutatta népszerűsítette az új hangzást.

http://www.youtube.com/v/nxi4qxXZMKU&hl=en&fs=1

San Francisco-ban így törték az ütemekt a srácok

A kontinenskörút első állomása Budapest volt, ahol egy óriasi nyári vihar közepette csinált fergeteges szabadtéri bulit, majd másnap több tízezer embert mozgatott meg a belga Dour fesztiválon.A turné megtette hatását, az Európa popzenei értékmérőjének számító BBC Radio 1 rágyógyult a Glitch Mob hangzásra, és rongyosra játszotta 'West Coast Rocks' remixüket. Az est folyamán honi részről az ütemekért Cadik, Ozon, Rocksteady, Frequent és Ba10 felelősek. Lányok és Miklósok este 11-ig ingyen bejuthatnak, mások és ezután elővételben 1500, a helyszínen pedig 2500 forintért részesülhetnek az élményben.


Matróz a házban

Szombat este a tengerésszel evezünk tovább, ezúttal Ibiza az úticél. A Studioban újra tiszteletét teszi a house kultúra úttörője, a 25 éve kitartóan lemezeket pörgető és ezzel a világot körbeutazó Dave Seaman. Zenei pályafutása 1987-ben kezdődött, amikor 19 évesen megnyerte az angol D.M.C. bajnokságot, ekkor figyeltek fel rá a D.M.C. akkori vezetői és állást kínáltak neki az általuk kiadott Mixmag-nál. Három év múlva már ő volt a magazin szerkesztője.

Persze ez nem volt neki elég, úgy ekkor dönt, hogy zeneírásba kezd és megismerkedik egy Steve Anderson nevű figurával, akivel megalakítják a Brothers In Rhythm névre keresztelt formációt. Első daluk 1990-ben lát napvilágot Peace & Harmony címmel, amivel rögtön az angol listák élére tör. Második lemezük a Such A Good Feeling névre hallgat és már nem csak Angliában van a listák élén, hanem betör Amerikába is a Bilbord Club Charts élére, ami akkoriban egy angol house zenével foglalkozó csapattól nem kis teljesítmény.

http://www.youtube.com/v/X5VcgdAWM6c&hl=en&fs=1

Dave Seaman egy klubbulin valahol a nagyvilágban

Innentől kezdve mindenki velük akart dolgozni. Készítettek remixeket Michael Jackson-nak, Janet-nek a Pet Shop Boys-nak és többek közt Sasha, Garbage, Sting, New Order, Dina Carroll, Kylie Minoque, The Brand New Heavies is a remix listájukon szerepelt. 1991-ben a Shelly's Club-ban ő lett Sasha warm up dj-je, innentől dj karrierje is folyamatosan ívelt felfelé és legalább ugyanekkora erővel tört előre, mint produceri munkássága. Játszott Anglia talán összes fontos klubjában, bejárta az egész világot, többször járt már hazánkban is. Az est folyamán a hazai house szcéna nagyjai, Slam Jr, Cartman és Relief is megmutatja tudását. Elővételben 2500, míg a helyszínen 3500 forintba kerül az ibizai látogatás.