<P class="MsoNormal">Kitiltott ellenzéki politikusok a Debreceni Egyetemről

Vágólapra másolva!
A Medgyessy Pétert meghívó politikushallgatók kénytelenek a rendezvényt a debreceni egyetemen kívül rendezni, holott korábban Halász János fideszes képviselőt vendégül láthatták.
Vágólapra másolva!

Forgács Barna, a mezőgazdasági eszmecserét szervező Hajdú-Bihar megyei agrárkamara elnöke elmondta: az általuk szervezett fórumnak nem lehet köze a pártpolitikai csatározásokhoz, de azt kénytelenek az egyik városi moziba áthelyezni, amely rengeteg nehézséget okoz. Emlékeztetett: legutóbb a Szent István Egyetem budapesti kertészettudományi karán rendezett a kamara legutóbb hasonló fórumot, amelyen Martonyi János külügyminiszter volt a vendég.

Az egyetemi tanács októberben megerősítette azt a határozatot, hogy a Debreceni Egyetemen sem politikai, sem vallási rendezvényt nem lehet szervezni - mondta Borbély Györgyné főtitkár. Kérdésünkre, miért tarthatott előadást Halász korábban az egyetemen, a főtitkár úgy válaszolt: elmulasztottak írásban engedélyt kérni a politológushallgatók.

A budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetemen rendszeresen tartanak előadásokat politikusok. Nemrégiben Pálinkás József oktatási miniszter és Jánosi György szocialista képviselő volt a Tárcatükör című rendezvénysorozat vendége. Az egyetem bármely tanszéke meghívhat politikusokat előadásra - közölte Chikán Attila rektor, azt azonban nem engedélyezzük, hogy egy külső szervezet a Közgázon tartson rendezvényt, különösen, ha azt politikai propagandára akarja felhasználni.

Gál J. Zoltán, Medgyessy Péter kabinetfőnök-helyettese úgy nyilatkozott: szomorú, hogy hatalmi szóval meg lehet sérteni az egyetemisták autonómiáját. Az eredeti tervek szerint Medgyessy találkozott volna az egyetem rektorával is, azonban az MSZP miniszterelnök-jelöltje tegnap lemondta a megbeszélést arra hivatkozva, nem mehet be az intézménybe.

Fideszes vezetők az elmúlt hónapokban többször is jártak oktatási intézményekben: így Rogán Antal alelnök októberben a Nyíregyházi Főiskolán, Pokorni Zoltán pártelnök pedig a Veszprémi Katolikus Gimnáziumban ismertette a Fidesz választási vitairatát október 3-án. A kormány tagjai is járták a felsőoktatási intézményeket, sőt a kabinet kihelyezett ülést is tartott az ELTE-n augusztusban. A Debreceni Egyetemen október végén az oktatási miniszter tartott fórumot, s Orbán Viktor miniszterelnök is több intézményben megfordult az elmúlt években.