A Fidesz saját politikája folytatását várja el

Vágólapra másolva!
A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja szerdán folytatta azt az előadás-sorozatot, ahol fideszes politikusok értékelik az új kormány politikáját, ígéreteit. Simicskó István a sorkatonaság megszüntetéséről azt mondta, hogy az új kormánynak nem kellene elsietnie ezt a döntést.
Vágólapra másolva!

Rockenbauer, Simicskó, és Szájer
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Szájer József, a párt külügyi kabinetjének vezetője az Orbán-Nastase megállapodásról azt mondta, hogy az új kormánynak nem kellene a felülvizsgálatát kezdeményezni, amikor végre megnyugodtak a kedélyek a megállapodás körül. Szájer ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Fidesz parlamenti kisebbségben is kész konszenzusokra. Az Országgyűlés fideszes alelnöke, a párt külügyi kabinetjének vezetője reményét fejezte ki, hogy az MSZP a külpolitikai kérdéseket tekintve nem marad választási ígéreteinek foglya. Közölte: a Fidesz külpolitikai kabinetje kezdeményezi, hogy a pártok újítsák meg a 2000 szeptemberében az ország EU-integrációs csatlakozása kapcsán kötött konszenzusos megállapodásukat.

Simicskó István, a Fidesz-kormány nemzetbiztonsági államtitkára szerint az előző kormánynak három ígérete volt a honvédelem területén, és ezeket teljesítette, a három ígéret pedig a NATO-tagság, a vezérkar integrálása és a sorkatonai szolgálat idejének csökkentése volt. A sorkatonaság megszüntetésével kapcsolatban Simicskó azt mondta, hogy az új kormánynak nem kellene elhamarkodni ezt a döntést, a fideszes politikus szerint nem kellene megszüntetni a sorkatonaságot, amíg nincs professzionális hadsereg.

Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, az új parlament fideszes képviselője a cigány kisebbséggel kapcsolatban azt mondta, hogy a cigányság már megszervezte magát, ezért az új kormánynak már könnyebb dolga van, és hiba lenne, ha nem használnák ki ezt a szervezettséget.