Labdákkal tüntettek Demszky ellen

Vágólapra másolva!
Ezer ember tüntetett csütörtök délután Budapesten az Erzsébet téri park megnyitásáért. A demonstrációt a Friss Levegőért polgári kör szervezte, és így az első olyan akció volt, melyet egy Orbán Viktor felhívására létrehozott kör kezdeményezett.
Vágólapra másolva!

Ezer ember tüntetett
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az Erzsébet téri vitatott park helyére a Horn-kormány tervei szerint a Nemzeti Színház épült volna. A színházat az Orbán-kormány a Duna-parton építette fel, és hosszú vita kezdődött az SZDSZ-MSZP vezette főváros és a kormány között a tér jövőjéről. Végül mélygarázs és konferenciaközpont épült a tér alá, mely fölött parkot létesítettek. A garázs és a park március 15-én elkészült, de azóta is kerítés övezi, belépni senkinek sem szabad. Ez azért történt így, mert a főváros és a kormány korábbi szerződése ellenére a konferenciaközpont nem készült el, és így a kötbért követelő főváros nem vette át a területet, mivel a kormány nem ismerte el, hogy mulasztás történt.

Ma délután Demszky Gábor megállapodott Görgey Gábor kulturális miniszterrel, hogy a kormány elismeri a mulasztást, kifizeti az eddigi kötbért, pályázat útján befejezik az építkezést, és június 27-én megnyitják a parkot.

A csütörtöki tüntetés szónokai szerint azonban Demszky Gábor hibája, hogy a parkot nem használhatják a városlakók. A demonstráció fő szónoka Kerényi Imre, a Madách Színház igazgatója volt, aki többször ironikusan csőcseléknek nevezte a tüntetőket, utalva Heller Ágnes filozófus egy szerdai nyilatkozatára, amelyben a polgári demonstrációkon részt vevőket kritizálta. A Friss Levegőt! nevű polgári kör három tagja Demszky polgárellenes politikája ellen szólalt fel, és éltették Schmitt Pált, a Fidesz támogatta független főpolgármester-jelöltet. Hős Gábor, a tüntetést szervező polgári csoport szónoka az [origo]-nak elmondta, hogy nem a Fidesz, hanem ők kezdeményezték a demonstrációt. Csoportjuk a két választási forduló között alakult, és mintegy húsz aktív tagjuk azóta hetente tart találkozókat. Elsősorban baráti-munkahelyi társaság alakította a Friss Levegőt! kört.

Demszky távozását követelők
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A beszédek végén a tömeg Strauss Kék Duna keringőjének zenéjére körbevette a teret, és Kerényi vezetésével többször is skandálták: "Szézám, nyílj ki!" Kerényi abban bízott, hogy Görgey Gábor mégis engedélyezi a tér megnyitását, ahogy ezt a barátjának nevezett minisztertől délután telefonon kérte. A kerítés nem nyílt ki, mert Demszky és Görgey megállapodását még a kormánynak és a Fővárosi Közgyűlésnek is el kell fogadnia, ezért csak 27-én lesz a megnyitó.

Csendélet labdákkal
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A tüntetés alatt a szónokok végig hangsúlyozták, őket fasizmus és irredentizmus vádjával be akarják feketíteni. A tüntetés alatt a magyar náci irodalom több kötetét is meg lehetett vásárolni a tömegben feltűnt árusoktól. (Bosnyák Zoltán: Magyarország elzsidósodása, Szálasi Ferenc: Hungarizmus.) Ezekből az [origo] tudósítójának jelenléte alatt senki sem vásárolt.

A polgári körök következő akciója vasárnap délelőtt várható, amikor Orbán Viktor meghívására az összes csoport találkozót tart a Margitszigeten. A csütörtöki megmozduláson is elhangzottak a két forduló között meghirdetett jelszavak, többek között a Hajrá, Magyarország! és a Viktor! Viktor is.

Magyari Péter