<A name="OLE_LINK4">Az MSZP visszavonta ügynöktörvényét</A>

Vágólapra másolva!
A házelnöknél folytatott négypárti megbeszélésen Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője bejelentette, hogy visszavonják az ügynöktörvénnyel kapcsolatos két törvényjavaslatukat, és a jövő héten újat nyújtanak be. A kormánypártok támogatják ugyanakkor az MDF kezdeményezését a Medgyessy múltját vizsgáló bizottság felállításáról.
Vágólapra másolva!

A négypárti egyeztetésen nem közeledtek az álláspontok a kormányoldal és az ellenzék javaslataival kapcsolatban. Az ellenzék ismét megfogalmazta aggályait a kormánypárti két törvényjavaslattal kapcsolatban. Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető bejelentette, visszavonják javaslataikat annak érdekében, hogy az alkotmányossági aggályokat kiküszöböljék.

A jövő héten politikailag változatlan tartalommal ismét beterjesztik a két törvényjavaslatot. A Fidesz és az MDF két képviselője, Dávid Ibolya, az MDF frakcióvezetője és Deutsch Tamás, a Fidesz frakcióvezető-helyettese ezt elismeréssel nyugtázta, és azt mondták, semmi sem állhat annak útjába, hogy a Fidesz által benyújtott és az MDF által támogatott javaslat kerüljön a bizottságok elé.

A kétféle javaslat között szemléletbeli különbség van. Az MSZP és az SZDSZ javaslata a III-as főcsoportfőnökség eddig titkos dokumentumainak kutathatóságáról, valamint a közéleti szereplők múltjának megismeréséről szól, a Fidesz javaslata szerint viszont nem tölthetne be közéleti szerepet az, aki -ahogy Deutsch Tamás fogalmazott - "a Kádár-rendszert szolgálta", így többek között Medgyessy Péternek is le kellene mondania.

A kormánypártok jelezték az egyeztetésen, hogy támogatják az MDF által javasolt bizottság felállítását, amely Medgyessy múltját vizsgálná. Az SZDSZ ugyanakkor a csütörtöki házbizottsági ülésen benyújtja saját javaslatát is. E szerint a rendszerváltást követő időszak összes kormánytagjának múltját megvizsgálnák - közölte Kuncze Gábor.

Korábban:

Nehéz tárgyalások az ügynöktörvényről