Mádl döntött: nem lép Medgyessy ügyében

Vágólapra másolva!
A köztársasági elnök alkotmányban megfogalmazott jogállása nem teszi lehetővé, hogy az Országgyűlés többségének bizalmát élvező miniszterelnökkel vagy a kormánnyal kapcsolatban az adott helyzetben beavatkozó közjogi lépést tegyen - olvasható az elnöki sajtóiroda közleményében. Mádl Ferenc személyesen nem nyilatkozott az ügyben
Vágólapra másolva!

Miután az akkor Olaszországban tartózkodó köztársasági elnök az ügy kirobbanása után közvetlenül telefonon beszélt Medgyessy Péterrel, személyesen is találkoztak a múlt héten. Az államfő azt ígérte, hogy később alakítja ki álláspontját, s ezt megelőzően konzultált a parlamenti pártok frakcióvezetőivel is. Mádl Ferenc végül nem adott nyilatkozatot, hanem sajtóirodája közleményben tájékozatja a nyilvánosságot az államfő véleményéről.

"Az ügy kapcsán heves vita alakult ki az ellenzéki és kormánypártok között, valamint a közéletben. Ennek során a társadalmi élet közismert szereplői közül sokan lemondásra szólították fel a miniszterelnököt, míg mások a kormányfő munkájának folytatását szorgalmazták. Rövid ideig a kormányválság elkerülhetetlennek tűnt. Végül a kormányzó pártok bizalmukról biztosították Medgyessy Péter miniszterelnököt és a kormány ennek jegyében működik" - áll a közleményben.

A közleményben rögzítik, hogy Medgyessy Péter előzőleg nem tájékoztatta az államfőt titkosszolgálati múltjáról, ezáltal Mádl Ferencnek nem volt lehetősége arra, hogy teljes körű információ birtokában tegyen javaslatot a miniszterelnök személyére.

Az elnöki sajtóiroda felhívja a figyelmet arra, hogy az Országgyűlés a napokban tárgyalja az ügyben benyújtott törvényjavaslatot a parlamenti vizsgálóbizottság felállításáról. "Mádl Ferenc bízik abban, hogy ennek révén lehetőség lesz az ügy bel- és külpolitikai, valamint morális hatásának teljes körű kivizsgálására" - tartalmazza a közlemény. Hozzáteszi: ez az Európai Unió felé haladó NATO-tag Magyarországnak sürgető feladata.

"A köztársasági elnök ennek etikus és felelős elvégzését várja el a vizsgálóbizottságtól. Reménye szerint a politikai élet szereplői mind a konkrét esetben, mind a benyújtani tervezett törvényjavaslat révén képesek olyan eredményre és általános megoldásra jutni, amely 12 évvel a rendszerváltozás után alkalmat nyújt véglegesen, a társadalmi konszenzus igényének megfelelően lezárni ezt a kérdéskört" - áll a közleményben.

"Az államfő a vizsgálóbizottság munkáját és a törvénytervezet vitáját kiemelt figyelemmel fogja követni, eredményét és tanulságát - jogkörének és felelősségének megfelelően - számba fogja venni, és következtetéseiről a közvéleményt tájékoztatni fogja" - tartalmazza a köztársasági elnöki sajtóiroda közleménye.

Mádl Ferenc a múlt héten először Pokorni Zoltánnal, a Fidesz elnökével találkozott, aki tolmácsolta az államfő véleményét is, miszerint nem tudott Medgyessy kémelhárítói múltjáról. Ezután a köztársasági elnök Dávid Ibolyát, az MDF elnökét, valamint a koalíciós pártok, az MSZP és az SZDSZ vezetőit, Kovács Lászlót és Kuncze Gábort fogadta. Ők mindketten arról győzték meg Mádl Ferencet, hogy a parlamenti többség a miniszterelnök mögött áll.

Végül Medgyessy Péter kereste fel az államfőt, és azt mondta neki, hogy szerinte Mádl Ferencnek joga van megtudni az üggyel kapcsolatos információkat, de nincs semmi tennivalója az ügyben, mert nincs alkotmányos válság.