Nőtt az MSZP támogatottsága

Vágólapra másolva!
A kormányoldal támogatottságának erősödése figyelhető meg a miniszterelnök múltjával kapcsolatos viták kibontakozása és a szavazatok újraszámlálásáért rendezett tüntetések után - áll a Gallup közvélemény-kutató felmérésében. Július közepén a választók 38 százaléka támogatta az MSZP-t, a Fideszt pedig 30 százalék.
Vágólapra másolva!
Magyar Gallup Intézethttp://www.gallup.hu

A Gallup július 14-18. között végzett felmérése szerint az MSZP támogatottsága nőtt, a Fideszé csökkent. Az MSZP-re a választók 38, a Fideszre pedig 30 százalék szavazott volna, ha most lennének a választások. A pártot választó biztos szavazók körében most 50-42 százalék volt a két párt támogatottságának aránya. A kormányfő teljesítményével július közepén a megkérdezettek 51 százaléka volt elégedett. A vezető kormánypárt koalíciós partnerére, az SZDSZ-re egy feltételezett "most vasárnapi választáson" a megkérdezettek 3 százaléka szavazott volna, a kisebbik ellenzéki párta, az MDF-re pedig 1 százalék.

Júliusban így az összes megkérdezett körében a koalíciós pártokat együttesen 10 százalékponttal többen támogatták, mint a parlamenti ellenzék pártjait, szemben azzal, hogy egy hónappal korábban egyenlő mértékű volt a támogatottságuk.

A parlamenten kívüli pártok közül megközelítően 1 százalék volt a támogatottsága a Centrum Pártnak, és ugyancsak a megkérdezettek 1-1 százaléka támogatta a MIÉP-et és a Munkáspártot is. Az FKGP és más kis pártok támogatottsága együtt sem érte el a fél százalékot.

Azok aránya, akik azt mondták, hogy egy feltételezett most vasárnapi választáson nem mennének el szavazni, 9 százalék volt, és 16 százalék azoké, akik nem tudtak vagy nem akartak a közvélemény-kutató kérdésére válaszolni. Ezúttal tehát együttesen a megkérdezettek 25 százaléka tartozott azok körébe, akik valamilyen okból nem jelöltek meg pártot, ez nagyobb hányad, mint júniusban, amikor minden ötödik megkérdezett tartozott ebbe a körbe.