Medgyessy: bátran szembenéztünk múltunkkal

Vágólapra másolva!
A múlt jobban érdekli a pártokat, mint a közvéleményt, pedig a társadalom megítélése fontosabb, mint a politikáé - jelentette ki napirend előtti felszólalásában Medgyessy Péter. A miniszterelnök szerint a kormány legfontosabb eredménye a szavahihetőség és a számonkérhetőség. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője szerint azonban a kormány első száz napos ígéretei csak részben valósultak meg.
Vágólapra másolva!

A parlament őszi ülésszakának nyitónapján Medgyessy Péter az első száz napos program eredményeit értékelve kijelentette: a kormány a több szociális csoporton tudott segíteni intézkedéseivel. "Jelenleg néhány millióan picit jobban élnek, mint májusban" - mondta.

A miniszterelnök fontosnak nevezte a kormány által benyújtott átvilágítási törvény és a Történeti Hivatalt felváltó állami levéltár felállításáról szóló törvény elfogadását, hogy a múltat le lehessen zárni. Ugyanakkor kijelentette: a kormány bátran szembenézett múltjával. Medgyessy szerint a kormány első száz napját követően bizakodás van az emberekben.

Balsai István, az MDF frakcióvezetője szerint a kormány eddigi munkája időutazás volt a múltba. Balsai szerint a kormány megszegte egyik legfontosabb ígéretét, mert a sajtószabadság megteremtése helyett a kormányzat ellehetetlenítette a Magyar Nemzet és a közszolgálati televízió működését. Balsai elfogadhatatlannak nevezte a Mécs-bizottság működését, mert a testület szerinte törvényi felhatalmazás nélkül kezel személyes adatokat. A frakcióvezető bírálta Medgyessyt is, mert úgy vélte, hogy a miniszterelnöknek fontosabb volt szabadsága, mint az, hogy megjelenjen másodszor is a múltját vizsgáló bizottság előtt és válaszoljon a testület kérdéseire. "Magyarország jobbat érdemel" - fogalmazott a kormány első száz napját értékelve.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a kormány első száz napos programja csak részben valósult meg. Áder szerint a kormány ígéreteiben az szerepelt, hogy az 50 százalékos béremelést minden célcsoportnak biztosítják, nem pedig az, hogy a béremelések mértéke átlagot jelent. A frakcióvezető kifogásolta a nyugdíjasoknak juttatott egyszeri 19000 forintos pótlékot is, mert szerinte az alapnyugdíj emelése hasznosabb lett volna.

Kuncze Gábor Áder felszólalására reagálva elmondta, hogy a kormány minden szervnek kiutalta az 50 százalékos béremeléshez szükséges összeget, de a pénzek elosztásáról már az érintettek döntöttek, így az esetleges aránytalanságok nem a kormány döntései miatt alakultak ki. Az SZDSZ elnöke is fontosnak nevezte a múlt lezárását és kijelentette, hogy a jövőre kell koncentrálni.

Lendvai Ildikó szocilaista frakcióvezető szerint a lényeg az, hogy a kormány megvalósította, amit ígért. A közvéleménykutatásokból egyértelműen kiderül, hogy a társadalom többsége elégedett az eddigi munkával - mondta.

Medgyessy beszélt a kormány közeljövőre vonatkozó terveiről is. Kijelentette: a kormány következő száz napjának legfontosabb célkitűzése a különbségek kiegyenlítése és a gazdaság megerősítése lesz. A következő időszakban kiemelt szerepet kap az oktatás, az egészségügy, az Európai Uniós csatlakozás és a területfejlesztés - mondta.

A parlament döntött arról, hogy az október 20-i önkormányzati választásokat megelőző két hétben az Országgyűlés munkája szünetel majd. A képviselők a napirend előtti felszólalások alatt egyperces néma felállással emlékeztek meg a tavaly szeptember 11-én az Egyesült Államokat ért terrortámadásról.