Támogatja a Fidesz-frakció az amerikaiak úthasználatát

Vágólapra másolva!
A Fidesz parlamenti frakciója kedd esti ülésén egyhangúlag támogatta az amerikaiak magyarországi úthasználatát. A párt azonban garanciákat kért arra, hogy a Magyarországon átszállított eszközök nem vezetnek egy esetleges iraki háborúhoz, ezért két módosító indítványt nyújt be. Az ügyben, ha a NATO-nak sürgős az engedély, rendkívüi parlamenti ülést is összehívhatnak.
Vágólapra másolva!

A Fidesz parlamenti frakciója kedd esti ülésén egyhangúlag támogatta a NATO keretén belül Törökországnak nyújtott segítséget. Ezzel az ellenzéki képviselők hozzájárultak ahhoz, hogy az Egyesült Államok katonai szállításokra igénybe vegye a magyarországi vasút- és közúthálózatot.

A párt ugyanakkor garanciákat kért arra vonatkozóan, hogy ez a hozzájárulás valóban Törökország védelmét szolgálja, és nem vezet egy esetleges Irak elleni háborúhoz. A frakció ezért két módosító indítványával azt szeretné elérni, hogy az amerikaiak úthasználatáról szóló országgyűlési határozatban tételesen legyenek felsorolva a NATO által meghatározott védelmi eszközök, valamint csak kijelölt útvonalon szállíthassák azokat.

Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke az ellenzéki párt döntésével kapcsolatban elmondta az [origo]-nak, örül hogy a Fideszben győzött annak a megértése, hogy a NATO-tagság kötelezettségekkel jár. Mint mondta, szerda reggel tisztázzák a NATO-val, hogy mennyire sürgős a határozat meghozatala. Amennyiben kiderül, hogy ez nem tűr halasztást, készek rendkívüli ülést összehívni - közölte.

A kormánypárti politikus a Fidesz módosító indítványával kapcsolatban azt mondta, hogy az előre kijelölt útvonal megjelölése elfogadható, ám az eszközök tételes felsorolása technikailag nem kivitelezhető. Szerinte úgy kellene megfogalmazni a határozatot, hogy Magyarország kizárólag Törökország biztonságának megerősítését szolgáló védelmi eszközök átszállításához járul hozzá.