Pokornit aggasztja a kollégiumépítési program

Vágólapra másolva!
Pokorni Zoltán, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint kifogásolható, hogy a kormány által elfogadott kollégiumépítési program szerint kiválasztott befektetők a Magyar Fejlesztési Bank hiteléből, közbeszerzés nélkül építhetnének kollégiumokat - írja a Népszabadság. Pokorni szerint aggodalomra ad okot az is, hogy a bérleti díjat akkor is kifizetnék a üzemeltetőnek, ha az épület nem telne meg. Magyar Bálint oktatási miniszter szerint azonban a liberális megoldás fizetőképes keresletet támaszt majd.
Vágólapra másolva!

Pokorni Zoltán, a Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy véli, hogy gyanús a kormány által a közelmúltban elfogadott kollégiumépítési program. A politikus szerint ugyanis a program értelmében kiválasztott befektetők a felsőoktatási intézménytől kapott telken, a Magyar Fejlesztési Bank hiteléből, közbeszerzés nélkül építenének kollégiumi épületeket.

Pokorni azt is kifogásolja, hogy a terv szerint a felsőoktatási intézmények az elkészült kollégium bérleti és üzemeltetési díját akkor is kifizetnék, ha a kollégium a magas díj miatt nem telne meg. Pokorni szerint aggodalomra ad okot az is, hogy az oktatási tárcánál a kollégiumi támogatást differenciáltan osztanák szét: azoknak a diákoknak, akik magánbefektetői kollégiumokban laknának, a támogatás összegét jelentősen kiegészítenék.

Magyar Bálint oktatási miniszter kijelentette, hogy a kormány a kollégiumépítésben a klasszikus liberális megoldást alkalmazza: fizetőképes keresletet támaszt, és ezzel bevonja a magántőkét is a kollégiumépítésbe. A tízezer férőhely körülbelül 30 milliárdba kerül majd. Az oktatási miniszter szerint azért nincs szükség közbeszerzésre, mert a szerződéseket az egyetemek kötik meg a beruházókkal. Magyar Bálint természetesnek nevezte a kollégiumi támogatások differenciált elosztását is. Úgy vélte, hogy semmi kifogásolható nincs abban, ha többet kell fizetni egy jól felszerelt, mint egy lerobbant kollégiumi szobáért.