[origo]
Nyomtatás

Amerikai szélsőségesek állhatnak a bioterror mögött
2001. október 27., szombat, 17:11


Az amerikai elit bűnüldöző hatóságok, az FBI és a CIA szerint nem Oszama bin Laden emberei, hanem amerikai szélsőségesek állnak a lépfenefertőzések hátterében.


A hírt közlő Washington Post szerint vezető tisztségviselők egyre erősebb meggyőződése, hogy a lépfenével támadó ügynökök részben elterelték a figyelmet arról a veszélyről, amelyet Oszama bin Laden és az al-Kaida terrorszervezet jelent. A lap állítja, hogy az illetékesek szerint a szeptember 11-i terrortámadás kitervelői újabb merényletre készülnek amerikai érdekeltségek ellen az országon belül vagy máshol a világon.

Az FBI és a postai nyomozók megvizsgálják az összes lehetséges belső ellenséges gócot, köztük szélsőjobboldali fajgyűlölő csoportokat és a szélsőséges iszlám mozgalmak amerikai támogatóit, hogy van-e közük a levélben érkező baktériumtámadásokhoz. “Minden jel arra mutat, hogy hazai támadásról van szó” – állítja egy magas rangú kormányhivatalnok a Washington Postnak. Semmi sem utal tengerentúli terroristák akciójára.

A hatóságoknak nincsenek konkrét gyanúsítottjaik, sőt még azt sem tudják megmondani, hogy vannak-e úton valahol eddig észrevétlen, lépfenebaktériumot hordozó levelek. A támadások következtében már hárman meghaltak, és 11-en betegedtek meg. Több mint ezer embert vizsgáltak át, ugyanennyien kezdtek el antibiotikumot szedni.

[origo]


[origo]