Külföldi cégek csábították a magyar szakembereket

Vágólapra másolva!
Több ezer külföldi munka iránt érdeklődő - főként fiatal - látogatott ki az október 17-i budapesti EURES-állásbörzére, ahol 17 uniós tagországból érkezett munkáltató, munkavállalási tanácsadó várta a magyar álláskeresők kérdéseit, önéletrajzait. Ugyan Nyugat-Európa növekvő munkanélküliséggel küzd, az unión belül 600 ezer állás betöltetlen. A megjelent munkáltatók főként szakmunkásokat kerestek a vendéglátó- és az építőiparba.
Vágólapra másolva!

Egészségügy, építőipari szakmunka, vendéglátás és idegenforgalom. A nemzetközi állásbörze kiállítói standjai között sétálva gyorsan meg lehetett állapítani, hogy ezek a területek számítanak keresettnek Nyugat-Európában.

Betegápolók toborzása céljából érkezett a negyedik alkalommal megtartott börzére a Reha-Zentrum Nittenau, egy bajorországi egészségügyi szolgáltató. Franz Melan kereskedelmi vezető elmondta, első alkalommal vannak Magyarországon. Diplomás, tapasztalattal rendelkező betegápolókat keresnek. Egyelőre 3-4 pozíció üres, de elképzelhető, hogy tíz főt is felvesznek. Az új munkatársaknak szállást biztosítanak, a munka pedig egy négy hetes intenzív némettanfolyammal indul.

"Fapados" karrierindítás

Néhány lépéssel arrébb akadtunk a Ryanair ír központú fapados légitársaság standjába, ahol a gépek fedélzetére kerestek kiszolgáló személyzetet. Egy makulátlanul öltözött ír úriember válaszolta meg az álláskeresők kérdéseit, majd egy név és e-mail cím felírásával lehetett a pályázás első lépcsőjét megtenni. "Nem csupán hölgyek, hanem férfiak jelentkezését is várjuk. Kiváló angoltudás, legalább 18 éves életkor, szolgáltatóközpontú gondolkodás az elvárásunk, nem kötelező a stewardess tapasztalat. A bejutóknak három éves határozott idejű szerződést kínálunk" - fogalmazott tömören a cég képviselője, aki a bérezésről diplomatikus, kitérő választ adott.

Szakmunkásokat keresett hollandiai és belgiumi munkára a Flextecs nevű munkaerő-közvetítő. A vállalatot képviselők Antal-Kis Barbara türelmesen állta az érdeklődőktől érkező kérdések záporát. A legnagyobb számban szigetelőket és bádogosokat kerestek. "Valamelyest csökkent az igény a légtechnikai szerelők és a csőszerelők iránt, viszont új keresésként megjelent a víz-, gáz- és központifűtészszerelő valamin az alpinista" - mondta. Ugyan a munka Hollandiában és Belgiumban végzendő, mégsem kérnek helyi nyelvismeretet az angol vagy a némettudás elegendő.

Írország: informatika és vendéglátás

Nem csupán a standoknál lehetett tájékozódni a munkalehetőségekről, hanem előadások is szóltak az egyes országok kínálatáról. Az Egyesült Királyságtól Németországig összesen 17 prezentáción adtak bekekintést az álláspiacba illetve a cégek toborzási szempontjaiba. Írországban egy év alatt felére esett az üres álláshelyek száma (most 2900 betöltetlen), a munkanélküliségi ráta pedig 12 százalékra kúszott fel. A gazdasági visszaesés ellenére keresik a fiatal, képzett munkaerőt: Java-programozóként, szoftverfejlesztő mérnökként, aktuáriusként, egészségügyi dolgozóként, felszolgálóként jók az esélyek Az EURES-tanácsadótól megtudhattuk, angoltudás és legalább 1-2 havi félretett pénz nélkül ne induljunk útnak és ha lehet, még Magyarországról próbáljunk munkát keresni. A kinti kapcsolatteremtés már nem nehéz, ugyanis az írek barátkozóak, nyugodtan megszólíthatjuk őket ismeretlenül is.

Dánia: fókuszban a csapatmunka

Ennél lényegesen jobb mutatókkal rendelkezik Dánia, ahol a lakosság 80 százaléka dolgozik, a munkanélküliségi ráta csupán 3,7 százalék. 103 ezer embernek nincs munkája. Nagyobb számban minden évben mezőgazdasági szezonmunkára keresnek vendégmunkásokat 2000-2500 főt "importálnak" erre. A dán EURES-tanácsadó szubjektív elemmel is szolgált. Elmondta, országában a munkahelyi kultúra középpontjában a csapatmunka áll, nem szeretik az egyénieskedést.

Osztrák munka: csak engedéllyel

Vonzó perspektívát jelent sok magyarnak az ausztriai munkavállalás. Nem könnyű azonban kijutni a "sógorokhoz", ugyanis ehhez 2011-ig még munkavállalási engedély ((Beschäftigungsbewilligung) szükséges, amit az alkalmazó cég igényelhet a helyi munkaügyi kirendeltségen. A válság következtében Ausztriában is szűkültek a lehetőségek. A munkanélküliek aránya 27 százalékkal nőtt - ám így is csak 4,4 százalék -, az üres álláshelyek száma pedig 23 százalékkal esett vissza. Jelenleg 6 álláskereső küzd egy meghirdetett pozícióért - derült ki az osztrák EURES-tanácsadó előadásából. Ennek ellenére vannak hiányszakmák, amelyekben várják a magyarokat. Burgenland tartományban keresettek a szobaasszonyok, az építőipari szakmunkások (ács, kőműves, vízvezetékszerelő, burkoló), a vendéglátóiparban dolgozók (szakács, pincér) és a diplomás ápolók. A kedvelt síparadicsomokra különösen igaz a vendéglátóipari munkaerő-hiány, már most keresik az idénymunkásokat.

10-15 ezren ingáznak

A kinti megélhetési költségek miatt a legjobb üzlet Magyarországon élni és naponta ingázva Ausztriában dolgozni. Ezt teszi hozzávetőlegesen 15 ezer magyar munkavállaló. Problémáik kezelésére uniós szervezetet is létrehoztak EURES T-Pannonia néven. A Sopronban működő egység képviseletében Csizmár Péter elmondta, az ingázók többsége a szolgáltatási szektorban dolgozik olyan városokban mint Eisenstadt (Kismarton), Neusiedl am See (Nezsider), Oberpullendorf (Felsőpulya), és Bécs vonzáskörzetében (Schwechat, Mödling). "A legtöbb magyar Győr-Moson-Sopron megyéből ingázik (60 százalék), 25 százalék Vas, és 5 százalék Zala megyéből. "Behatárolja az ingázók körét az infrastruktúra, ugyanis legfeljebb 3 órát hajlandóak naponta a munkahelyre jutással és visszautazással tölteni".