Munkavállalás Hollandiában

Vágólapra másolva!
Hollandia a második legkedveltebb célpont a külföldi munkát megcélzó álláskeresők számára a monster.hu állásportál önéletrajzi adatbázisának adatai szerint. Miért ilyen vonzó Hollandia? Hogyan lehet kijutni? Mennyit lehet keresni? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket tettük fel Hollandiában dolgozóknak és oda munkaerőt közvetítő fejvadászoknak.
Vágólapra másolva!

A külföldi munkavállalásra nyitott magyar álláskeresők többsége Angliában (57 százalék) szeretne dolgozni. A második legkedveltebb célország - némi meglepetésre - Hollandia (31 százalék), majd Írország (27), Németország (25) és Ausztria (22) következik - derül ki a monster.hu állásportál önéletrajzi adatbázisának márciusi adataiból. Hollandia az utóbbi egy évben jött fel kedveltségben. Hogy miért? Az okokat csak találgatni lehet: nem kell munkavállalási engedély, jó angoltudással is lehet boldogulni, liberális szemléletű ország hírében áll, ami vonzó sok fiatalnak.

Hollandiában szeretne dolgozni a most tinédzser és kereskedelmi végzettséget megcélzó Szili Mónika. "Az ok a hazainál jóval nagyobb szabadság: kint nem szólnak bele mindenbe. Hagyják az embereket szabadabban mozogni és senkit nem zavar, ha testékszered vagy tetoválásod van, amennyiben jó vagy abban, amit csinálsz"- fogalmazza meg az országgal kapcsolatos várakozásait és eddig szerzett információit Mónika.

A válság hatása: 150 ezer külföldinek kellett hazamennie

Sokan vannak, akik nemcsak tervezik a kijutást, hanem már kint is élnek. Ernődi Anita lassan három éve dolgozik Hollandiában. A fiatal hölgyet egy holland tulajdonú építőipari cég küdte ki az anyavállalathoz Rotterdamba. Anita négy hónap után felmondott, majd - szintén kint dolgozó barátjánál lakva - másfél hónapig munkát keresett. "Ez kicsit nehezebb volt, mint gondoltam, mert bár mindenki beszél angolul, nincsen olyan nemzetközi iroda, ahol nem kell hollandul tudni. Végül a párom cégénél találtam munkát." Anita úgy látja, a gazdasági válság hatásai miatt most nem túl könnyű munkát találni Hollandiában. "Csak az én irodámból 60 embert küldtek el, zömében külföldieket."

Ezt a gondolatmenetet erősíti meg Peter van Mansom, a hollandiai In Person munkaerő-közvetítő és kölcsönző cég magyarországi ügyvezetője. "Igen erősen érintette az országot a 2008 októberében kirobbant gazdasági válság. 2009 első félévében volt leginkább érzékelhető az álláspiac szűkülése. Ennek kapcsán csaknem 150 ezer külföldi kényszerült elhagyni az országot munkalehetőség híján, 80 százalékuk lengyel vendégmunkás volt" - mondja a személyzeti szakember.

Kilábalás: akiket már újra keresnek

A válság a világszerte jellemző trendnek megfelelően főként az autóipart és az építőipart sújtotta. Biztató, hogy az utolsó fél évben már valamelyest javult a helyzet - a cégek újra elkezdtek munkaerőt toborozni. A legnagyobb munkaerőhiány jelenleg Hollandia középső, Utrecht és Amsterdam közé eső részén érzékelhető. "Vannak ajánlataink CNC esztergályosoknak, henteseknek, hivatásos autóvezetőknek, vasbetonszerelőknek, szobafestőknek, a szellemi munkák közül pedig call center ügyintézőknek. Hamarosan lesznek szezonális, mezőgazdasági munkáink is" sorolja Peter van Mansom. "A hozzánk fordulók első körben egy információs napon vesznek részt, majd megfelelő végzettség, nyelvtudás és elhatározás esetén munkát ajánlunk nekik egy holland partnercégnél. A munkák feltétele valamilyen szintű nyelvtudás - ez lehet angol, német vagy holland -, tehát a holland nem elvárás. Ha azonban valaki hosszú távra tervez Hollandiában, akkor az ottani életbe való beilleszkedéshez valamilyen szinten érdemes hollandul megtanulnia. A külföldre közvetítetteknek szállást is intézünk, ez egy fő számára heti 50-55 eurós költséget jelent, tehát lakhatásra havi 220 eurót kell számolni. Költségként merül még fel az egészségbiztosítási hozzájárulás, amely két részből tevődik össze: egyrészt egy 22 eurós heti díjből, másrészt a fizetés 7,05 százalékát kitevő kötelező befizetésből."

Milyen a holland munkakultúra?

Ernődi Anita egyértelműen pozitívnak és követendőnek látja a hollandiai munkakultúrát. "Normál időszakban éppen Hollandia az egyik olyan ország, ahol a legkönnyebb új életet kezdeni a helyiek nyitott és befogadó gondolkodásmódja miatt. Átlagfizetésből is könnyű kijönni és nincsenek egzisztenciális problémák. A nők ugyancsak kedvezőbb feltételekkel indulnak az állásvadászatban. Nem nagyon feszegetik a munkáltatók, mikor akarsz szülni - sőt, volt már rá példa, hogy 6-7 hónapos terhesen vettek fel valakit dolgozni" - mondja a magyar hölgy.

Néhány munkahelyi sajátosságot említ Peter van Mansom. "Nincs nagy távolság a vezető és a beosztottak között, a munkahelyi fúrás pedig ismeretlen fogalom. Ha nincs közvetlen ügyfélkapcsolat, akkor öltözetnek elfogadott a laza megjelenés. Nem ritka, hogy irodai munkahelyeken a férfiak rövidnadrágban jelenek meg. A magyarok számára furcsa lehet a hollandok humora. Nagyon sok iróniával átszőtt mondatot lehet hallani." A személyzeti szakember szerint sok előnye van fiatalként a hollandiai munkavállalásnak. "Világot lát az ember, megismeri egy másik ország munkakultúráját, a magyarországinál jobban keres és megtanul egy vagy két nyelvet. Sajnos sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak magyar tévéadásokat néznek, magyarokkal érintkeznek, így elszigetelődnek. Tanácsos kint dolgozva keresni a kapcsolatot a hollandokkal, ami nem nehéz, ugyanis a hollandok nyitottak az ismerkedésre, élénk közösségi életet élnek, sok klub, önképző kör, amatőr sportegyesület működik és a pubokban is könnyű velük szóba elegyedni."

Fizetések: 1407 euró a minimálbér

Kardinális kérdés, hogy mennyit lehet keresni. Van Mansom tapasztalatai szerint a válság a fizetéseken is nyomot hagyott. Míg két évvel ezelőtt egy CNC esztergályos nettó 2000 eurót keresett - jelenlegi árfolyamon 540 ezer forint -, addig most 1600 eurót - 430 ezer forintot" - magyarázza. Érdemes szem előtt tartani a minimálbért (alább táblázatunkban), ami 23 éves kor felett havi 1407 euró (380 ezer forint), az alatt pedig fokozatosan csökken. 18 évesen például 640 euró a bérminimum 2010. január elsejétől.

Karrier az egészségügyben

Jó hír a hollandiai munkavállalásban gondolkodóknak: a hollandiai munkaerőpiac még a válság dacára is várja az egészségügyi dolgozókat - kiváltképp a háziorvosokat és a betegápolókat - tudtuk meg Paulovics Pétertől, a Match and Select munkaerő-közvetítő ügyvezetőjétől. Az ápolók, idősgondozók rendszerint két fordulóban mérettetnek meg, az orvosok háromban. "Az interjúkörökön megfelelő teljesítményt nyújtókkal a kinti partnercég 2 éves tanulmányi szerződést köt. A munkába állást 6 hónap intenzív holland nyelvtanulás előzi meg. A leendő munkáltató finanszírozza a nyelvi képzést, a szállást, a leendő munkavállaló napi egyszeri étkezését - emellett havi 300-500 eurós ösztöndíjat is kapnak." Paulovics Péter hozzátette: a külföldi munkára készülőknek egyedül a szakmai végzettségek hitelesíttetése és a kiutazás kerül pénzbe. Viszont megéri a minimális befektetés.

Évi 20 millió forint háziorvosként

"Az ápolók átlagosan havi bruttó 2000 eurót (540 ezer forint) keresnek. A háziorvosok viszont akár évente 55-75 ezer eurót (15-20 millió forint) is megkereshetnek heti 36 órás munkavégzéssel. A kinti rendszerben ráadásul vakációpénz is jár a szabadságra, az éves bruttó bér 8 százalékának erejéig. A kinti bérrendszerben karácsonyi pénzt is kapnak a dolgozók - ez a havibér egyharmada." Az ügyvezető elárulja: a hazaihoz viszonyítva magas munkabérek dacára az élet nem drágább kint sem. "Egy kinti és egy hazai nagybevásárlás során nagyjából azonos kiadással számolhatnak a kasszától távozók."

Út a határozatlan idejű szerződésig

Sok magyar munkavállaló nem tudja, hogy ugyan nem kell munkavállalási engedély Hollandiába, ám véglegesen csak egy négy fázisból álló folyamat után lehet bejutni a holland álláspiacra. Peter van Mansom elmondta, minden külföldi munkavállaló az úgynevezett "első fázisban" kezdi. Ez 26 héten át tart, csak a ledolgozott órák után fizetnek. Ha sikerül fél évet folyamatosan dolgozni, akkor a munkavállaló a "második fázisba" kerül, ami 104 héten (két év) át tart. Vigyázat: ha a másidik fázisban fél évet nem dolgozik valaki, akkor visszasorolják az első fázisba. A harmadik fázis 2,5 év után veszi kezdetét és egy éven át tart. Ekkor maximum 4 határozott idejű szerződés köthető. Ha a 3. fázist is sikerrel vette a dolgozó, akkor jogosult a negyedik fázisba lépni, ami már határozatlan idejű munkaszerződést jelent. Magasan kvalifikált munkavállalók vagy hiányszakmában dolgozók esetén azonban lehetséges azonnal az elsőből a negyedik fázisba kerülni.

Hasznos linkek, weboldalak

Állami, kormányzati, uniós oldalak

www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/NL/hu - a hollandiai Magyar Nagykövetség weboldala
http://english.szw.nl/ - a holland Szociális és Munkaügyi Minisztérium angol nyelvű weboldala
www.werk.nl - a holland állami munkaerőközvetítő oldala
http://ec.europa.eu/eures - az EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) portálja, jelenleg (2010. április 29-én) 2626 hollandiai állásajánlattal (leggyakoribb ajánlatok: hajós munkák, agrár szezonmunkák, informatikai állások, hegesztők)

Munkaerő-közvetítők, információs oldalak:

www.monsterboard.nl - a Monster állásportál hollandiai oldala, 5 ezer feletti ajánlattal
www.abu.nl - a hollandia munkaerő-közvetítők legnagyobb egyesülete (370 tagvállalattal a piac 60 százalékát fedi le)
www.inperson.hu - magyarokat hollandiai (főleg szakmunkás) munkára toborzó holland központú közvetítő cég
www.matchnselect.com - orvosokat, fogorvosokat, ápolókat Hollandiába (és Dániába) közvetítő cég
www.workinholland.ikwilhet.nu - 'Munka Hollandiában' nevű portál
www.mercuri-urval.com - általános munkaerő-közvetítő
www.ranger.nl - diplomás munkákra közvetítő ügynökség
www.yachtgroup.com - interim managementre szakosodott ügynökség
www.birdengineering.nl - biotechnológiai munkára közvetítő
www.fashionsolution.nl - ruhaiparral, divattal kapcsolatos állásközvetítő
www.academictransfer.com - tudományos, kutatói állások
www.expatica.com/nl/main.html - Hollandiában élő vagy oda készülő külföldi munkavállalóknak szóló angol nyelvű információs portál "Állás" szekcióval (a hollandon kívül még hét országra fókuszáló oldala elérhető az expatica.com-ról)

Minimálbér Hollandiában 2010. január 1-től (euróban)

23 éves kortól 1407,6
22 év 1196,4
21 év 1020,5
20 év 865,6
19 év 739,0
18 év 640,4
17 év 556,0
16 év 485,6
15 év 422,3

Karácsony Zoltán - Takács Gabriella