Állást érhet egy kevéssé beszélt nyelv ismerete

Vágólapra másolva!
A kommunikációképes angoltudás mára alapkövetelménnyé vált a munkaerőpiacon. A sikeres álláskeresés érdekében azonban nem árt némi pluszt - például Magyarországon kevéssé beszélt nyelvet - felvonultatni. A válság egyik nyerő karrierépítési stratégiája lehet a nyelvtanulás. Az új nyelvet tanulóknak érdemes szláv vagy skandináv nyelveket választaniuk.
Vágólapra másolva!

"Megbízható görög nyelvtudással rendelkező telefonos munkatársat keresünk heti 1-2 napos munkára."

"Magyarról cseh, lengyel, szlovák nyelvre fordítani tudó munkatársat keresünk."

"Pénzügyi - számviteli területre keresünk angolul és dánul beszélő munkatársat."

"Hollandul és franciául beszélő munkatársat keresünk telefonos ügyfélszolgálatra."

"Televíziós szerkesztőt-műsorvezetőt keresünk orosz/szerb/horvát/lengyel/szlovén nyelvtudással..."

Interneten böngészgetve álláskeresőként egyre többször futhatunk bele ilyen és ehhez hasonló hirdetésekbe. Különösen ha utazási iroda, nemzetközi ügyfélszolgálati központ vagy külföldi tulajdonosi körhöz tartozó cég keresi leendő munkatársát. Külföldi munkavállalásnál is behozhatatlan plusszal indulnak a kiszemelt ország nyelvét beszélők, még akkor is, ha csak az angol az elvárás. A munkáltató egyből másként tekint rájuk, ha kiderül, más is van a tarsolyban. Mindezt a Grafton Recruitment pénzügyi divíziójának vezető tanácsadója is megerősítette. "Egyre gyakrabban keresnek a cégek az álláskeresők többsége által egyelőre egzotikusnak tartott nyelveken beszélőket idegen nyelvű, nemzetközi ügyfélszolgálati központjaikba (shared - service - center) főként ügyfélszolgálatos, help-deskes, adminisztratív, asszisztensi, kereskedelmi-asszisztensi vagy kapcsolattartói pozíciókra. Most is van a megbízóink között hollandul, esetleg törökül vagy dánul, de még mandarinul (a kínai nyelv egyik legjellegzetesebb nyelvjárása) beszélő munkatársakat kereső vállalat. Emellett szintén gyakori igény a munkaerőpiacon a cégek részéről az angol mellett olaszul is beszélő jelölt"- mondta el Hegymegi Orsolya.

Az egzotikus nyelvtudás kelendőségét Nagy Marianna, az IBM Magyarország képviselője is megerősítette. Mint mondta: a hazánkban 2004 óta létező IBM-ISSC (International Shared Service Center) nemzetközi ügyfélszolgálati központban csaknem 23 különböző nyelven folyik a telefonos ügyfélszolgálaton dolgozók napi munkája. Tapasztalatai szerint itt rendkívül kelendőek a hollandul, görögül, esetleg héberül vagy a skandináv nyelvek valamelyikén tudó álláskeresők.

Válság idején jó stratégia újabb nyelvet tanulni

Hegymegi Orsolya egyébként úgy látja: a gazdasági válság idején az egyik legkifizetődőbb karrierépítési stratégia lehet az angol mellett 1-2 ritkán beszélt nyelv elsajátítása pluszban. A több nyelven folyékonyan beszélőknek ugyanis most sem okoz problémát az álláskeresés. Ám mivel ezek a pályázók többnyire szűk körből kerülnek ki - rendszerint nyelvszakos bölcsészek, huzamosabb ideje Magyarországon élő külföldiek, esetleg diplomataszülők gyermekei - most sem késő iskolapadba ülni és elkezdeni egy-egy "kisnyelvet" megtanulni. Hegymegi Orsolya szerint a további nyelvek elsajátításában gondolkodóknak célszerű az angol mellé valamilyen skandináv (svéd, dán, holland, norvég) vagy szláv (orosz, szerb, horvát, cseh, szlovén, lengyel) nyelvet választani. Az utóbbi időszakban ezekre is egyre nagyobb igény mutatkozik a munkaerőpiacon. Különösen az orosz nyelv tekintetében, amióta a kötelező nyelvtanulás eltörlése óta eltelt évek során drasztikusan megcsappant az oroszul tanulók száma.

Bruttó 500 ezer forint is kereshető

Emellett szerencsés helyzetben vannak például a holland-francia nyelvpárost magas szinten beszélők. Ebben a helyzetben például pályakezdőként átlagosan minimum bruttó 300 ezer forint körüli fizetésre számíthatnak az idegen nyelvű telefonos ügyfélszolgálati vagy a némi informatikai háttértudást is igénylő IT-helpdeskes pozíciókban. Volt azonban példa olyan cégre is, amely ugyanezekkel a paraméterekkel akár bruttó havi 500 ezer forintot is megadott volna az ideális, 1-2 év munkatapasztalattal rendelkező jelöltnek.

Legalább 300 óra tanulás kell egy új nyelv elsajátításához

Mindenképp érdemes tehát további nyelveket is elsajátítani a karrierépítés során. Ez persze időigényes feladat, miközben nem jelentéktelen anyagi erőfeszítéseket is igényelhet a munkavállalók részéről. "Időráfordítás nélkül, alacsony óraszámban lehetetlen valódi eredményeket elérni. Ahhoz, hogy valaki ténylegesen hatékony és kommunikációképes lehessen egy azelőtt számára teljesen ismeretlen nyelven, kezdő szintről indulva legalább 250-300 órányi nyelvtanulásra van szüksége"- mondta el Sipos Júlia, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének főtitkára.
A munkahelyváltást tervezgetőknek, a kiszemelt nyelvet munkahelyükön egyelőre nem használóknak tehát mélyen a zsebükbe kell nyúlni a tudás finanszírozására. Óránként 1500 forint alatt nem nagyon találni tanfolyamot a piacon - ám ha a nyelvtanuló egyéni oktatás mellett dönt, és emellett még a szaknyelvben is örömmel elmélyedne, akár 4-5 ezer forintra is rúghat egy-egy nyelvóra ára. Épp ezért nem mindegy, milyen körülmények között vágnak bele a nyelvtanulásba. A hatékonyság érdekében célszerű kiscsoportos, egyszerre maximum 10 fős oktatást választani. "Tanácsos a nyelviskolát, az oktatás helyszínét is alaposabban szemügyre venni, mielőtt belevágnánk a tanulásba. A szakmailag hiteles, korrekt nyelviskolák gyakran kínálnak fel próbaórát az érdeklődőknek és soha nem marad ki a szintfelmérés"- tette hozzá.

Ahol egzotikus nyelvtudással boldogulhatunk:

- Nemzetközi ügyfélszolgálati központok
- Multinacionális vállalatok
- Utazási irodák
- Fordítóirodák
- Külföldi munkavállalás az adott országban
- Külképviseletek
- Iparkamarák külföldi tagozatai

Takács Gabriella