Álláskeresési tanácsok pályakezdőknek

Vágólapra másolva!
Változtak a frissdiplomások álláskeresési szokásai, egyre inkább megfigyelhető az elhelyezkedni vágyók tudatossága és proaktivitása - mondja Foor Ildikó, a HVG Állásbörze szervezője. Kérdőíves felmérésükből kiderül, egyre több hallgató érkezik munkatapasztalattal a diplomázáshoz, és 55 százalék már az államvizsga előtt elkezd állást keresni. Foor Ildikó egyebek mellett a pályakezdők elhelyezkedéséhez ad útravalót.
Vágólapra másolva!

- Melyek az elmúlt egy év legszembetűnőbb változásai a frissdiplomás álláspiacon?

Egyre fontosabb tényező, hogy a fiatalok időben elkezdjenek állást keresni és tájékozódni a lehetőségeikről, valamint hogy még tanulmányaik ideje alatt munkatapasztalatot szerezzenek. A HVG Állásbörze felméréséből kiderül, hogy ennek fontosságát felismerték a diákok és egyre többen keresnek részmunkaidős vagy gyakornoki állásokat tanulmányaik ideje alatt. A börze felmérése szerint az álláskeresők 65,35 százaléka már diákévei alatt szerzett szakmai tapasztalatot, ez átlagosan 6-7 hónapnyi munkaviszonyt jelent a felsőfokú tanulmányok mellett. Még egy fontos változást kiemelnék: a nyelvtudás tekintetében az arányok egyre jobbak, hiszen a tavaly őszi adatokhoz képest a válaszadók között magasabb lett a legalább egy idegen nyelvet felsőfokú szinten tudók aránya, 7,73 százalékuk pedig egy idegen nyelven anyanyelvi szinten beszél. Az állásbörze kérdőívét kitöltők 86,11 százaléka beszél valamilyen szinten angolul, több mint 50 százalékuk legalább középfokú szinten.

- Változtatott-e a válság az álláskeresési stratégián?

A romló körülmények hatására a végzős hallgatók egyre inkább felismerik a proaktív viselkedés és a felkészültség fontosságát. A tavaszi állásbörzés felmérés szerint a pályakezdő munkavállalók 55,8 százaléka már a diploma megszerzése előtt elkezd állást keresni, az előző év őszi adataikhoz képest ez több mint 7 százalékpontos emelkedést jelent. Jelentősen csökkent azoknak a száma, akik csak a végzés után vetik bele magukat az álláskeresés világába: idén tavasszal a válaszadók mindössze 11,23 százaléka a korábbi 16,5 százalék helyett.

- Mit ajánlanak a most végzetteknek a hatékony álláskeresés és az elhelyezkedés érdekében?

Az első és legfontosabb tanács, hogy az álláskeresés legyen tudatos, ne csak vaktában küldözgessék az önéletrajzokat. Sokan elkövetik ezt a hibát, például ugyanazt a motivációs levelet csatolják ugyanannak a munkaadónak két teljesen különböző kompetenciákat igénylő pozíciójához. Az alábbi lépéseket érdemes megtenni a hatékony álláskeresés érdekében:

A cél meghatározása, vagyis annak eldöntése, hogy milyen, képességeinknek és jövőképünknek megfelelően munkakört, feladatokat szeretnénk ellátni a jövőben.

Az elképzeléseinkbe illeszkedő állások felkutatása minden lehetséges fórumon - például online portálok, állásbörzék, személyzeti tanácsadók, a vállalatok saját karrier oldala stb.

A személyes kapcsolatok feltérképezése is fontos, hiszen az állások egy részét nem hirdetik meg sehol, a rejtett álláspiac lehetőségeinek kiaknázásához pedig csak az ismerősök segíthetnek hozzá.

Az álláskereséshez elengedhetetlen a megfelelő önéletrajz, motivációs levél és az e-mail cím. Ha diákéveink alatt nem tanultunk az önéletrajz-írás formai követelményeiről, ne féljünk tanácsot kérni ismerőstől, szakembertől. Az önéletrajznak és az e-mail címnek is a pályázó komolyságát, tudatosságát kell tükröznie. A diákévek alatt használt, a becenevet vagy egy poénos megszólítást tartalmazó e-mail-cím nem növeli a pályázó esélyeit.

Az álláskeresés tervszerű lebonyolítása céglistával, a megpályázni kívánt állásokkal. Érdemes minden beadott jelentkezést összegyűjteni és rendszerezni, hogy a későbbiekben is visszakereshetőek legyenek a jelentkezések. Így elkerülhetünk olyan kellemetlen helyzeteket, mint amikor a munkaadóval való beszélgetés során nem emlékszünk a pozíció nevére, vagy kétszer adjuk be az önéletrajzunkat egy helyre.

Az e-mailes pályázati csomag gondos összeállítása mellett fontos a telefonálás, hiszen így az illetékesnél érdeklődhetünk arról, hogy mikor kapunk választ a pályázatra, illetve feltehetjük azokat a kérdéseket is, melyekre az állásajánlatból nem kaptunk választ.

Készüljünk fel megfelelően az állásinterjúra. Interneten már találhatunk olyan anyagokat, aminek a segítségével feltérképezhetjük, milyen kérdéstípusok várnak ránk élesben. A felkészüléshez tartozik az is, hogy minél többet megtudjunk az adott munkaadóról. Akár végezhetünk szituációs gyakorlatot is előtte, hogy minél kevésbé legyünk majd zavarban az éles interjúnál. Emellett ha a pozíció leírásában szerepelt elvárásként valamilyen nyelvtudás, számítsunk rá, hogy idegen nyelvű interjún is részt fogunk venni.

- Milyen tanácsai vannak az állásbörzékre kilátogatók számára, hogyan álljanak neki a felkészülésnek?

- Elsőként azt ajánlom, hogy tisztázzuk magunkban, milyen képességekkel, tulajdonságokkal rendelkezünk, mik a céljaink, milyen területen képzeljük el a jövőnket. A rendezvény holnapja segítségével érdemes feltérképezni, hogy melyek azok a munkaadók, továbbképző intézmények, akiknél a terveinkbe illeszkedő lehetőségek vannak. Érdemes már előre annyira pontosítani az elképzeléseket, hogy a végső listán legfeljebb 15-20 kiállító legyen. Gyűjtsünk össze róluk minél több információt, nemcsak a börze honlapjáról, hanem az adott cég saját oldaláról is, hogy minél felkészültebbek legyünk, ismertjük a vállalat hátterét, a pozíció részleteit. Jegyezzük fel kérdéseinket, amit szeretnénk feltenni a cég képviselőjének és már indulhatunk is a börzére.

Nagyon fontosnak tartom, hogy mindig az alkalomhoz illően, elegánsan öltözzenek az álláskeresők. Érdemes kerülni a hétköznapi utcai viseletet, hiszen a rendezvényen először kerülünk személyes kapcsolatba lehetséges munkaadónkkal, az első benyomás pedig nagyon fontos. Minden álláskeresőnek azt ajánlom, használja ki, hogy egy állásbörzén mindent megtudhat, ami érdekli. A személyes kapcsolat azonban nem elég, a beszélgetés mellett fontos, hogy vigyünk magunkkal önéletrajzot is. Szerencsés, ha a nyelvtudást idegen nyelvű önéletrajzzal is alátámasztjuk. A találkozó végén mindenképpen kérdezzük meg, mire számíthatunk, várhatóan mikor fognak értesíteni a pályázat eredményéről. Ajánljuk fel a cégnek, hogy néhány héten belül keressük őket.

Minden munkaadó szereti a proaktív, határozott viselkedésű, talpraesett, jó nyelvtudással rendelkező álláskeresőket, és reményeink szerint a jelenlegi gazdasági helyzet megköveteli az ilyen típusú viselkedést a munkavállalóktól, így mindenki egyre eredményesebben szerepelhet majd nem csak az állásbörzéken, hanem akár élesben, egy állásinterjún is.

Az idei HVG Állásbörzét 2009. október 15-16-án rendezik a budapesti Syma Rendezvényközpontban.