Dupla fizetés jár az ünnepek alatti munkáért

Vágólapra másolva!
Az ünnepek alatt nem csak a mentősök, tűzoltók, a rendőrök, az autóbuszvezetők vagy az orvosok dolgoznak, hanem ugyanez előfordulhat a versenyszférában működő cégek alkalmazottaival is. A szórakozóhelyeknek megéri kinyitni, a multik pedig igazodnak a "kiszolgált piacokhoz". A telefonos ügyfélszolgálatokon megszakítás nélküli munkarend a szokásos. Körképünk a versenyszférából.
Vágólapra másolva!

Még a multinacionális nagyvállalatok sem zárnak be teljesen az ünnepre, ugyanis vannak piacok, amelyeket karácsony napjai alatt is ki kell szolgálni. "Az orosz piacra dolgozom credit controllerként egy Budapesten székelő telefonos ügyfélszolgálati központban. Miután vallási okok miatt Oroszországban máskor van a karácsony, ezért nekünk december 24 és 26 között is dolgoznunk kell. Persze nem szükséges a csapatból mindenkinek bent lennie, de a szokásos létszám minimum 50 százaléka kell ahhoz, hogy ne legyen semmilyen fennakadás a folyamatokban. Ráadásul ott a januári ünneplés és szabadságolások miatt ilyenkor legnagyobb a pörgés" - meséli Kriszta, aki immáron harmadik éve dolgozik egy fogyasztási cikkeket (FMCG) forgalmazó multinacionális vállalatnál. "Igyekszünk megegyezni a kollégákkal, de ez ilyenkor nem mindig egyszerű, hiszen mindenki szeretne a családjával lenni karácsonykor. Van pár orosz származású munkatárs, akik gond nélkül bevállalják ezeket a napokat, hiszen ők is inkább a kinti naptárnak megfelelően élnek. Ők ilyenkor nagy népszerűségnek örvendenek a csapatban." Kriszta hozzátette, hogy a kellemetlenségekért a cég fizetéskiegészítéssel kompenzál ezeken a napokon. "Lehet választani, hogy dupla fizetést kérünk-e az adott napokra, vagy másfélszeres fizetést plusz egy szabadságnapot."

Dupla órabér jár(na) karácsonyra

Nem mindenhol ilyen gálánsak a munkával töltött ünnepnapok tekintetében. Niki, egy 22 éves diáklány egy légitársaság hívásait fogadja egy budapesti call centerben. Nonstop ügyfélszolgálatról lévén szó, folyamatosan kell ember, aki dolgozik, még december 24-én és karácsonykor is. Ráadásul a havazások okozta késések és törlések miatt nagyobb forgalom várható a telefonvonalakon. "A Szenteste okozott némi problémát, mivel senki nem akarta bevállalni azt a műszakot, de végül az egyik kolléga megegyezett a vezetőséggel egy magasabb órabérben, amiért hajlandó bejönni este 10-re és dolgozni reggelig. Ennek ellenére úgy tudom, hogy az előtte lévő mintegy hétórás szakaszra még mindig nem sikerült rábeszélni senkit, pedig a vezető már magától ajánlgatja az emelt óradíjat" - számolt be Niki, aki karácsony napjain elvállalt egy-egy nyolc- illetve hatórás műszakot. "Nálunk nem szoktak nagy, családi programok lenni, ezért úgy döntöttem, hogy bejövök dolgozni december 25-én és 26-án. Legalább keresek akkor is egy kis pénzt, habár sajnos ezekért napokért is csak normál, hétköznapi órabér jár."

Munka az anyaországban? - trükköző munkaadók

A nomál díjazás egyébként szabálytalan - tudtuk meg Dr. Sipos Márta munkajogásztól. A karácsony első és második napja, valamint az újév ugyanis munkaszüneti napok fizetett és nem munkával töltött napokként szerepelnek a Munka törvénykönyvében. "Ezeken a napokon csak azok dolgozhatnak, akik megszakítás nélküli munkarendben vannak foglalkoztatva. Ilyenek a közlekedési és közüzemi szolgáltatók, a mentők, a tűzoltók, a rendőrség és a kórházak, valamint a hírügynökségek és a média. Más esetekben csak rendkívüli helyzetben lehet a dolgozót berendelni és ilyenkor arra a napra dupla fizetés, vagy az egynapi fizetésen kívül plusz egy szabadnap jár. Tapasztalatom szerint még a külföldi tulajdonú cégeknél sem szokták elvenni a karácsony napját, legfeljebb megpróbálnak a dolgozóval aláíratni egy munkanapcserét, amely szerint a munkavállalónak az anyacég országában lévő munkanapokon kell dolgoznia. Elvileg ez is szabálytalan, de mivel a dolgozók nem minden esetben ismerik az ide vonatkozó szabályokat bele is mennek az ilyen egyezségekbe azért, hogy megfeleljenek munkaadójuknak" - mondta Dr. Sipos Márta.

Csúcsidő a vendéglátóiparban

A vendéglátóiparban már-már megszokott az ünnepek alatti nyitvatartás. Így van ez karácsonykor is. Egy szórakozóhely üzletvezetője szerint erre jó okuk van. "Ilyenkor meglepően nagy a forgalom, egyértelműen érdemes kinyitni karácsony első és második napján. A fiatalok a Szentestét otthon töltik, de december 25-én és 26-án már szívesen kimozdulnak szórakozni a családi ebédek és vacsorák után" - számolt be tapasztalatairól egy belvárosi szórakozóhely vezetője. Ami pedig az alkalmazottakat illeti, nem sok különbséget érezhetnek az átlagos műszakokhoz képest. "Ha a heti beosztás szerint az alkalmazott az ünnepnapra amúgy is be lenne osztva, akkor normál bért kap. Ha pedig beosztáson kívül kell beállnia dolgozni, akkor dupla bér illeti meg ezeken a napokon" - magyarázta a munkajogász a vendéglátóiparra vonatkozó szabályt.

Dorofejev Tamara