[origo]
Nyomtatás

Autóban, gyerekekkel
2008. április 4., péntek, 19:34


A KRESZ 48. paragrafusának április 1-jén hatályba lépett módosításai között szerepelnek a gyerekek biztonságos szállítására vonatkozó szabályok módosításai, valamint új bekezdések is. Összegyűjtöttük a gyerekek szállítására vonatkozó előírásokat - miben, hogyan utazhatnak csemetéink biztonságosan és szabályosan.


Az 58/2007. (III.31.) kormányrendelet már 2007. április 1-jétől módosította a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendeletet - azaz a KRESZ-t. Egyes rendelkezései azonban 2008-tól léptek csak hatályba; idén április elsejétől változtak és bővültek a gyermekbiztonsági rendszerekkel (vagyis a biztonsági gyermekülésekkel) kapcsolatos bekezdések is (48. paragrafus 5-7. bekezdés, illetve az R.1. sz. függelék II. fejezetének w. pontja).

Változások

Integrált és nem integrált rendszerek

Új fogalomként kerültek a módosításba az integrált, illetve a nem integrált gyermekbiztonsági rendszerek.

A gyermekbiztonsági rendszer meghatározás - leegyszerűsítve - az övvel rögzített, nem gyárilag beszerelt gyermeküléseket jelenti.

Integrált gyermekbiztonsági rendszer a "hevederek vagy hajlékony elemek kombinációja, biztonsági csattal, beállító eszközökkel, tartozékokkal és egyes esetekben kiegészítő székkel és/vagy ütközésvédelemmel együtt, amit a saját beépített hevederrel vagy hevederekkel rögzítenek", míg nem integrált gyermekbiztonsági rendszer az a "részleges biztonsági rendszer, amely a felnőttek számára szolgáló biztonsági övvel együtt használva - amely körbeveszi a gyermek testét, vagy biztonságosan rögzíti azt a szerkezetet, amelyben a gyermeket elhelyezik - teljes gyermek biztonsági rendszert képez".  (Az új értelmezésben így az ülésmagasító például nem minősül gyermekbiztonsági rendszernek, mert nem veszi körbe a gyermek testét.)

Gyermekbiztonsági rendszerekhez kapcsolódó szabályok

Egy meg egy az egy?

"Két 10 éven aluli gyermeket - ha az általuk elfoglalt ülésen a gyermekbiztonsági rendszer használata a 48. §-ban foglaltak alapján nem kötelező - egy személynek kell tekinteni." (Ez a módosítás elég sok vitára ad lehetőséget - azt mondja ki, hogy például egy 5 személyes személyautóban a vezetőn kívül 4 személy szállítható, vagyis - elméletben - akár 8 gyerek is ülhet a hátsó ülésen.)

Testsúlyhoz igazodunk

A módosítás szerint a gépkocsiban utazó, 150 cm-nél alacsonyabb gyereket a testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben (továbbiakban: gyerekülésben) kell rögzíteni. A testsúlynak megfelelő jelöléseket feltüntetik a gyereküléseken is, a következő csoportba sorolás szerint:

0. csoport: 10 kg testsúly alatt
0+. csoport: 13 kg testsúly alatt
I. csoport: 9-18 kg testsúlyig
II. csoport: 15-25 kg testsúlyig
III. csoport: 22-36 kg testsúlyig.

Gyerekek - ülésben

Azokban a gépkocsikban, amelyek gyerekülés rögzítésére nem alkalmasak, 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, 3 évnél idősebb és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek is csak a hátsó ülésen utazhat.

A gyermekülés rögzítésére alkalmas gépkocsikban 3 év alatti gyerekek első és hátsó ülésen is kizárólag autósülésben utazhatnak (tehergépjárművekben is). Első ülésre csak akkor rögzíthetjük az autósülést - minden esetben a menetiránnyal ellentétes irányban-, ha az üléshez nincs felszerelt légzsák, vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták (kikapcsolták).

Nem szállítható az első ülésen harmadik életévét betöltött, 150 cm-nél alacsonyabb testmagasságú gyerek, még gyerekülésben sem.

3 év feletti, de 135 cm alatti gyermeket kötelező a hátsó ülésen, gyerekülésben szállítani, kivéve, ha ez a gyári kialakítás miatt nem szerelhető be - például nincs a hátsó üléshez tartozó biztonsági öv.

135 és 150 cm közötti gyermek az első ülésen csak gyermekbiztonsági rendszerben szállítható, míg a hátsó üléseken akkor is, ha a biztonsági övvel megfelelően rögzíthető.

Gyerekek - ülés nélkül

A 3. életévüket betöltött, legalább 135 cm magas gyerekeket a hátsó ülésen már elegendő a gépkocsiba szerelt biztonsági övvel rögzíteni (gyerekülés nélkül), ha az öv a testmagasságához igazodik és a gyerek biztonságosan beköthető. (Ilyenkor lehet jelentőségük az ülésmagasítóknak, ha a biztonsági övrendszer nem állítható.)

Nem kell továbbá gyerekülésben szállítani a gyerekeket a taxi hátsó ülésén, a mentő betegellátó terében, a menetrend szerinti autóbuszokon, illetve ha a gyerek a külön jogszabályban meghatározott, orvos által kiállított igazolással rendelkezik.
 


[origo]