Teszt: webes Photoshop ingyen

Vágólapra másolva!
Alig pár nappal ezelőtt debütált az Adobe ingyenesen használható online képmegosztó és fotószerkesztő szolgáltatása, a Photoshop Express: alaposan elemezzük előnyeit és gyerekbetegségeit.
Vágólapra másolva!

Évek óta léteznek webes képszerkesztő alkalmazások, mi pedig már gyakorlatilag az összeset kipróbáltuk, de annak ellenére, hogy sok hasznos funkcióval ruházták fel őket, egyikkel sem voltunk maradéktalanul megelégedve. Éppen ezért feszült várakozással vártuk a fotószerkesztés területén nagyágyúnak számító Adobe saját próbálkozását. Sajnos újra csalódnunk kellett, pedig igazán hatékony eszközöket építettek a Flash-alapú szolgáltatásba.

Először is fontos leszögezni, hogy a Photoshop Express alapvetően kétféle szolgáltatást nyújt: egyrészt képmegosztó oldalként működik (szokatlan felhasználói feltételekkel), másrészt pedig azokat a hobbifotósokat és blogírókat próbálja kielégíteni, akiknek még a Photoshop Elements megtanulása is túl nagy falat. Összességében tehát nem valamiféle egyszerűsített, lecsupaszított szoftvert adott ki az amerikai vállalat, hanem egy teljesen új felületet dolgozott ki, amely az asztali változat néhány funkcióját is megkapta.

Forrás: [origo]

Két gigabájt ingyen tárhely

Képmegosztó oldalként a Photoshop Express remekül működik, ugyanis tetszetős és könnyen kezelhető felületet kapott, amelyet a megszokott funkciókkal látták el. Az oldal jelenlegi béta, vagyis fejlesztés alatt álló változatában a Facebook, a Photobucket és a Picasa tárhelyeire előzőleg feltöltött képeket lehet átszívni, vagy az otthoni számítógépről feltölteni fotókat legfeljebb két gigabájt határig.

A feltöltés menete pofonegyszerű, viszont nekünk nem tetszett, hogy a szoftver nem kezeli a 4000 pixelesnél nagyobb képeket, így az újabb tizenkét megapixeles digigépekkel készített felvételeket képtelen megnyitni. Hasonlóképpen zavaró, hogy feltöltés közben semmit sem lehet csinálni az oldalon, így netkapcsolattól függően akár fél órát is kell várni a folyamat befejezéséig. Azt pedig csupán a fejlesztők figyelmetlenségének tulajdonítjuk, hogy egész könyvtárakat nem, mindössze különálló fájlokat lehet feltenni a rendszerbe, így a nyaralás képeinek megosztása nem a legegyszerűbb feladat.

Forrás: [origo]

A kezdeti lelkesedés után a felhasználók között viszont a biztosítékot az verte ki, hogy az Adobe szokatlanul agresszív felhasználási feltételeket szabott, vagyis aki nem olvassa el az apróbetűs, angol nyelvű jogi szöveget, elvileg bármikor szembesülhet vele, hogy nyilvánosan megosztott képeit tetszőleges célokra használják fel, így előfordulhat, hogy a családi fotó a következő Photoshop csomagolását díszíti majd. A nagy felháborodás miatt már részben módosítottak a megfogalmazáson, így a korlátlan felhasználás kizárólag a nyilvános albumokra vonatkozik.

A regisztrálás során az okozhat gondot, hogy az oldal nem ismeri fel a magyar nyelvű billentyűzetet a Windows számítógépeken, vagyis az emailcím megadásakor a Shift+2 kombinációval írható csak be a kukac jele. Meglepő módon az Apple OS X operációs rendszer alatt ez a probléma nem jelentkezik.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Átlagon felüli szerkesztő meglepő hiányosságokkal

Képszerkesztés terén meggyőző az új Adobe Photoshop, ugyanis rengeteg opcióval látták el: képes automatikusan korrigálni a felvételeket, vágni, forgatni, piros szemet eltávolítani, bőrhibákat javítani, de még fehéregyensúlyt állítani vagy élesíteni is.

A módosításokat azonnal, szinte valós időben mutatja meg a szolgáltatás, amely tapasztalataink szerint a képek méretétől függetlenül gyorsan működött. A felületet akár teljes képernyősre is lehet váltani, így szinte elfeledkezik róla az ember, hogy webes felületen dolgozik.

A Photoshop Express gyakorlatilag mindenre képes, amire egy hobbifotósnak szüksége lehet, sőt olyan funkciókat is beépítettek a fejlesztők, amelyek a korábbi változatokban nem kaptak helyet. Kellemes meglepetés volt például, hogy a képen eszközölt változtatásokat apró képkockákon lehet követni, így vizuálisan lehet lépegetni a módosítások fokozatai között.

Különös hiányosság egy webes szerkesztőnél viszont az, hogy nem képes a webre átméretezni a fényképeket. A feltöltött fotókat meg lehet ugyan vágni, de ilyenkor mindössze a képarány változik, a képméret csökkentésére nincs lehetőség.

A képmanipulálás befejezése után a fotókat le lehet tölteni eredeti méretben, vagy emailben lehet rájuk hivatkozó linket küldeni, más közösségi oldalról leszedett kép esetén pedig az új változat automatikusan feltöltődik az adott oldalra. Például a Facebook profilból letöltött piros szemes fotót pillanatok alatt korrigálni lehet, és azt a Photoshop Express visszatölti az oldalra, igaz, meghagyja az eredeti verziót is. Érdekes módon a Photoshop saját oldalával már más a helyzet, itt egyszerűen felülíródnak az eredetik és nem szerepelnek duplán az albumokban, igaz, bármikor vissza lehet állítani a kiindulási állapotot is.

Mit hoz a jövő?

Az Adobe első webes próbálkozása az apró hibák ellenére nagyon meggyőző, szerintünk mindenképpen érdemes figyelni rá már béta állapotában is. Amint a kezdeti gyermekbetegségeit orvosolják, és nem hiányoznak majd belőle olyan alapvető funkciók, mint a méretezés, érdemes lesz váltani az olyan konkurens szolgáltatókról, mint a Picnik, vagy a FotoFlexer.

Az amerikai vállalat tervei szerint a jövőben lehetőség lesz papírképek rendelésére és más extra szolgáltatásokra is az oldalon keresztül, sőt valószínűleg lesznek fizetős prémium szerkesztési funkciók, mint a rivális Picnik esetében.

Egyelőre azonban óvatosan kell bánni a fotóalbumok nyilvános megosztásával, ugyanis a jelenlegi jogi szövegek szerint bármikor, bármilyen célra felhasználhatják és tovább értékesíthetik az ilyen módon tárolt fényképeket.