Kiválthatja a Photoshopot az új Lightroom

Vágólapra másolva!
Az Adobe a napokban mutatta be fotósoknak szánt képkezelő alkalmazásának felfrissített változatát. A szoftver komoly változtatásokon esett át, amelyeknek köszönhetően már komolyabb retusálási feladatokat is el tud látni. Ezúttal a leglényegesebbnek ítélt új lehetőségeket vesszük sorra.
Vágólapra másolva!

1. Szelektív képmódosítás, lokálisan ható ecsetek

A korábbi változatban sokan hiányolták, hogy a expozíciót, kontrasztot, színtelítettséget és egyéb értékeket kizárólag a teljes fényképen egyszerre lehetett megváltoztatni, ezért gyakran a Lightroom önmagában nem helyettesítette a komolyabb képszerkesztést: a képeket Photoshopban vagy más szerkesztőprogramban is meg kellett nyitni.

Az Adobe Lightroom 2 ilyen téren szerencsére gyökeresen megváltozott: most már könnyen világosítható például egy sötét szemgödör vagy az áll árnyéka anélkül, hogy az egész kép kifehéredne. Ecsetvonások, illetve maszkok alkalmazásával egyszerűen meg lehet adni azt a területet, ahol a korrekció szükséges.

Forrás: [origo]

2. Javított képkivágó és forgató eszköz

Az Adobe Camera RAW és a Lightroom előző verziójának Crop, vagyis képkivágó eszközével ha forgatni akartuk a képet, akkor gyakorlatilag a fejünket kellett oldalra dönteni, hogy elképzeljük a végleges eredményt. Ezzel szemben az új Lightroom automatikusan elfordítja az eredeti képet a kivágás alatt, így azonnal jól látható a forgatás hatása.

Szintén a képkivágáshoz kapcsolódik az az újítás, miszerint a képszélek sötétedése, vagyis a vignettálás nem kizáróálag az eredeti fényképen, hanem a módosított képkivágás széleinél is megadható, így ez a sok fotós által kedvelt képhatás alkalmazható például négyzetes formátum esetén egyaránt.

Forrás: [origo]

3. Precízebb képélesítés

A Lightroom 1.0-nál jóval fejlettebb élesítési funkciót építettek be a képfeldolgozási eszközök közé, többek között egy ablakot helyeztek el a jobb oldali palettán, amin kinagyítva látható az aktuális fotó egyik részlete, így precízebben megadható a kívánt mértékű módosítás. Ráadásul képélesítésre nem csupán itt van lehetőség, hanem a Print, vagyis nyomtatás menüben egyaránt. Itt a nyomtatandó mérettől függően a szoftver automatikusan határozza meg a szükséges élesítés értékét három fokozatban.

Forrás: [origo]

4. Retusálás

Továbbfejlesztették a retusálási lehetőségeket is, így már a Photoshophoz és az Aperturehoz hasonlóan az úgynevezett Clone és Healing Brush nevű eszközök Lightroomban szintén elérhetők, ráadásul azok átlátszósága is szabályozható. Mindez azért hasznos a fotósoknak, mert különösen a cserélhető optikás gépeket használóknál egy-egy felvételen különösen zavaró lehet egy oda nem illő porszem a képen. Ezt pillanatok alatt el lehet távolítani Lightroomban úgy, hogy a korrekció később is módosítható marad.

Forrás: [origo]

5. Profi címkézés és katalogizálás

A több száz, illetve több ezer fényképes archívummal rendelkező fotósoknak rendkívül fontos, hogy gyorsan visszakereshető legyen egy adott időpontban, vagy egy adott témában készült felvétel. Ezt a Lightroom 2 úgy segíti elő, hogy a manuális megadható kulcsszavakon kívül egy idő után felajánl javaslatokat is, így jó esetben még pontosabbak lesznek a képekhez tartozó leírások, így a köztük való keresés is lerövidül.

A keresés során létrehozhatók úgynevezett Smart Collections, vagyis okos gyűjtemények, melyek lényege, hogy különféle paraméterek alapján listázhatók ki az adatbázisban lévő fényképek. Például néhány kattintással megtekinthetők a gyermekünkről készített tavaly előtti fotók, vagy a születésnapi felvételek, vagy az összes felvétel, ami a családi kompakt géppel készült, és nem a tükörreflexes fényképezővel.

Végszó

A fent említett újításokon kívül természetesen számtalan egyéb változtatáson esett át az Adobe fotósoknak szánt szoftvere, többek között támogatja már a dupla monitoros megjelenítést a kényelmesebb munkához, illetve képes 64 bites üzemmódban futni, és ezáltal több memóriát kezelni a megfelelő Windows és Apple operációs rendszereken.

Az Adobe Lightroom 2.0 kereskedelmi ára 299 dollár, vagyis 47 ezer forint, míg a frissítésért csak 99 dollárt, vagyis 16 ezer forintot kell fizetni. A program ingyenes, harminc napig korlátozás nélkül használható változata pedig letölthető a vállalat weboldaláról.