Sokan mennének a panelekből, 6 milliótól indulnak az árak

Vágólapra másolva!
Pangás jellemzi a panellakások piacát, ezt jelzi, hogy több helyen csökkentek az árak. A fővárosban akár 6-6,5 millió forintért is lehet elfogadható állapotú panellakást vásárolni - derül ki a Napi Gazdaság körképéből.
Vágólapra másolva!

A panellakások piaca vidéken és a fővárosban is túlkínálatos. Az árak meglehetősen nyomottak: a válság kezdete óta nem emelkedtek, sőt sok helyen egyenesen csökkentek - állítják az ingatlanforgalmazók.

Az utóbbi Budapesten a kevésbé felkapott lakótelepeken - Kőbánya, Rákosok, Kispest, VIII. kerület, Békásmegyer, Szentendrei út, Újpest egyes részei - figyelhető meg. Divatos lakótelepnek továbbra is Gazdagrét, a Pók utca, a Kárpát utca számít, s akinek a távolság nem okoz gondot, szívesen nézelődik Káposztásmegyeren is.

A panelgarzonokat azért keresik

A Napi Gazdaság összeállítása szerint az alacsony ár ellenére a panelvásárlástól nagyon sok vevőt elriasztanak a magas fűtési költségek, így előnyben vannak a panelprogramban már részt vett lakások - mondja Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. Ezekért sincs azonban sorállás, csak azok tarthatnak számot érdeklődésre, melyek egyéb szempontból (fekvés, tájolás, méret, emelet, helyiségelosztás) is jó adottságúak. Méretben a garzonok - melyekből a legtöbb lakótelepen kevés van - és az 51-54 négyzetméteresek a keresettebbek. Egyre többen nézik meg a ház pénzügyi állapotát is (nemfizetők aránya), és a négyszintes épületek népszerűbbek.

A panelt jellemzően első lakásnak választják azok a fiatalok, akik mást nem tudnak megfizetni. A befektetési célú vásárlás nem jellemző erre a lakástípusra, hiszen a magas rezsi miatt nem könnyű bérlőt találni - állítja az elemző. A fővárosban már 6-6,5 millió forinttól elérhető egy-egy normál adottságú, elfogadható helyen lévő és állagú panellakás, az átlagos négyzetméterár pedig 199 ezer forint.

A legalacsonyabb panel-négyzetméterárak a IV., X., XV. és XVIII. kerületben vannak, 140 ezer forintos négyzetméterár alatti lakások is jócskán akadnak a kínálatban. A XV. és a XVII. kerület paneljeit forgalmazó cégek jelentős forgalom-visszaesésről számoltak be. Virányi László, az Otthon Centrum (OC) XV. kerületi franchise-partnere szerint a kerületben, ahol mintegy 15 ezer, hasonló technológiával épült lakás található, jelentős az idei áresés, a nagyméretű lakások ára "összecsúszik" a kicsikével. Amíg tavaly egy kétszobás panelért 8-8,5 milliót is megadtak a vevők, idén 6 millióért sincs érdeklődő.

Még a 70 négyzetméteresek sem kellenek, pedig már 8,9 millióért "elvihetők". A kerületben még nem érzékelhető, hogy bedőlt hiteles lakások kerültek volna a piacra. Nem jobb a helyzet a XVII. kerületben sem, ahol Kvanta András, az OC franchise-partnere szerint olyan lakások is vevőre várnak, melyek megújultak a panelprogramban. Ezeket 10-15 százalékkal magasabb áron vagy gyorsabban el lehet adni, mint a még felújításra várókat. A kínálati árak csökkentek: az 53-54 négyzetméteresekért 7,8-9,5 millió, míg a 72 négyzetméteresekért 10,5-11 millió forint közötti árat kérnek tulajdonosaik, a garzonok ára pedig 6 millióról indul.

Dunakeszin is leállt a piac

Bár Budaörs kedvelt település, a panellakásoknál tavaly októbertől ott is szinte leállt a piac - mondta lapunknak Flick Gábor, a Budaörsi Ingatlan Stúdió tulajdonosa. Amíg egy-egy jó adottságú, 51 négyzetméteres panellakást tavaly júliusban 12-13 millióért is el lehetett adni, addig most 10-10,5 millióért sem találni rájuk vevőt. Bedőlt hiteles lakások egyelőre nem kerültek nagy számban a helyi piacra, s azokat nem irodákon keresztül értékesítik.

Dunakeszin - ahol szép számmal találhatók panellakások - szintén leállt az év végén a piac. S bár az első félévben volt némi forgalom, júniustól alábbhagyott a kereslet, holott az uborkaszezon eddig csak augusztusra volt jellemző - összegzett Dászkál István, a helyi Lakótelepi Ingatlaniroda tulajdonosa. A városban a Barátság úti lakótelep tízszintes tömbjeiben lévő 51 négyzetméteres paneleknek 160-200 ezer forint között mozog a négyzetméterára, míg a kényelmes, jó beosztású, ezért korábban keresett 71 négyzetmétereseké 130-180 ezer forint. Néhány helyen négyemeletes házakban erkélyes panellakások is épültek: az ott lévő 74 négyzetméteres otthonok 170-200 ezres négyzetméteráron találnak vevőre.