Vágólapra másolva!
Az adóhivatal az ingatlan-adásvételi illetékek kiszabásakor még a visszaesés előtti átlagárakkal számol, emiatt ingatlanvásárlást követően jó eséllyel köszönnek be az APEH munkatársai a - szerintük - túlzottan alacsony ár miatt. Már csak azért is, mert a visszaeső piacon alacsonyabb áron elkelt ingatlanok után befolyt illetékek összege jelentősen visszaesett, az államháztartás "étvágya" azonban nem csökkent, sőt.
Vágólapra másolva!

A válságot már az adóhivatal is érzékeli, az illetékbevételek ugyanis meredeken csökkennek egyrészt az ingatlan-adásvételek számának és értékének visszaesése, másrészt pedig az öröklési illeték esetében bevezetett 20 millió forintos mentességi határ miatt.

A jelenlegi gazdasági helyzet az ingatlanpiacon is érezteti hatását, a hitellehetőségek beszűkülése visszavetette az ingatlanok keresletét, ami az adóhivatalhoz beérkező szerződések számából is látható. Tavaly az év első hét hónapjában a beérkező jogügyletek száma (visszterhes szerződés, ajándékozási szerződés, hagyatékátadó végzés) országosan több mint 376 ezerre rúgott, míg idén ugyanezen időszak alatt kevesebb mint 306 ezer volt.

Az államháztartás igénye azonban nem esett vissza, sőt inkább nőtt, amiből az következik, hogy ha a piacinak tartott ár alatt vásárolunk, jó eséllyel számíthatunk az APEH munkatársainak megjelenésére.

Baj, ha jól alkudunk

Fontos figyelembe venni, hogy az APEH a válság előtti, azóta irreálisan magassá vált árszinteket veszi figyelembe a kalkulációi elkészítésekor, azaz olyan esetekben is vizsgálódhat, ha a lakásvásárlásunk csak az árak zuhanását figyelmen kívül hagyva tűnik túl alacsonynak.

Egy olvasónk a fővárosban vásárolt teljesen felújítandó lakást 40 százalékkal a válság beköszönte előtti piaci ár alatt. "A helyszíni szemlére kiérkező, egyébként rendkívül kedves illetékhivatali dolgozók még a tavaly érvényes átlagos négyzetméterárból indultak ki, de figyelembe vették a felújítás számlával igazolt költségeit, valamint 10-20 százalékos eltérést az átlagos piaci ártól" - számolt be az APEH látogatásáról az érintett.

Illetékbevételek a költségvetésben (milliárd forint)

2008

2009

1. félév

62,2

56,0

Összesen

130,0

128,4*


*előirányzat

Forrás: Pénzügyminisztérium

"Ingatlan vásárlása után már nem tart több hónapig, vagy akár éven túl, mire az adóhatóság kiszabja a vagyonszerzés után a visszterhes vagyonátruházási illetéket, érezhetően gyorsult az ügymenet az elmúlt két évhez képest" - állítják a lapunk által megkérdezett ügyvédek.

A jogszabályok szerint az adóhivatal a forgalmi érték meghatározásánál összehasonlító értékadatokat alkalmaz - közölte az APEH az [origo] kérdésére. Utóbbiakat úgy kell figyelembe venni, hogy azok a település (nagyobb település esetén a kisebb területi egység, külterület esetében a gazdaságilag összefüggő térség) ingatlanforgalmának legalább 2 évet átfogó értékmeghatározóit, így különösen a folyamatában növekvő vagy csökkenő ingatlanforgalmat, vagy az ingatlanforgalom teljes hiányát, a település, illetőleg a térség ennek megfelelő vagy ettől eltérő értékadatait tartalmazzák.

A fővárosban nehezebb a gyorsítás

Az illetékügyek átfutási ideje az elmúlt évhez képest jelentősen csökkent, a vidéki regionális igazgatóságok teljesen utolérték magukat, azaz tudják tartani a törvényi határidőket - tájékoztatta az [origo]-t az APEH sajtóosztálya. Ez azonban a legtöbb üggyel terhelt Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság tekintetében még nem teljesen igaz.

Az újonnan érkező szerződéseknél ritkán csúsznak ki a határidőből, de a kiadott fizetési meghagyásokra érkező észrevételeket - annak ellenére, hogy most már ez is kiemelt szempont - még nem mindig bírálják el határidőre, a korábban beérkezett és el nem bírált kérelmek nagy száma miatt. A fővárosban és Pest megyében emiatt előfordulhat akár éven túli csúszás is, amiről több olvasónk is beszámolt. A hátralék még 2007-ben keletkezett, amikor az adóhatóság átvette az illetékhivatalokat az önkormányzatoktól.

A kezdeti időszakban küzdöttek az elintézetlen ügyekkel, betanították az átvett munkatársakat, és felállítottak egy, az adóhatósági rendszerekkel kompatibilis, új illetékkiszabási rendszert. Mára elmondható, hogy a nehézségeken túljutott az adóhatóság, lényegesen gyorsabban és pontosabban történik az ügyintézés - állítja az APEH.

Azonnal kérhető a kedvezmény

Bizonyos esetekben gyorsítja az ügymenetet az is, hogy ingatlan-adásvétel esetén idén januártól már nem csak az eladó félnek, hanem a vevőnek is nyilatkoznia kell bizonyos adatokról a szerződéskötéssel egyidőben. Az illetékfizetésre kötelezettnek bizonyos adatokat kötelező megadnia, és nyilatkozhat az őt megillető illetékkedvezményre, mentességre vonatkozó adatokról is. A földhivatalhoz beküldendő nyomtatványon így, például, rögtön lehet nyilatkozni arról, ha egy éven belül lakást értékesített a vevő, vagy telket vásárolt, amit beépítene, így rögtön az eladási árral csökkentve állapítják meg az illeték alapját.

Illetékbevételek 2009 első felében (milliárd forint)

Öröklési2,5
Ajándékozási1,4
Gépjármű öröklési és ajándékozási0,3
Visszterhes ingatlan-átruházási51,6
Visszterhes gépjármű-átruházási8,8
Bírósági eljárási2,0
Államigazgatási eljárási1,0
Összesen67,6

Forrás: APEH

A kedvezményekre, mentességre vonatkozó adatokat az adásvételi szerződés szövegében is fel lehet tüntetni, de az ügyvédek tapasztalatai szerint az ügyfelek gyakran elfelejtik, például, megemlíteni, hogy az elmúlt egy évben ingatlant értékesítettek, a jövőben tervezett eladást pedig csak utólag tudják bejelenteni, amikor az megvalósult.

Jelentős visszaesés

A gazdasági válság hatására, és az örökösödési illeték esetében bevezetett 20 millió forintos mentességi határ miatt az idén jelentős visszaesés várható az illetékbevételekben. Az első félévben az APEH közel 65 milliárd forint illetéket szedett be, csaknem 11 milliárddal kevesebbet, mint tavaly a hasonló időszakban.

Elsősorban a válságnak az ingatlanszektorba történő begyűrűzésének köszönhető az illetékbevételek megcsappanása, mivel az adóhatósághoz befolyó illetékbevételek közel 80 százaléka az ingatlanvásárlás nyomán fizetendő teherből származik - közölte a sajtóosztály.