[origo]
Nyomtatás

Száz autós fizetett aprópénzzel az M5-ösön
2003. augusztus 22., péntek, 17:31


Aprópénzzel fizette ki az autópályadíjat több mint száz tüntető autós az M5-ös újhartyáni kapujánál. Az autópálya forgalmát jelentősen lelassító demonstrálók így tiltakoztak a szerintük túl magas úthasználati díj ellen, és egyúttal felhívták a figyelmet arra is, hogy az M5-ösre is ki kellene terjeszteni a matricás rendszert.


Forgalomlassító demonstrációt tartottak péntek délután az M5-ös autópálya 11 újhartyáni kapujánál, ahol a tüntetők mindkét irányból több mint száz autóval sorakoztak fel, hogy aprópénzzel fizetve akadályozzák a folyamatos haladást.


Ajánlat


A mozgássérült óvodásnak is fizetnie kell az M5-ösön
A Postabank eladásából fizetnék az M5-ös építésétAz akciót a két hónapja Békéscsabán alakult M5-ös Autópályát Használók Érdekvédelmi Szövetsége szervezte. Végh László elnök az MTI-nek elmondta: ily módon tiltakoznak a túlságosan magas úthasználati díj ellen, továbbá el kívánják érni, hogy az M5-ösre is terjedjen ki a matricás rendszer, és mielőbb épüljön meg az M5-ös további szakasza Szegedig, illetve a határig.

Végh közölte: a követelések közé tartozik az is, hogy a pálya további építésére állami beruházás keretében kerüljön sor, mert véleményük szerint koncessziós szerződés alapján nem lehet a matricát kötelezően a pályán érvényesíteni. A civil szervezet egyúttal felajánlja a kormánynak, hogy jogászai közreműködésével részt vállal az M5-ös megvásárlásához szükséges üzleti terv elkészítésében.

A demonstrálók aprópénzzel fizették ki az Újhartyán és Budapest közötti szakasz 2.310 forintos használati díját. Az egy-, két-, öt-, húsz- és ötvenforintos érmék összsúlya egyenként megközelítette az egy kilogrammot, és egy-egy autós fizetési művelete több percet vett igénybe.

Az érdekvédelmi szövetség hetekkel ezelőtt aláírásgyűjtési akciót is hirdetett, hogy az M5-ös Budapest Kiskunfélegyháza közötti szakasza mielőbb kapcsolódjon be a matricás rendszerbe - mondta Végh László. Hozzátette: eddig egyedül Békés megyében tízezernél többen látták el kézjegyükkel az íveket.

A szervező közlése szerint most újabb civil szervezetek, önkormányzatok, magánszemélyek csatlakozását várják a szervezethez, hogy még hangsúlyosabban léphessenek fel a gazdasági tárcánál követeléseik megvalósításáért.


(MTI)